Ziua Logo
  Nr. 1908 de vineri, 22 septembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Serban Madgearu este noul presedinte al Consiliului National al Audiovizualului

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si-a ales un nou presedinte - publicistul Serban Madgearu - dupa doua ore de dezbateri asupra legalitatii si modalitatii de desfasurare a votului, informeaza Mediafax. Prima problema a aparut in legatura cu candidaturile unor membri. Potrivit Legii audiovizualului in vigoare, presedintele este ales din patru in patru ani, din randul Consiliului, de catre membrii acestuia, prin vot secret. Cum Consiliul este reinnoit din doi in doi ani, s-a pus problema legalitatii candidaturii membrilor care mai au doar doi ani de mandat. Prevederile legii au pus capat controverselor membrilor Consiliului: dupa terminarea mandatului in CNA, se numeste un nou presedinte, interimar, pana la organizarea altor alegeri. Consultarea comisiilor parlamentare de specialitate inaintea alegerilor - propusa de Ecaterina Oproiu - a incins spiritele in randul membrilor Consiliului. "Nu admit nici o imixtiune in treburile acestui organism autonom - CNA. Trebuie sa ne alegem presedintele fara sa dam socoteala nimanui", a replicat Mircea Diaconu. Sase membri s-au recuzat din start: Mircea Sorin Moldovan - fostul presedinte, care nu mai are dreptul la un nou mandat, Dan Grigore, Gabriela Stoica, Rasvan Popescu, Antoaneta Tanasescu si Attila Gasparik.

Primul tur de scrutin a configurat deja clasamentul final, dar presedintele, potrivit legii, trebuie sa intruneasca cel putin jumatate plus unu din voturile membrilor CNA. Astfel, Serban Madgearu a avut cinci voturi (din sase necesare), Mircea Diaconu si Serban Pretor - cate doua, Sotir Caragata si Ecaterina Oproiu - cate un vot. Nici urmatoarele doua tururi nu au desemnat noul presedinte. In turul doi, Madgearu a avut tot cinci voturi, iar Diaconu si Pretor cate trei. Numirea noului presedinte s-a lasat asteptata, astfel ca turul trei nu a reusit decat sa-l scoata din cursa pe Mircea Diaconu. Madgearu a fost ales dupa patru tururi de scrutin, prin vot secret, in urma caruia a obtinut sapte voturi, cu trei mai multe decat contracandidatul sau din acest tur, Serban Pretor. Madgearu va conduce acest organism pana la expirarea mandatului sau, la 1 octombrie 2002.

Noul presedinte a dat chiar azi primele "decizii": in sala de sedinte nu se fumeaza si nu se intra cu telefonul mobil deschis. Absolvent al Facultatii de Matematica din Bucuresti (1983), dupa decembrie 1989 Madgearu a lucrat la mai multe publicatii. In februarie 1990 si-a inceput cariera in presa ca redactor la "Dreptatea" si a continuat, din 1991, la saptamanalul "Epoca", unde a lucrat pana in luna august a aceluiasi an. Activitatea in presa a continuat la "Cotidianul", unde a fost, pe rand, redactor, redactor-sef si director adjunct, pana in decembrie 1995. In paralel, a fost redactor-sef al lunarului "Romanul liber", publicatie destinata romanilor din diaspora. Pana la numirea in CNA, a fost consilier pentru relatiile cu mass-media al fostului ministru al Integrarii Europene Alexandru Herlea si expert parlamentar al grupului PNTCD civic-ecologist din Camera Deputatilor. A castigat, in 1990, o bursa de jurnalism acordata de Ministerul de Externe al Frantei, la Centrul de Formare si Perfectionare a Jurnalistilor din Paris. Madgearu are proze scurte publicate in "Romania literara" si "Convorbiri literare" si este autorul volumului "Ghita Popp - un condamnat politic in arhivele serviciilor secrete", publicat in 1998. (Mediafax)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Milea a fost asasinat (78 afisari)
 Iliescu a ordonat compromiterea lui Constantinescu de catre SIE (69 afisari)
 Gheordunescu s-a inecat ca tiganul la mal (30 afisari)
 Un raket in Sectia 20 Politie (30 afisari)
 Gabriel Fatu a luat primul premiu din cariera sa actoriceasca (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00355 sec.