Ziua Logo
  00:36, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-10-23
Golanul (...@sympatico.ca, IP: 192.75.80...)
2007-10-23 17:30
Doar o mica observatie pentru dna Iordache...

Votul uninominal se practica si in Canada, in varianta lui <<pura>>, adica majoritate simpla, cine ia mai multe voturi intr-o circumscriptie se alege. De aceea Canada a beneficiat de guverne liberale majoritare votate de 40% din cei prezenti la vot. Dupa care alesul se duce in parlament si voteaza conform politicii partidului din care face parte. Daca nu este de acord, este exclus din cacus si <<trece podeaua>> (cross the floor) adica se duce la alt partid sau ramine independent.

Tocmai s-a incercat, in Ontario, sa se propuna o combinatie intre uninominal si proprtional, cu pondere mai mare pentru uninominal, dar a fost respinsa la referendum cu 60% din voturi. Principalul motiv? Ca tot felul de grupuscule vor ajunge in parlament si va fi foarte greu sa se intruneasca o majoritate parlamentara. Exemplu: unele tari europene unde exsita sistemul mixt.

Fiindca traiesc de multi ani intr-un sistem uninominal, pot sa spun cu toata sinceritatea ca de cind sint in Canada votul meu nu conteaza! In circumscriptia noastra se voteaza intotdeauna majoritar liberal, indiferent cit de execrabil este candidatul. Asa ca votul uninmominal poate sa fie vazut la fel ca cel proprtional, pe linie de partid, de multi alegatori.

Hantzy (...@yahoo.com, IP: 62.104.221...)
2007-10-23 19:58
Golanule...

In Canada, SUA sau oriunde altundeva unde viata s-a asezat stabil intr-un fagas normal, nu mai e necesara cautarea unor alternative. De altfel, interesul pentru politica scade, electoratul fiind mai grijuliu cu alegerea viitoarei vacante sau achizitionarea unei case. Asa ca stabilitatea parlamentara este dorita de cei multi.

In Ro insa, unde de la legislatura la legislatura se schimba radical optiunile electoratului, dovedindu-se astfel ca inca nu s-a descoperit America romaneasca, uninominalul majoritar ar putea fi foarte riscant.
Intr-un caz extrem, am putea presupune ca in mai toate colegiile vor fi alesi parlamentari dupa turul doi cu victorii la limita. Electoratul nu are nici acum incredere in clasa politica. Ce incredere va avea atunci in niste parlamentari care au avut 25 sau 30 de procente dupa primul tur?


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00639 sec.