Ziua Logo
  Nr. 1826 de luni, 19 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Nereguli electorale

Sustinatorii candidatului tiganilor din Malu Rosu i-au ciomagit pe romani

Sustinatorii lui Vasile Ionel, candidatul Partidei Romilor la Primaria satului Malu Rosu, din comuna Armasesti, de langa Urziceni au batut ieri mai multi romani veniti la vot, unui alegator fiindu-i taiat gatul. In confruntare, mai multi alegatori romani au fost batuti crunt de rromi, informeaza reprezentantii Asociatiei Pro Democratia. A fost nevoie de interventia fortelor de ordine din satul vecin, pentru a-i calma pe rromi. Toti alegatorii romani care au fost batuti de rromi au fost dusi la spital si se aflau in afara oricarui pericol. Membrii Asociatiei Pro Democratia au sesizat Biroul Electoral Judetean. (L.G.)

Democratii au contestat comentariile electorale ale Antenei 1 din ziua alegerilor

Partidul Democrat a depus, ieri, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestatie potivit careia postul de televiziune Antena 1 a incalcat Legea alegerilor locale, prin difuzarea, in ziua desfasurarii alegerilor, a unor sondaje de opinie, precum si a unor comentarii politice pe marginea acestor sondaje. Contestatarii sustin ca modul in care au fost comentate datele sondajului, ieri dimineata, la ora 7, a avut caracter de campanie electorala, conducerea postului de televiziune Antena 1 incalcand, "in mod grosolan" Legea electorala. Potivit Legii, cu 48 de ore inainte de ziua alegerilor si in ziua alegerilor, este interzisa atat transmiterea oricarui sondaj electoral, cat si a informatiilor sau comentariilor privind campania si publicitatea electorala. "Faptele la care ne referim, constituie o contraventie, si ca atare, trebuie luate masurile sanctionatorii impotriva titularului licentei de emisie", se mentioneaza in sesizare. Contestatia a fost depusa si la Consiliul National al Audiovizualului. (Andreea BRATILA)

PDSR Bucuresti a cautat acul in carul cu fan

Organizatia PDSR a Municipiului Bucuresti, dupa cateva ore bune de cautari, a transmis, ieri, Biroului Electoral de Circumscriptie ca la alegerile din Bucuresti s-ar petrece nereguli. "Din verificarile facute de reprezentantii nostri in sectiile de votare, reiese ca in zonele Baneasa si Gara de Nord se inregistreaza un numar important de alegatori care voteaza in tranzit, acestia fiind, de fapt, calatori manipulati de persoane bine instruite", se arata in protestul PDSR. In comunicat nu sunt mentionate circumscriptiile in care PDSR a observat ilegalitatile. O alta problema identificata de aceeasi organizatie ar fi emisiunile informative ale TVR, care ar fi permis "unor lideri politici sa-si faca cunoscut punctul de vedere, legat de optiunea lor politica, fapt ce poate influenta votul electoratului". (B.P.)

PD s-a plans ca PDSR si-a facut campanie pe langa sectii

Democratii au inaintat la Biroul Electoral Municipal (BEM) o plangere prin care atrage atentia asupra faptului ca PDSR continua, in mod ilegal campania electorala. Mai precis, la orele pranzului un autoturism cu numarul de inmatriculare B-12-VSX ii facea campanie, prin megafoane candidatului PDSR, Sorin Oprescu, in zona sectiilor de votare 866 si 814. BEM a anuntat sectia 19 de Politie, care urma sa verifice sesizarea. (Magda SEVERIN)

Galatenii dintr-un bloc nu au fost primiti la sectia de votare

Locuitorii unui bloc din Galati nu au fost primiti la sectia de votare 78, unde erau trecuti pe listele de votare si unde au votat dupa '90. Ei au fost trimisi la o alta sectie de votare unde nu se regaseau pe liste. Observatorii Asociatiei Pro Democratia (ApD) au sesizat Biroul Electoral Judetean, insa nu au primit nici un raspuns, ne-a declarat Violeta Bau, coodonator de programe in cadrul ApD. (L.G.)

Covasnenii din Baraolt s-au dus la urne pentru a mai vota o data acelasi candidat

Alegatorii din localitatea covasneana Baraolt s-au prezentat la urne, desi pentru functia de primar exista un singur candidat. Buletinul de vot a continut, la fel ca in primul tur de scrutin, numele unui singur candidat. Organizarea unui al doilea tur de scrutin a fost necesara pentru ca, in urma cu doua saptamani, s-au prezentat la urne mai putin de jumatate dintre alegatori.

Baraoltul si satele arondate numara aproape 11.000 de locuitori, iar 95 la suta dintre acestia sunt maghiari. Mai mult de jumatate dintre localnici lucreaza sau au lucrat la minele din zona. Pentru Consiliul Local au avut candidati patru formatiuni politice, respectiv UDMR, PDSR, PSDR si CDR, in timp ce pentru functia de primar s-a inscris in cursa electorala doar inginerul Denes Albert, din partea UDMR. El este primar din 1998, cand cel care ocupa acesta functie a fost numit secretar de stat.

Vicepresedintele Biroului Electoral Baraolt, Deak Aroon, spune ca, in primul tur de scrutin, au votat 43 la suta dintre alegatori si ca ar mai fi fost nevoie de aproximativ 300 de voturi pentru ca primarul sa fie ales in 4 iunie. Cheltuielile necesare pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin se ridica la 45 de milioane de lei. (Mediafax)

Incidente la alegerile din judetul Bihor

In doua localitati din judetul Bihor s-au inregistrat probleme la vot. Astfel, la Beius, membrii Biroului de circumscriptie au constatat, joi seara, la impartirea buletinelor de vot si a stampilelor, ca lipseste o stampila. Buletinele de vot au fost renumarate, au fost verificate, din nou, toate sectiile de votare si urnele si s-a intocmit un proces-verbal de constatare, iar membrii Biroului de circumscriptie au sesizat Biroul Electoral Judetean. Pentru a elimina eventualele fraude, cele doua partide ai caror candidati au intrat in cel de-al doilea tur de scrutin, au decis sa suplimenteze numarul supraveghetorilor din sectiile de votare.

O situatie deosebita s-a inregistrat in comuna Lugasu de Jos, de care apartin trei sate. Unul dintre candidati, Gavril Tanc (PDSR), actualul primar, a fost acuzat de contracandidatul sau, Nicoleta Felicia Secara (PNR) ca, in urma cu doua zile, a impartit, intr-o colonie de rromi, copii dupa buletinul de vot stampilat si anulat din satul Urvind. Secara a aratat, in contestatia depusa la BEJ, ca buletinul era stampilat in casuta PNR, insa Tanc a negat. La randul sau, primarul comunei a acuzat-o pe contracandidata sa ca a impartit in sat manifeste impotriva PDSR si a candidatului acestui partid. Politistii care au cercetat cazul l-au sanctionat contraventional pe Tanc cu 300.000 de lei. (M.G.)

Doi presedinti de sectii de votare au uitat sa se prezinte la post

In doua comune din judetul Sibiu procesul de vot a inceput, ieri, in lipsa presedintilor sectiilor de votare, pentru ca acestia nu s-au prezentat la post. Presedintii sectiilor de votare din localitatile Poiana Sibiului si Atel nu au anuntat ca vor lipsi, iar reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie au declarat ca motivul absentei lor ar putea fi lipsa unor masini puse la dispozitie de primarii. Cei doi presedinti risca sa primeasca o amenda de pana la 2 milioane de lei. (C.T.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 S-a stins George Borcescu (50 afisari)
 Seful Aeroportului Baneasa este in solda lui Dan Voiculescu (32 afisari)
 Teroarea iacobina (29 afisari)
 Nereguli electorale (15 afisari)
 Flasificatorul de acte de pe Internet a fost identificat (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00400 sec.