Ziua Logo
  Nr. 1823 de joi, 15 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Diferenta de sange

Rasvan MOLDOVEANU

"Marea Schimbare" din noiembrie '96, cu al ei cortegiu de "15.000 de specialisti", nu a reusit sa mai aduca la alegerile din 4 iunie decat jumatate din electorat. Din care tot jumatate nu a votat cu coalitia de guvernamant. Probabil ca si cel mai habotnic sprijinitor al CDR recunoaste, in sinea lui, ca socoteala pe care si-a facut-o in timpul si impotriva regimului Iliescu nu s-a prea potrivit cu cea din timpul regimului Constantinescu. Iliescu, un activist format in negura stalinismului, si partidele pe care el, securistii si comunistii le-au inventat - FSN, FDSN si PDSR - au patronat coruptia, jaful national, stagnarea si centralismul economic de stat, cenzura, minciuna, ignoranta, ura de clasa, violenta, "firul rosu" cu rusii. Toate astea urmau sa dispara odata cu "Marea Schimbare". Si, in parte, au disparut. Doctrinar, ca sa folosesc un termen generos, lucrurile au intrat pe un alt fagas. Dar politicienii care au preluat fraiele puterii de la guvernantii PDSR au izbutit, fara nici un efort vizibil, sa le preia, din zbor, defectele. Intr-un timp incredibil de scurt, in ochii majoritatii romanilor, au ajuns cu totii o apa si un pamant - "clasa noastra politica". In ansamblu, spectacolul pe care si "fostii" si "actualii" il dau impreuna este jalnic: ciorovaiala, ipocrizie, meschinarie, interese personale, coruptie, aroganta, bogatie afisata etc. Intr-un cuvant, mitocanie. In urma cu zece ani, fenomenul Piata Universitatii a fost indreptat tocmai impotriva acestui tip nenorocit de guvernare.

Numai ca atunci, ca si acum, nimeni nu astepta nimic de la Iliescu. In schimb, se astepta totul de la viitorul regim. Democratic. Anticomunist. Occidental. Si pentru ca acest regim trebuia sa poarte un nume, a fost ales Constantinescu. La asemenea asteptari, deziluziile, inevitabil, au inceput sa apara. Oamenii vorbesc: "s-au compromis cu totii. Si-ai lui Iliescu si-ai lui Constantinescu. Toti fura, toti ne-au mintit!". Unii au tendinta de a idealiza trecutul: "Pe vremea lui Iliescu era mai bine decat pe vremea lui Constantinescu. Iar pe vremea lui Ceausescu era mai bine decat pe vremea lui Iliescu". Realitatea este pe dos. De la Ceausescu la Iliescu, raul, ramanand rau, s-a diminuat. Regimul Constantinescu a preluat raul lasat de Iliescu, incercand sa-l starpeasca. Cu poticnelile, cu balbaielile, cu prostiile pe care le resimte o tara intreaga.

In pofida unor similitudini politicianiste jenante, regimul Constantinescu nu are mainile patate de sange. Aceasta este diferenta fundamentala fata de Iliescu si tovarasii sai de drum, grupati initial in FSN si apoi imprastiati in diverse partide, bineinteles social-democrate. Iliescu a pus mana pe putere printr-o lovitura de stat in urma careia au murit o mie de oameni. Fenomenul Piata Universitatii a fost inecat in sange de catre minerii asmutiti de Ion Iliescu si Petre Roman.

La zece ani de la cea mai mare barbarie pe care Romania moderna a indurat-o, Adrian Nastase, mana dreapta a lui Ion Iliescu, afirma cu un tupeu demn de Petre Roman, ca toti cei care cauta vinovatii pentru crimele din 13-15 iunie 1990 sunt masochisti. Vorba Academiei Catavencu: doctorul Sorin Oprescu este singurul pedeserist care-si poate justifica sangele de pe maini.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Seful clanului Corduneanu din Iasi a fost condamnat la inchisoare (578 afisari)
 CONFLICT DE MUNCA LA SC FORTUNA SA (118 afisari)
 Gica Danila a fost demis (81 afisari)
 Ordonanta TVA, contestata de senatori (44 afisari)
 PDSR i-a facut cadou lui Voiculescu Aeroportul Baneasa (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00348 sec.