Ziua Logo
  18:38, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-05-04
annia din moreni (...@personal.ro, IP: 193.226.18...)
2007-05-04 11:05
GROSAN, DE LA SUBLIM LA RIDICOL

SUBLIMUL.
Sublim a fost acel gest al lui Grosan prin care a dat inapoi una din acele medalii, ordine (habar nu am exact denumirea sa), pe care I. Iliescu obisnuia sa le dea oricui pentru “merite deosebite”, dar si pentru te miri ce (de la politicieni, literati, pina la bucatari); o spun cu mina pe inima, gestul lui Grosan a fost unul care mi-a redat speranta de mai bine. N-a fost un gest usor de facut, altii, autori de o mare sensibilitate (exemplu: Octavian Paler), nu au avut taria necesara de a o face (sigur, talentul si eruditia le poate da oricind un motiv calp pentru scuza). Mult dupa Dvs, au repetat si altii onestul gest.
ROLUL JURNALISTULUI.
Domnule Grosan, poate ca acest gest pe care l-ati facut atunci, gest ce a trezit in mine, Cititorul Anonim, pierdut in vesnicul mandat iliescian admiratia si bucuria de a fi romanca, da, poate ca pentru acest gest, cindva, la o zi a Judecatii (care incepe iata de aici, de la evaluarea la superlativ pe care vi-o facusem si pe care Sigur vi-au facut-o si altii, ca n-oi fi eu vreun unicat), veti primi o bila alba. Da, pentru ca jurnalistii formeaza mentalitati. Iar mentalitatile nu se formeaza doar cu vorbe (dezmintite de fapte). Cind v-am admirat fapta, nu am stiut insa ca aveti instinct de anchetator pe stil vechi, stalinist.
RIDICOLUL REFULARILOR LUI GROSAN
In loc sa faca o precizare, un protest scris onest, o dezmintire, asa cum era firesc, Grosan, isi simte efemera persoana amenintata si vrea sa loveasca. Si nu pe oricine, ci pe Paul Goma, omul care a infruntat sistemul communist care lui Grosan (ca si mie, ca si multora dintre noi), ne-a inchis gura, ne-a luat hrana, medicamentele, ne-a pus sa-l apaludam in timp ce ne chinuia. Servindu-se de libertatea cucerita de copiii nostri impuscati in timp ce scriau pe zidurile Universitatii Jos comunismul, Grosan vrea sa-l tavaleasca putin pe Paul Goma. Pentru asta foloseste nefericita comparatie in care-si foloseste imaginatia refulata marca Naomi Campbell. Imi si inchipui cum si-a recitit in final gaselnita si cum, finalmente satisfacut (toti refulatii sunt fericiti cind reusesc sa se produca), a dat bun de tipar.
SUB ZODIA LUI PLESITA
La inceput a fost Cuvintul, asadar, Cuvintul are forta. Folosit nu pentru a crea, ci pentru a distruge, Cuvintul poate provoca in plan social adevarate catastrofe - vezi ideologia nazista -, iar in plan individual o imensa suferinta.
Paul Goma a fost ranit nu o data. Pe linga loviturile primite in dictatura si acum, va straduiti sa mai adaugat inca una….Ati intrat intr-o zodie trista.
De multe ori m-am intrebat ce anume stirneste asa tare un anchetator incit sa loveasca puternic, cu salbaticie un semen? Incit sa depasesca prin fapta sa, ordinul primit? Cred ca lipsa de aparare a celui aflat cu minile legate in fata lui. Acuzat pe nedrept de negationism si antisemitism, poate si fara posibilitatea de a va raspunde, Paul Goma poate sa va para azi legat in fata Dvs.(iar daca va va raspunde, cu atit mai bine, se duce vestea nefericitei dvs batjocuri si va creste si raitingul, ca…de…da bine sa musti pe cel care a suparat atitea personaje importante, nu?)
UN GIND PENTRU NOI.
Paul Goma nu este doar un mit, ceva abstract, care ma rog, ar fi departe de noi. Este un om ca si noi. El si alti citiva dintre noi, prea putini din pacate, au suferit si ne-au redat demnitatea strivita de communism. Macar acum, in primavara care-si anina crengutele grele de liliacul inflorit in drumul nostru, macar acum, la atitia ani dupa Revolutie ,sa nu ne batem joc de cei ce au suferit pentru noi
PRIVITI
Ce trist e Grosan in drumul sau, de la Sublim la Ridicol.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00637 sec.