Ziua Logo
  Nr. 1826 de luni, 19 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Se da startul la Capacitate

Absolventii de gimnaziu sustin astazi prima proba

Astazi, peste 250.000 de absolventi de gimnaziu intra in febra examenului de "capacitate" sustinand prima proba, cea la limba si literatura romana. Potrivit graficului de desfasurare a "capacitatii", cea de-a dua proba, la matematica, este programata pentru 21 iunie, urmand ca pe 23 iunie candidatii sa sustina proba scrisa la Istoria romanilor sau Geografia Romaniei. Cei de la clasele sau scolile cu predare in limbile minoritatilor vor sustine maine, 20 iunie, proba de limba si literatura materna. Afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor se va face pe 24 iunie, iar pe 26 iunie se vor prezenta rezultatele finale. Anul acesta, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei Nationale circa 287.000 de elevi vor absolvi clasa a VIII-a. Potrivit reprezentantilor Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), care se ocupa de organizare examenelor de capacitate si bacalaureat, majoritatea subiectelor la examenul de capacitate din acest an vor fi de nivel mediu, dar, pentru departajarea elevilor foarte bine pregatiti, vor exista cerinte cu grad ridicat de dificultate. Subiectele vor fi intocmite asemanator cu cele din sesiunea precedenta, la matematica nefiind diferente.

Lucrarile de limba romana vor avea trei parti, una vizand alcatuirea unei compuneri sau a unui eseu, a doua explicarea unui text dat, iar al treilea subiect va contine intrebari de limba romana, fiind urmarite cunostintele de vocabular, ortografie etc. Pentru ca multe scoli nu au copiator, deci nu pot fi multiplicate subiectele, la proba de Geografie se va renunta la cerinta care impune prezenta unei anumite harti, precizeaza SNEE.

Examenul de capacitate este organizat in Capitala in 137 de centre, a declarat Olimpia Mateescu, seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Potrivit estimarilor ISMB, numarul candidatilor se va situa in jurul cifrei de 25.000.

Candidatii care nu au acte de identitate asupra lor pierd examenul

Pentru a evita orice suspiciune, SNEE a decis ca in comisiile de examen sa nu fie integrate persoane care au rude in randul candidatilor. Componenta nominala a acestora s-a stabilit prin tragere la sorti din lista propusa de consiliile de administratie ale scolilor.

Accesul elevilor in sali este permis pe baza buletinului de identitate sau a certificatului de nastere, pana cel tarziu la ora 9,30. Elevii care nu au asupra lor buletinul de identitate ori certificatul de nastere nu sunt primiti in sala. Se interzice intrarea in sali cu manuale scolare, materiale scrise, alte materiale, mini-calculatoare sau aparate de comunicare cu exteriorul.

Mihaela JITEA

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 S-a stins George Borcescu (50 afisari)
 Seful Aeroportului Baneasa este in solda lui Dan Voiculescu (32 afisari)
 Teroarea iacobina (29 afisari)
 Nereguli electorale (15 afisari)
 Flasificatorul de acte de pe Internet a fost identificat (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00373 sec.