Ziua Logo
  08:19, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-02-15
M_D_L (...@email.ro, IP: 86.124.214...)
2007-03-07 01:16
Admiterea la liceu numai prin CONCURS

In ultimii ani, intrarea la liceu s-a facut pe baza mediei generale din clasele V-VIII si proba scrisa la romana, matematica si istorie/geografie.
Care este rezultatul?
O vanatoare de note din partea elevilor, un numar exagerat de copii superdotati(?????) care au media generala 10 sau aproape 10, parinti prevazatori care isi dau copiii la meditatii, din clasa a V-a, nu pentru a invata ceva ci doar pentru a plati profesorul de la clasa in schimbul unor note umflate.
Nivelul elevilor in scolile cu renume, ca valoare, este foarte ridicat fata de al restului de scoli (aici intra si cele de la tara), dar ca notare este mult mai jos.
Exemplu:
Un copil de nota zece la matematica, ce invata intr-o scoala de renume, obtine la concursurile de matematica locuri fruntase cu punctaje foarte mari sau rezonabile, pe cand cel ce vine de la o scoala unde i se umfla notele (meditatii pe bani grei cu profesorul de la clasa) obtine note extrem de mici. La concursuri se vede adevarata valoare.
Un copil care are un talent sau o pasiune pentru o anumita disciplina, acorda foarte mult timp acesteia si inevitabil, va mai avea si note de 9 sau 8 la celelalte materii (poate chiar mai mici), pe cand cei care nu participa la nici un concurs, nu au nici pasiuni sau inclinatii spre ceva anume, vor veni cu medii de 10, platite de parinti la meditatii (cunosc astfel de exemple, in care parintii dau lunar pe meditatii suma de 8-9 milioane de lei).
Se tinde spre o falsa perfectiune, in care toata lumea este superdotata, supergeniala, de media 10. Fals!!!
Fiul meu, dupa ce a obtinut mai multe locuri fruntase la concursurile de matematica, el fiind singurul participant din clasa (clasa de matematica (!), dar cu copii cu bani care se mediteaza cu profesorul de la clasa) a fost foarte dezamagit cand profesorul de matematica nu a putut (din cauza parintilor) sa-l diferentieze de ceilalti colegi si le-a dat nota maxima pe nedrept. In schimb, a fost taxat la o alta materie cu media 9. Este nedrept si descurajant pentru el.

Aceasta lege, prin care se intra la liceu si pe baza mediei generale, a dus la o amploare a meditatiilor cu profesorul de la clasa si scoaterea in fata a unor false valori.
In plus, cei care au cu adevarat un anumit talent, sunt inhibati, dezavantajati, neputand sa acorde mai multa atentie spre ceea ce ii intereseaza si le face placere, de teama ca nu vor mai intra la un liceu bun. Un elev bun, are oricum un bagaj de cunostinte solid, dar fara a fi obligat sa ia numai nota 10. E clar ca nu toti oamenii sunt egali si e clar ca un om nu poate fi perfect in toate. Fiecare are calitatile lui, are o personalitate individuala.
Cel mai corect mod de evaluare pentru admiterea in liceu este CONCURSUL, cu subiecte cu grade diferite de dificultate, pentru a promova pe cei care au studiat in timp, care sunt capabili si inteligenti.

Oarecum asemanator se petrec lucrurile la unele facultati, unde singurul criteriu de admitere este media din liceu sau de la bac. In curand, probabil ca va fi nevoie doar de grupa de sange a candidatului si de media generala de la gradinita. Mai mult, pentru a atrage candidati, unele facultati au creat sectii inedite, inexistente la facultatile din occident, dar care suna tentant pentru viitorii "colectionari" de diplome si pentru parintii "supradotati" ai acestora (vorba "regretatului" Silviu Brucan).


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00620 sec.