Ziua Logo
  Nr. 1865 de joi, 3 august 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Inspectia Muncii nu are bani sa controleze piata muncii

Romanul prefera sa munceasca la negru

Topul economiei subterane este dominat de judetele Olt, Neamt, Braila si Galati

Inspectia Muncii se confrunta cu mari dificultati din cauza resurselor financiare extrem de reduse, a numarului mic de inspectori si a lipsei unor dotari tehnice corespunzatoare, afirma inspectorul general de stat Mariana Basuc. Aceasta a precizat ca sursele de finantare ale Inspectiei Muncii sunt bugetare-Bugetul de Stat si extrabugetare-surse proprii provenite din servicii de consultanta si comisionul perceput pentru completarea, pastrarea si evidenta cartilor de munca.

"Anul acesta, din Bugetul de Stat ne-au fost alocate zece miliarde de lei, suma care insa ne-a fost retrasa ulterior. Oricum, acesti bani nu ar fi ajuns decat pentru salariile inspectorilor pe o perioada de cel mult doua luni si jumatate, salarii care sunt foarte mici comparativ cu cele ale inspectorilor de munca din organisme similare europene", a spus, potrivit Mediafax, Mariana Basuc.

Ea a aratat ca, pana acum doua luni, un inspector sef teritorial avea un salariu net de 1,7 milioane de lei. La ora actuala, are cel mult patru milioane de lei, iar inspectorul general de stat are un salariu de 4,6 milioane de lei. Sursele extrabugetare sunt reprezentate de comisionul perceput pentru pastrarea cartilor de munca si de un procent de 15 la suta din valoarea amenzilor incasate, prevedere valabila doar pana la aparitia Legii functionarului public.

"In acest an, am aplicat amenzi in valoare totala de aproape 15 miliarde de lei, insa din acestea am incasat doar in jur de patru miliarde de lei. De asemenea, la Inspectia Muncii erau inregistrati 414.240 de angajatori, precum si 4.138.578 de carti de munca si 3.453.213 conventii civile. La inspectoratele teritoriale se gaseau, in pastrare, 1.454.258 de carti de munca, comisionul perceput fiind de 0,75% din fondul de salarii. Veniturile extrabugetare obtinute astfel de unitatile teritoriale au fost cuprinse, pe primul semestru al acestui an, intre 2-300 de milioane de lei si un miliard de lei", a explicat Basuc. Inspectorul general spera sa obtina o suplimentare a resurselor la rectificarea de buget si a apreciat ca anul viitor se impune ca Inspectia Muncii sa beneficieze de un buget substantial, astfel incat sa poata fi asigurat un nivel de salarizare corespunzator pentru inspectorii de munca. "Multi nu inteleg ca, investind in aceasta institutie si asigurand inspectorilor conditiile si dotarile tehnice necesare, acestia ar putea aduce la Bugetul de Stat mii de miliarde de lei prin depistarea celor care folosesc munca la negru si nu achita la stat nici un impozit", a spus Basuc. Ea a adaugat ca, numai in primul semestru, cu un numar redus de inspectori, in urma controalelor efectuate, au fost descoperiti 700 de angajatori care foloseau munca la negru si 4400 de persoane care munceau la negru.

Acest fenomen apare mai ales in partea de sud si de sud-est a tarii, in special in judetele Olt, Neamt, Braila si Galati.

Carmen POPESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Eveniment tragic la UM 01060 Bucuresti (19 afisari)
 Muncitorii de la Allied Deals Phoenix Baia Mare pleaca in vacanta fortata (15 afisari)
 "Victoria" a luat foc (14 afisari)
 Berceanu propune transferarea minerilor de la Gura Barza (14 afisari)
 Constantinescu a gratiat 21 de condamnati (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00395 sec.