Ziua Logo
  Nr. 1805 de joi, 25 mai 2000 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Vrabia lui Melescanu

Rasvan MOLDOVEANU

Interesant anuntul lui Teodor Melescanu. Liderul ApR a declarat, la Alexandria, Teleorman, ca se va retrage din cursa prezidentiala daca popularitatea sa in randul electoratului va scadea. Ce l-a determinat pe Melescanu, situat bine, conform sondajelor, in cartile pentru Cotroceni, sa lanseze, netam-nesam, o asemenea ipoteza pesimista?

O posibila explicatie ar fi ca Teodor Melescanu este un om de tipul lui Spirache Necsulescu, din piesa lui Musatescu "Titanic Vals", si noi n-am stiut nimic. Impins de nevasta sa candideze, personajul, un functionar marunt, decent si fara ambitii, le cere oamenilor stransi la o adunare electorala sa nu-l voteze. Pentru ca nu le merita increderea. Rezultatul acestui discurs politic sinucigas a fost contrar mesajului. Iata un om cinstit, si-au spus alegatorii, indecisi pana atunci, si s-au napustit sa-l voteze pe nenea Spirache, tocmai pentru ca acesta le ceruse sa n-o faca.

Teodor Melescanu nu este, insa, un functionar marunt inventat de Tudor Musatescu, ci un politician veritabil (inventat sau nu de cineva, impins sau nu de nevasta) a carei ratiune fireasca de a fi este sa lupte pentru a ajunge la putere. Sa castige, deci, alegerile. Sau sa obtina un profit politic maxim de pe urma lor. Melescanu isi poate inchipui ca daca te uiti in ochii oamenilor si le spui "daca nu ma vreti, eu renunt" ii poti cuceri. Iata un om care nu se agata de putere, isi pot spune alegatorii, repezindu-se sa voteze garoafa aperista. Nici Melescanu nu este atat de naiv incat sa recurga la un asemenea truc electoral ieftin si nici teleormanenii atat de sofisticati. Altele cred ca sunt motivele care l-au determinat sa actioneze in aceasta maniera.

Scandalul Costea, desi a izbucnit in forta, ramane o bomba cu efect intarziat. Pentru toata "Banda lui Iliescu". Trecuta si prezenta. Investigatorii afacerii "Album si afise pentru partid", magistrati romani si francezi, continua sa adune probe la dosare. Scandalul poate reizbucni, mai abitir, in vara sau in toamna, chiar in preajma alegerilor. Izbind in cei doi fosti colegi de PDSR, actuali candidati prezidentiali, Iliescu si Melescanu.

Liderul ApR stie, la fel ca si Iliescu, unde poate ajunge ancheta "Filiera franceza - Banda lui Iliescu". Cine, cum si cat este implicat in contrabanda. La inghesuiala, daca ii fuge pamantul de sub picioare, Melescanu se poate retrage din cursa pentru Cotroceni invocand, cu aplomb, declaratia de la Alexandria, conform careia nu este el omul sa se cramponeze de candidatura. Daca, in schimb, numai Iliescu se captuseste cu un dosar penal sau cu un alt bolovan de gat, Melescanu poate exploata electoral beleaua fostului sau sef, cerandu-i sa-i urmeze calea si sa-si retraga eterna si fascinanta candidatura.

Cred ca acestea sunt tinte secundare. De rezerva. Declaratia sa, neobisnuita pentru un politician, este, in principal, un semnal. O oferta pentru principalii sai contracandidati, Constantinescu si Iliescu. Retragerea candidaturii lui Melescanu garanteaza prezenta celor doi rivali consacrati in turul doi. Indiferent ce lovituri vor incasa pana atunci. Disponibilitatea lui Melescanu de a nu-i mai incurca este tentanta. Liderul ApR isi poate negocia retragerea cu ambii beneficiari si, odata batute palmele, va castiga. Indiferent de rezultatele alegerilor parlamentare si prezidentiale. O participare sigura la orice guvernare este mai buna decat un prezumtiv fotoliu prezidential. Vrabia din mana e intotdeauna mai buna decat cioara de pe gard.

Urmatoarele luni ne vor arata daca si cum vor raspunde Constantinescu si Iliescu la provocarea lui Melescanu.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate (65 afisari)
 Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993 (45 afisari)
 Miss Bucuresti 2000 (29 afisari)
 16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone (27 afisari)
 Revansa PDSR (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00426 sec.