Ziua Logo
  21:31, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-12-18
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2007-12-18 11:55
Legea "fizica" a ciubucului in invatamantul mediu - Cu putinul faci plinul (III)

Noi, tinerii repartizati in invatamant, ne uitam mirati la ciubucarii astia. Asta in primul an de invatamant, pentru ca pe parcurs s-au dat pe brazda cei mai multi. Pentru ca ramasesem singurul de care se stia ca nu primesc nimic, mi-au dat sa le tin plasele cu pachete de tigari si alte cadouri, la mine in debara (o perioada scurta de timp, pentru ca m-am enervat si i-am usuit). Mie nu mi-ar fi facut perchezitie acasa, pentru ca nu ma reclama nimeni.
O consecinta paradoxala a acestui sistem, a fost aceea ca un coleg mai tanar, profesor de geografie, a fost avantajat avand pe mana toate clasele bune. Aproape in fiecare an avea rezultate bune la olimpiada de geografie, desi nu facea nimic in plus fata de noi. Din atatia copii buni, se gasea cate unul caruia sa-i placa geografia. Fiind si un tip mai supus si "de incredere" (stia sa-si tina gura), era laudat in toate sedintele. "Tartorele" (colegul lui mai batran, ciubucarul) nu se baga la clasele bune (mate-fizica, electrotehnica), pentru ca stia ca daca ii da la grinda pe copiii de acolo, poate iesi mai usor cu scandal. El opera la clasele cele mai slabe, unde erau copiii santajabili.
Eu predam fizica si aici actionau alte legi. Toti doreau sa li se dea clasa cea mai buna (A-ul), pentru ca daca erai acolo, erai socotit cel mai bun si aveai mai multe sanse sa-ti vina la meditatie. Era multa mancatorie intre profesori, pe chestia asta. Desi munceam serios, avand clase de "ciumeti" nu puteam sa fac nimic (stiti vorba cu rahatul si biciul). Ma criticau tot timpul prin sedinte (adevarul e ca le spuneam pe fata multe lucruri si ii enervam).
Surse de venituri "legale" erau mai multe. Se scoteu bani frumosi si cu lucrarile de absolvire (la bacalaureat). O lucrare gata facuta costa 5000 de lei. Imi amintesc ca intr-un an, la sfarsitul sesiunii de bacalaureat, l-am ajutat pe un tehnician sa duca la sala de festivitati (unde era un fel de expozitie) machetele de la lucrarile practice. Pe drum mi-a spus ca s-a saturat sa le care in fiecare an, fiind "reciclate" de nenumarate ori (aceeasi lucrare data la mai multi absolventi, ani la rand).
Nu mai vorbesc de cat se fura de la cantina, pentru ca asta se intampla peste tot.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00615 sec.