Ziua Logo
  02:10, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-05-03
catalin_mattei din bucuresti (...@caramail.com, IP: 217.10.222...)
2007-05-03 09:36
Cariera de politician....

Limitarea la numai doua mandate parlamentare ar fi moartea ideii de "cariera politica" a unui cetatean ce este atras de acest domeniu. In Romania mai este promovata ideea politicianului ce este in acelasi timp reputat jurist, literat sau inginer... se neaga posibilitatea ca cineva, ulterior studiilor, sa se ocupe doar de politica acest lucru aducindu-i si venituri ca oricarui alt cetatean angajat in sistemul privat sau de stat...
in ceea ce priveste omul de cultura trebuie sa incetam sa mai consideram ca acesta este la fel de performant in toate domeniile ce tin de stiintele sociale... Ideile promovate de Mihaies, Liiceanu sau Patapievici vor atrage in mod automat atentia noastra caci sunt nume sonore dar asta nu inseamna ca sunt singurii care detin adevarul si mai ales in orice domeniu.
Din nefericire inca ne mai este teama sa ne "INDOIM" chiar daca o veche vorba spune ca doar "prostul nu se indoieste"!!!

DanBruma (...@yahoo.fr, IP: 212.103.9...)
2007-05-03 11:00
Re: Cariera de politician....ce e aia cariera de politician?

Politica nu se face numai in parlament, in primul rand, deci ideea ta cade ca nu poti face cariera de politician daca nu ai mai mult de doua mandate de parlamentar! Eu as adera la ideea lui Mihaies, de ce nu, pana la urma? Ce argumente ar putea fi aduse impotriva acestei limitari? Politica nu este o meserie ci o practica a unei convingeri! Aceasta convingere, daca esti abil si foarte activ (ceea ce electoratul cere de fapt unui politician ales) ai timpul necesar pe parcursul a doua mandate sa o pui in practica! Nu este nevoie sa te eternizezi in parlament ca sa ne arati ce bun politician esti. Fiecare politician ar trebui, si de fapt asa si este, sa aiba o meserie de baza. Cand mandatele i se termina poate reveni la meseria de baza sau poate sa faca altceva gratie priceperii pe care a acumulat-o in exercitiul de parlamentar, cum ar fi sa dezvolte un lobby sau sa creeze o intreprindere etc. SRS se inseala spunand ca ideea este aberanta si ca Mihaies se sinucide politic. Eu nu cred asta. Politicienii trebuie sa inteleaga ca nu merg in parlament ad vitam eternam si ca de fapt electoratul este acela care nu are nevoie de parlamentari pe viata gen Marea Adunare Nationala.

La 2007-05-03 09:36:14, catalin_mattei a scris:

> Limitarea la numai doua mandate parlamentare ar fi moartea ideii de
> "cariera politica" a unui cetatean ce este atras de acest domeniu. In
> Romania mai este promovata ideea politicianului ce este in acelasi
> timp reputat jurist, literat sau inginer... se neaga posibilitatea ca
> cineva, ulterior studiilor, sa se ocupe doar de politica acest lucru
> aducindu-i si venituri ca oricarui alt cetatean angajat in sistemul
> privat sau de stat...
> in ceea ce priveste omul de cultura trebuie sa incetam sa mai
> consideram ca acesta este la fel de performant in toate domeniile ce
> tin de stiintele sociale... Ideile promovate de Mihaies, Liiceanu sau
> Patapievici vor atrage in mod automat atentia noastra caci sunt nume
> sonore dar asta nu inseamna ca sunt singurii care detin adevarul si
> mai ales in orice domeniu.
> Din nefericire inca ne mai este teama sa ne "INDOIM" chiar daca o
> veche vorba spune ca doar "prostul nu se indoieste"!!!
>

Tom Sawyer din *** (...@gmail.com, IP: 81.83.53...)
2007-05-03 12:37
Re: Cariera de politician....ce e aia cariera de politician?

Exista diferente intre hobby, slujba si cariera. In general hobby-istii sunt niste amatori, slujbasii ating un nivel acceptabil de mediocritate, iar printre cei despre care se zice ca fac cariera sunt unii care ating excelenta in domeniu. Exista studii care demonstreaza ca pentru a atinge excelenta intr-un domeniu(sah, cantat la pian , tenis, matematica, inot, etc) e nevoie de aproximativ 10 ani. Si nu de zece ani in care sa stai si sa astepti sa-ti creasca "experienta", ci de zece ani de efoturi constiente de autoperfectionare. Ma gandesc ca o metoda pentru a atinge un nivel de expert in politica ar fi activitatea parlamentara indelungata.

Ma ingrozeste ideea unui legislativ plin de hobby-isti. Nu mi se pare mult mai bun nici unul care contine pe langa hobby-isti si vreo cariva slujbasi. Acceptabila e situatia in care amatorii sunt in numar minim sau deloc, multi sunt slujbasi, dar sunt si vreo cativa care fac intr-adevar cariera si exceleaza in domeniu si care iau initiativa si dau tonul.

Legiferarea amatorismului in politica nu rezolva nimic. Solutia e in profesionalism si responsabilitate.


Sa dau un exemplu, daca as avea de ales intre:

-unii care promit limitarea numarului de mandate si vot uninominal
-unii care promit eliminarea sau cel putin restrangerea severa a imunitatii, vot pe liste si obligativitatea cofirmarii calificarii ca politician pentru orice candidat(prin diplome, examene etc)

i-as alege pe ultimii.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00489 sec.