Ziua Logo
  23:21, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Procesul Comunismului

2008-03-27
MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 82.76.92...)
2008-03-27 20:13
Reteaua penala din Romania a lui Oleg VORONIN

O intreaga retea de afaceristi moldoveni care conduc firme de import-export in operatiuni comerciale transnationale, cu precadere peste Prut activeaza in Romania, in judetele Iasi, Galati, Vaslui, Suceava. Increngaturile duc pana la „printisorul” Republicii Moldova, Oleg VORONIN.

Persoana de legatura dintre familia VORONIN si reteaua din Romania este deputatul moldovean Valeriu Guma, interfata lui OLEG VORONIN in Romania si unul dintre apropiatii sefilor Lukoil Romania. Valeriu Guma este deputat in parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Democrat. Guma a fost invinuit de DNA ca i-a dat mita 40.000 de dolari lui Alexandru Mandrut, directorul juridic al AVAS, ca sa nu impuna societatii Gerom SA, la care este actionar deputatul moldovean, penalitati de peste 200.0000 de euro. Cercetata penal in acelasi dosar este si Ludmila Buzu, sora lui Guma.

Directorului juridic de la AVAS a fost arestat de procurorii DNA iar cei doi moldoveni sunt cercetati penal. Parlamentarul Guma, interpusul lui Oleg VORONIN a fost lansat in politica de catre Dumitru Diacov, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, fost diplomat in Romania al URSS si ofiter KGB. Diacov, prieten cu VORONIN, are relatii „la varf” in zona afacerilor internationale cu petrol prin unul dintre ginerii sai, Gabriel Stati, asociat in concernul Ascom.

Celalalt ginere al lui Diacov este libanezul Mahmud Hamud – protagonistul unui scandal cu iz de servicii secrete. Hamud, fost consul onorific al Libanului la Chisinau, a fost suspectat de legaturi cu gruparea terorista Hezbollah, motiv pentru care i s-a retras cetatenia moldoveana. Ulterior, la interventia lui Diacov, VORONIN i-a reacordat cetatenia lui Mahmud Hamud.

Pana a deveni actionar la Gerom SA Buzau, Valeriu Guma a facut si afaceri cu petrol, in special pe relatia cu Lukoil. De altfel, printre actionarii Gerom SA o gasim atat pe Carolina Tampiza, fiica lui Constantin Tampiza (actual presedinte al Lukoil Romania), cat si pe Andrei Cecetov, ginerele fostului presedinte al Lukoil Romania, Nicolae Ciornii. In afacerile cu combustibil derulate de Guma si ceilalti membi ai retelei, se actiona dupa o schema operativa din al carei tipar nu se iesea: firmele-satelit erau cumparate, prin cesionare, de la „buticari” romani si folosite doar pentru cateva luni de zile.

De regula se mergea pe varianta asociatului unic, care, de obicei, era un cetatean moldovean-fantoma. Administratori sau mandatari erau romani care fie puteau sa asigure o oarecare protectie institutionala, fie care acceptau sa fie expusi, pentru anumite sume de bani. Un exemplu concret este proaspat arestatul director juridic al AVAS. In fine, dupa ce se derulau operatiunile financiare, firmele erau revandute, tot prin cesionarea actiunilor sau pur si simplu radiate, pentru pierderea urmelor. Astfel, produsele petroliere ajungeau la satelitii Lukoil, apartinand familiilor (copii si gineri) actualului si fostului presedinte al CA al companiei ruse, Constantin Tampiza, respectiv Nicolae Ciornii.

Fratele sefului Comisariatului regional Bacau al Garzii Financiare a fost angajat al lui Valeriu Guma, fiind implicat in afaceri cu petrol. Laurentiu si Romeo Fratila sunt frati gemeni. Laurentiu este lector universitar, iar Romeo este seful Comisariatului Regional Bacau al Garzii Financiare. Fratele sef al Garzii Financiare peste sase judete controleaza o zona in care se realizeaza importurile de produse petroliere dinspre spatiul ex-sovietic. Pe Laurentiu Fratila il gasim in firma Kanata Impex SRL. Este una dintre acele firme cumparate pentru a fi folosite o scurta perioada de timp. Cel care a preluat-o ca asociat unic este Valeriu Guma in numele lui Oleg VORONIN.

Noul asociat unic in firma Kanata il numeste ca administrator pe Laurentiu Fratila, al carui frate, Romeo, se detasase la Garda Financiara Bacau, zona strategica pentru afacerile cu combustibil. Atat Fratila Laurentiu, cat si Valeriu Guma au intrat in firma la data de 2 februarie 2004. Fratila iese din firma dupa o luna si jumatate de activitate ca administrator, locul sau fiind luat de un cetatean moldovean. Dupa alte cateva luni, Guma dispare si el din societate, cesionand actiunile tot unor moldoveni. Operatiunile se derulasera cu succes. O alta afacere in care Laurentiu nu a reusit sa-si stearga urmele este cea derulata prin firma Neio Serv SRL, din Slobozia, judetul de bastina al gemenilor.

In acte, furnizor este Zeta Group Limites, din Gibraltar, iar benzina si motorina ajungeau la Lukoil Downstream SRL. „Imputernicit pentru ridicarea facturilor ( de la Lukoil Downstream SRL Bucuresti - n.n.) a fost Laurentiu Fratila (…), valoarea totala a facturilor emise de SC Neio Serv SRL Slobozia catre Lukoil Downstream Bucuresti este de 219 miliarde de lei vechi”. Concluzia comisarilor ialomiteni este ca statul a fost prejudiciat cu miliarde de lei. Romeo Fratila, seful Garzii Financiare Bacau, a declarat ca nu il cunoaste pe Guma si ca nu stie de legaturile fratelui sau cu parlamentarul moldovean.

In Raportul de activitate pe anul 2005, Laurentiu figureaza ca fiind principalul „constructor” al firmei ialomitene SC Neio Serv SRL, fiind imputernicit de un anume cetatean moldovean Lecitchi Valeriu sa preia firma in speta si sa inchirieze spatiul. Activitatea firmei Neio Serv SRL, reprezentata de Fratila Laurentiu, era axata tot pe importuri de combustibil.

„Gruparea” VORONIN detine o retea vasta de firme raspandite pe teritoriul Moldovei, Romaniei, Elvetiei, precum si in insula Gibraltarului. Figurile cele mai importante ale gruparii sunt Vladimir VORONIN, OLEG VORONIN (fiul presedintelui moldovean), Vasile Iovv, Taisia Iovv, Piotr Sosev, Ion Gutu. Apropiatii lui VORONIN, membri ai clanului comunist sunt la randul lor cei mai prosperi capitalisti din Moldova, cea mai saraca tara europeana.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00657 sec.