Ziua Logo
  04:32, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-02-14
Machiavelli din Italia (...@aol.com, IP: 75.39.179...)
2007-02-14 21:34
Cand Politicieni se Cearta, Poporul Castiga

Cauza problemelor majore cu care se confrunta Romania este in mare masura Constitutia care nu permite alegerea (uni)nominala de catre popor a parlamentarilor si a premierului.

Solutiile cu "alegeri anticipate" sau "suspendarea presedintelui" fara revizuirea Constitutiei, nu vor rezolva problemele pentru ca vom avea aceiasi parlamentari care in loc sa reprezinte interesele poporului vor raspunde numai partidului care i-a numit pe lista. Conflictul dintre Presedinte si Premier nu se va rezolva nici el.

Procedura de alegere a parlamentarilor este atat de importanta incat aceasta trebuie sa fie scrisa in constitutie, asa cum au facut americanii acum 200 de ani.

Dosarele si declaratiile de avere ale tuturor candidatilor la Parlament, Presedinte si Prim-Ministru trebuie publicate pe Internet cu cel putin 6 luni inainte de alegerea acestora pentru ca poporul sa stie pe cine alege.
Singura solutie este revizuirea prin amendamente a Constitutiei care intr-un stat bine organizat (demonstrat prin experienta istorica a americanilor) este in felul urmator:

1. Executiv singular (un presedinte fara prim-ministru) ales prin vot popular.

2. Deputati alesi din districte prin vot popular; un deputat ales dintr-un district de de circa 30.000 de alegatori. In felul acesta fiecare deputat va reprezinta interesele poporului din district, nu al unui partid. Deputatii vor avea mandat de 2 (doi) ani; in felul acesta fiecare este stimulat sa tina legatura stransa cu alegatorii din districtul sau.

3. Senatori alesi prin vot popular, cate doi din fiecare judet. Mandatul senatorilor va fi de 6 ani ca sa aiba timp sa invete cum se scriu legile.

4. Descentralizare administrativa si financiara la nivel de judet. Consilieri judeteni alesi din districte, ca si deputatii, ca sa reprezinte interesele alegatorilor sai. Consiliul judetean va numi seful politiei, inspectorul invatamnatului, directorul spitalelor, etc din judet pe un termen de un an care poate fi reinoit de 8 ori. TVA-ul incasat in fiecare judet va ramane in judet si va fi folosit la finantarea serviciilor prestate de judet (politie, scoli, spitale, etc).

N. M.

Arogantu' (...@k.ro, IP: 82.78.83...)
2007-02-14 21:43
Re: Cand Politicieni se Cearta, Poporul Castiga - Corrrrrrect, Niccolo M !

Machiavelli din Italia (...@aol.com, IP: 75.39.179...)
2007-02-14 22:07
Re: Cand Politicieni se Cearta, Poporul Castiga - Corrrrrrect, Niccolo M !


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01123 sec.