Ziua Logo
  23:24, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Procesul Comunismului

2008-03-27
MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 82.76.92...)
2008-03-27 20:12
Familia VORONIN si tutunul moldovenesc

Interesele gruparii VORONIN in preluarea controlului absolut asupra industriei tutunului au iesit la iveala, pentru prima data, la 3 martie 2000, in timpul unor incinse dezbateri in Parlament legate de soarta Combinatului de Tutun din Chisinau. Acest lucru poate fi confirmat si prin stenograma Parlamentului. O comisie de ancheta a Parlamentului avea sa constate ulterior ca la acea perioada gruparea VORONIN urmarea falimentarea Combinatului si „cumpararea“ lui practic pe nimic, idee la care s-a renuntat in virtutea aparitiei altor parghii de exploatare a intreprinderii.

Director al Combinatului de Tutun devenise Petru Poian, care este un vechi prieten al lui Vadim Misin. Pana la venirea lui Poian, Combinatul avea 18 firme distribuitoare din care au ramas doar doua - ambele patronate de comunistii Misin si Șosev. Firmele-dealeri ale lui Piotr Dimitrov (rapit in august 2002) au fost excluse din noua schema. Despre soarta lui nu se stie nimic nici pana in ziua de astazi. Ocolind detaliile, insa, de cateva ori, reprezentantii organelor de ancheta au reamintit despre el, lasand sa se inteleaga ca ar fi mort. Procurorul Chisinaului, Petru Bobu, despre care s-a scris ca era pe cale sa elucideze acest caz, a demisionat subit si de atunci nu a mai aparut public. Un alt detaliu important este ca inlaturarea intermediarilor (a unora chiar prin metode mafiote) de la „Tutun-CTC“ a inceput dupa o intalnire la Ohio, in septembrie 2000, pe care presa a scris ca Vladimir VORONIN ar fi avut-o cu controversatul magnat din Toronto, Boris Birstein - un personaj care, prin influenta sa financiara si relatiile pe care le are la Moscova, a reusit sa si-i apropie pe toti cei trei presedinti ai Moldovei independente de pana acum.

Comisia de ancheta a constatat ca o intreaga increnga tura de familie tinea sub control ramura tutunului. Misin este nasul de cununie al mezinei lui Poian. Un alt fin al lui Misin - Bataliuc Vitalie - era seful Sectiei economice a Combinatului. Acest om al lui Misin patrona reteaua de magazine „Duty-free“. Pe parcursul primului mandat de presedinte, insa, Vladimir VORONIN l-a lipsit de „obiectul“ de business (fabrica de tutun si reteaua „Duty-free“) si pe Vadim Misin. Directorul SA „Tutun-CTC“, Petru Poian, inrudit cu Misin, a fost schimbat.

Valeriu Pasat, consilier la RAO EAS, care a spus ca OLEG VORONINi-a cerut sa-l convinga pe Anatoli Ciubais (presedintele RAO EAS) sa-i cedeze pachetul majoritar de actiuni, detinut la Centrala electrica din Cuciurgan. Potrivit Agentiei INFOTAG, in versiunea revistei, cea mai bogata din Moldova este familia lui Anatol Stati. Gabriel Stati, in virsta de 30 ani, este principalul mostenitor al averii familiei, care se ridica la $2,2 mlrd. Gabriel este casatorit, are trei copii si este milionar oficial, dupa ce a reusit ca creasca multiplu suma de $2 mln., pe care tatal sau, Anatol Stati, i-a oferit-o pentru dezvoltarea unei afaceri proprii, cu prilejul implinirii virstei de 20 de ani. Gabriel avea o pasiune speciala pentru Ileana Lazariuc, al carei “proprietar” a fost multi ani de zile.

„Din generatia tinara, se evidentiaza Ecaterina VORONINA, nepoata Presedintelui Moldovei. Fiica lui Oleg VORONIN, om de afaceri si bancher, a absolvit, in acest an, liceul „A.Puskin“ si a plecat la studii peste hotare. Locul concret se tine in mare secret. Catea insasi a declarat, intr-un interviu acordat unui post de televiziune local, ca, posibil, nu se va mai intoarce in Moldova“, scrie NRS.

Autorii articolului invoca niste zvonuri potrivit carora, in primavara anului 2007, OLEG VORONIN ar fi celebrat primul sau miliard de dolari, impreuna cu familia.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00655 sec.