Ziua Logo
  21:29, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-03-15
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.238...)
2008-03-15 13:49
Si totusi...e vorba de intermediari de fapt. Declaratie Vosganian.

http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/rusii_ne_scumpesc_gazul_152728.html

Romania va cumula in perioada 2002-2012 pierderi de sute de milioane de euro pentru ca nu cumpara gaze naturale direct din Rusia, ci de la intermediari, iar aceasta situatie ar trebui rezolvata dupa ce expira contractele in derulare, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "In toti acesti ani, am avut o politica ciudata. Am cumparat (gaze naturale, n.r.) de la intermediari - unii dintre acestia din Germania - si nu direct de la Gazprom. Romania trebuie sa se pregateasca de o discutie serioasa cu Rusia, pentru a rezolva aceasta problema", a spus ministrul. El a precizat ca in perioada 2002-2012 Romania a pierdut si pierde in continuare sume de ordinul sutelor de milioane de euro pentru ca nu cumpara gaze naturale direct din Rusia.

Vosganian sustine ca, deocamdata, au existat discutii premergatoare la nivel de experti, intre Romgaz si Gazprom, dar a adaugat ca o noua intelegere cu oficialii rusi nu va fi posibila pina in 2012, cind vor expira contractele aflate in derulare.

Romania nu are un contract direct cu Gazprom pentru importul de gaze de aproape 10 ani, cind in urma unui scandal relatiile intre cele doua parti au fost rupte. In anul 1999 Romania a incheiat cu firma Regal Petroleum, controlata de controversatul om de afaceri Frank Timis, un contract, aceasta din urma sustinind ca zacamintele de gaze pe care le exploateaza in Ucraina, din care extrage cantitati insemnate de gaze, ii permit sa si exporte. Gazprom, societate cu care Romania avea la acea data un contract de livrare directa de gaze, a notificat urgent Romania sa intrerupa acest contract intrucit gazele pe care Regal Petroleum pretindea ca le extrage din Ucraina si le exporta Romaniei, ar fi fost de fapt furate de la Gazprom. "Atunci Romania a platit dublu. A platit 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, care pretindea ca gazele sint din productia proprie, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom, care sustinea ca gazele exportate de Regal catre Romania sint furate de la compania rusa", a declarat pentru NewsIn, Iulian Iancu. De atunci relatiile Romaniei cu Gazprom nu au mai putut fi refacute.

In prezent, importurile de gaze ale Romaniei se desfasoara prin intermediul unor firme, cum sint, spre exemplu, cea ruso-germana Wintershall sau compania Conef Energy. Aceasta din urma este o subsidiara a Conef, parte a grupului Marco Investment and Industries, care controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina, precum si firmele Alprom Slatina si Alum Tulcea. Romania importa din Rusia 40% din consumul anual la nivel national, care se situeaza la circa 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale, diferenta fiind asigurata de producatorii interni de gaze naturale, Romgaz si Petrom.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00687 sec.