Ziua Logo
  05:26, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-10-21

Comentarii: 23, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

neamtu tiganu
2008-10-20 22:31:54

Nea Savaliuc

1. Statu nu are nici o treaba cu salariile. Chiar si impunerea unui salariu minim e o greseala.

2. Statu poate cel mult sa se ocupe de salariile bugetarilor. Aici s-a-mpartit prada intre "elitele" functionariilor de stat si restu mujicilor de stat. Trebe sa recunosc ca "elitele" sunt genitale. Ma crucesc cind vad ca unii cumuleaza jde functii, mai ales politicienii sunt pe linga parlamentari si directori si profesori si patroni, am auzit de unu care-i si director si propriu lui consultant si pilot. Ieri citeam de o directoare de circ care vrea sa fie si politiciana, evident fara sa renunte la postu initial, chiar mai vrea sa faca si regie. O prima masura ar fi limitarea veniturilor suplimentare a functionarilor de stat.

3. Economia privata isi regleaza singura salariile.

4. Paradoxu romanesc e ca salariile sunt cele mai mici din EU si totusi casele cele mai scumpe si se cumpara in voiosie, nu se poate circula de masini, toate statiunile europene de turism sunt pline de romani. Nu cumva economia subterana e cel putin la fel de tare ca cea pa bune?

Eufrosin
2008-10-21 00:35:32

Intrebarea gresita

O intrebare mai buna ar fi fost:

De ce dupa 19 ani de la ceea ce-ar fi trebuit sa fie o schimbare in bine, Romania este intr-o situatie mai rea din toate punctele de vedere?

- Datorii de 60 miliarde euro, inainte zero.

- Coruptie endemica, inainte pedepsibila cu moartea

- Milioane de Romani peste hotare si nu in concediu.

- Milioane de copii ucisi prin avort, inainte pedepsibil cu inchisoarea

- Homosexualitate legalizata.

-Tara pe cale sa se destrame, inainte nu se punea problema

- Averea nationala data pe nimic, inainte pedeapsa cu moartea

-Tradare la cele mai inalte nivele, idem.

- Aservire totala fata de americani, comparata cu oarecare independenta fata de Rusi.

Singurul lucru pe care Romania de astazi il are in comun cu cea de ieri, este teroarea dezlantuita asupra cetatenilor, care indraznesc sa spuna ce gandesc, crime comise la cererea celor care considera tara noastra ca fiind doar o alta colonie de-a lor:

http://docs.google.com/Doc?id=dd64bm93_0ckx6vrft&hl=en

http://mdzr.blogspot.com/2008/05/inamicii-statului-2.html

srelu
2008-10-21 04:20:58

Economia, bat-o vina !!!

Domnule Savaliuc, parerea mea, nu va mai bagati in probleme economice, nu va pricepeti.

Diminuarea salariilor catorva sute de functionari de stat nu poate compensa salariile a milioane de romani.

Atustrazile sunt necesare, diferenta dintre pretul normal al constructiei unei autostrazi si cel practicat in prezent, desi poate umple buzunarele unora, nu poate acoperi decalajul urias dintre noi si fruntasii Europei.

Salariile mari nu inseamna nimic daca si preturile sunt mari, asta inseamna doar inflatie. Nu ajuta la nimic.
Daca cineva ar majora peste noapte salariile de zece ori, maine dimineata si preturile ar creste tot de zece ori.

De fapt intrebarea corecta ar fi "de ce nu putem consuma mai mult ?" Iar aici raspunsul este foarte simplu, pentru ca nu producem mai mult.

La nivelul fiecarei tari exista o egalitate aproximativa intre productie si consum. Cat produci atata consumi. Noi consumam putin pentru ca producem putin.

Egalitatea dintre productie si consum este doar aproximativa, exista cativa factori care o pot strica, cum ar fi imprumuturile sau investitiile straine. Dar acestea nu au un impact prea mare, in primul rand din cauza ponderii mici la scara intregii economii nationale, in al doilea rand pentru ca exista si factori care o contrabalanseaza, imprumuturile trebuie date inapoi, investitiile strainilor in Romania sunt contrabalansate de investitiile romanilor in strainatate.

Daca vrem un consum mai mare, trebuie sa producem mai mult. Pentru a produce mai mult, avem nevoie de masuri de stimulare a economiei. In Romania postdecembrista nimeni nu face acest lucru, orice surplus financiar este "investit" in tot soiul de proiecte populiste aducatoare de voturi care au prea putin de-a face cu stimularea dezvoltarii economice.

In primul rand ar trebui dezvoltata infrastructura, drumuri, de la autostrazi pana la sosele comunale, retele telefonice, electrice, acces facil la internet de oriunde, apa, canalizare, invatamant, etc.

Apropo de invatamant, multi considera cresterea salariilor profesorilor o masura populista. Nu este asa, este de fapt o investitie in infrastructura, cel mai important element al infrastructurii este gradul de instruire a personalului uman.

Nu poti avea soferi de tir care nu se pot orienta pe o harta. Nu poti face contabilitate cu tipi care se incurca in socoteli elementare, de fapt nu poti sa-i folosesti nici macar ca vanzatori. Dezvoltarea economica nu se face cu muncitori necalificati.

Apoi, sunt necesare masuri de stimulare directa a economiei, credite avantajoase, scutiri de taxe, obtinerea de legaturi economice externe, atragerea investitorilor straini, contracte de la guvern, etc.

Ar fi necesare si cateva domenii de activitate economice care sa fie declarate prioritare, pentru care sa se ia masuri speciale de protectie si stimulare.
A auzit cineva vreun partid declarand ca de pilda industria constructoare de automobile sau cea a confectiilor, sau orice altceva va fi sprijinit in mod deosebit ? Nimeni, nimic. Partidele sunt preocupate doar de proiecte populiste pentru atragerea voturilor.

Doar va rog, nu-mi povestiti de PNL, astia sunt la fel de stangisti ca si ceilalti. Crudul adevar este ca la ora actuala, in Romania nu exista nici un partid de centru dreapta preocupat de dezvoltarea economica. Din acest motiv, in ziua alegerilor, eu voi sta acasa. Nu vreau sa vad in parlament niciunul din partidele de acum.

Aceasta lipsa nu este imputabila partidelor, electoratul este cel care, in timp, a eliminat de pe scena politica orice partid care nu e populist. Ultimii care au virat la stanga sunt liberalii, la ora actuala ei nu au nici in clin nici in maneca cu stimularea cresterii economice, daca s-a inregistrat asa ceva, cauza este aderarea la UE, nu politica lor.

Electoratul are ce si-a dorit, cresteri permanente de salarii (dar in ciuda acestora, un nivel de trai mizerabil de scazut).

antigone
2008-10-21 10:05:09

banii sint folositi pentru a se mentine puterea in mina celor care guverneaza

salariile judecatorilor care vineaza stafiile generalilor lui Ceausescu, slariile angajatiolor diversionisti, la institute care vineaza stafiile holocaustului, ale lucratorilor din media (ziar, radio, tv) care fac reclame si dezinformeaza in scopul de a manipula opinia publica...astea sint interesele statului. Exploatarea cetateanului e un nivel de pericol prea subtil pentru aparatul de stat in prezent. Doar in cazul unei eventuale revolutii ar putea fi sesizat.

Ghita Bizonu'
2008-10-21 10:11:08

Re: tigane si-n Nemtzia cum e?!

asta imi place la voi emigrantii din UE.
Ignorati in mod suveran realitatea in care traiti .....

La 2008-10-20 22:31:54, neamtu tiganu a scris:

> 1. Statu nu are nici o treaba cu salariile. Chiar si impunerea unui
> salariu minim e o greseala.
>
> 2. Statu poate cel mult sa se ocupe de salariile bugetarilor. Aici
> s-a-mpartit prada intre "elitele" functionariilor de stat si restu
> mujicilor de stat. Trebe sa recunosc ca "elitele" sunt genitale. Ma
> crucesc cind vad ca unii cumuleaza jde functii, mai ales politicienii
> sunt pe linga parlamentari si directori si profesori si patroni, am
> auzit de unu care-i si director si propriu lui consultant si pilot.
> Ieri citeam de o directoare de circ care vrea sa fie si politiciana,
> evident fara sa renunte la postu initial, chiar mai vrea sa faca si
> regie. O prima masura ar fi limitarea veniturilor suplimentare a
> functionarilor de stat.
>
> 3. Economia privata isi regleaza singura salariile.
>
> 4. Paradoxu romanesc e ca salariile sunt cele mai mici din EU si
> totusi casele cele mai scumpe si se cumpara in voiosie, nu se poate
> circula de masini, toate statiunile europene de turism sunt pline de
> romani. Nu cumva economia subterana e cel putin la fel de tare ca cea
> pa bune?
>

Ghita Bizonu'
2008-10-21 10:29:21

D'aia. Sa-ti explic catesceva decretelule

1) fiindca la noi aia cu pretentii de pregatire is cei mai tembeli din tara. Nu intelg nimic, nu stiu nimic, dar au pretentii sa fie asculatati. Asculta de ce zic toti tembelii din strainatate , sau mai rau rau voitorii, si fac exact invers decat ce se face in Strainezia (in UE agricultoru e protejat si incurajat. La noi este expus cica m"concurentei" . Rezultatu e ca salamu ce-l manaci dimineata este facut cu carne din import. Cafeaua ti-o indulcesti cu zahar provenit din importuri de zahar brut. cam invers decat UE. Asta e colbertism nu comunism. Ptr stiinta ta si a altora : Colbert a murit inainte sa se nasca Marx)

2) Ideologia neoliberala cam asta este redusa la esenta ei: lasati privatu sa se ingrase din impozitele tuturor !! Privatu care trebe nu tu . SI inca - in UE rezultatele s-au obtinut datorita modelului renan nu al thacherismului. D'aia nu se p[oate da profesorilor ci trebe sa se dea amicilor care dau parandarat. d'aia nu se face un control fiscal cum trebe.

3) "baza" salariilor este data de productivitate. Si productivitatea nu se obtine cu secera si tanacopu chiar daca pui iobagu sa lucre 140 mde ore pe saptamana.
Asa zisa crestere de 1% (mai precis stoparea caderii economice asta a fost si este meritu lu Isarescu) a fost obtinuta cu sute de "intreprinderi" in lohn , cusutorese platite cu 35 $ lunar ptr 54 ore saptamanale. Mai putin ca-n Asia de SE (unde nu e iarna),

4). La noi ca la nimenea. Sau ca in tarile bananiere (cu deosebirea ca noi nu avem banane , avem corcoduse !!). Nu c a-n UE. la noi sunt protejati si incurajati importatorii. Si "saracii" zic ca ei produc venit la stat : TVA mare !! Deci daca la medicamente in loc sa cumperi Enal;april romanesc cumperi Darob (ca numa asta gasesti)) de 4 ori mai scump e mai bine ptr stat. Si din castigu lui saracu importator cmpara A6. Si asa creste deficitul comercial (vedetio alaturi Roncea si Unteanu) care se intaorce bumerang.

5) mai pune mana si pe un dictionar. Unu de prin 60 . Cetsia care o definesti ca fiind mercantila este de fapt venala!!

Budapestanul
2008-10-21 10:46:10

Pai si daca ar ridica salariile

Ar face firmele salto inapoi de unde au venit. Doara nu sant proaste sa plateasca mai mult pentru o calitate care o pot obtine si acasa la o adica unde fac sa taca sindicatele si platesc impozit loco. Dar ce spune Ghitza Bizonu e corect ------------pacata de Romania /mujicii/ -----------ca e locuita.

Ghita Bizonu'
2008-10-21 10:58:38

Re: bai ala din Pesta vezi sa nu cazi in buda !!

ca se poate rezolva problema locuirii bozgoristanului pronto!!

La 2008-10-21 10:46:10, Budapestanul a scris:

> Ar face firmele salto inapoi de unde au venit. Doara nu sant proaste
> sa plateasca mai mult pentru o calitate care o pot obtine si acasa la
> o adica unde fac sa taca sindicatele si platesc impozit loco. Dar ce
> spune Ghitza Bizonu e corect ------------pacata de Romania /mujicii/
> -----------ca e locuita.
>

Atamild
2008-10-21 11:11:41

Peste tot e scump, pe vremuri cumparai fig. o paine mare, acum cumperi un sfert din ea

Bogatii devin mai bogati, saracii devin mai saraci. Si mai sunt si alte nemultumiri si neajunsuri ale omului de rand. Cei care se afla la putere profita de acest lucru cum le vine, dupa toane. Pana si pe doctori numai banul ii intereseaza, pacientul devine un obiect pe banda rulanta. Legea sanatatii are legi gresite, s-au dus timpurile cand se facea totul pentru om. Si rar, (insa mai gasesti) om, care sa fie om, adica normal. Un om cum trebuie sa fie un om, un om fara sa urmareasca numai si numai interesul personal. Salarii mai mari? Sa ceri un salariu mai mare? La ce bun? Se mai gandesc ei sa motiveze omul care intr-adevar muceste, care se zbate cu adevarat pentru binele firmei, ridicandu-i salariu? Salarii marite la cei care sefesc si care se pun indiferent de pret, numai si numai pe ei intr-o lumina buna, mintind si turnand, nu s-a schimbat nimic. Un om cinstit trebuie sa-si schimbe in totalitate gandirea si sa manance cat mai mult... pentru un salariu mai bun. Si la ce bun?
Matilda

american
2008-10-21 11:58:03

Re: Economia, bat-o vina !!!

La 2008-10-21 04:20:58, srelu a scris:

> Domnule Savaliuc, parerea mea, nu va mai bagati in probleme economice,
> nu va pricepeti.
>
> Diminuarea salariilor catorva sute de functionari de stat nu poate
> compensa salariile a milioane de romani.
>
> Atustrazile sunt necesare, diferenta dintre pretul normal al
> constructiei unei autostrazi si cel practicat in prezent, desi poate
> umple buzunarele unora, nu poate acoperi decalajul urias dintre noi
> si fruntasii Europei.
>
> Salariile mari nu inseamna nimic daca si preturile sunt mari, asta
> inseamna doar inflatie. Nu ajuta la nimic.
> Daca cineva ar majora peste noapte salariile de zece ori, maine
> dimineata si preturile ar creste tot de zece ori.
>
> De fapt intrebarea corecta ar fi "de ce nu putem consuma mai mult ?"
> Iar aici raspunsul este foarte simplu, pentru ca nu producem mai
> mult.
>
> La nivelul fiecarei tari exista o egalitate aproximativa intre
> productie si consum. Cat produci atata consumi. Noi consumam putin
> pentru ca producem putin.
>
> Egalitatea dintre productie si consum este doar aproximativa, exista
> cativa factori care o pot strica, cum ar fi imprumuturile sau
> investitiile straine. Dar acestea nu au un impact prea mare, in
> primul rand din cauza ponderii mici la scara intregii economii
> nationale, in al doilea rand pentru ca exista si factori care o
> contrabalanseaza, imprumuturile trebuie date inapoi, investitiile
> strainilor in Romania sunt contrabalansate de investitiile romanilor
> in strainatate.
>
> Daca vrem un consum mai mare, trebuie sa producem mai mult. Pentru a
> produce mai mult, avem nevoie de masuri de stimulare a economiei. In
> Romania postdecembrista nimeni nu face acest lucru, orice surplus
> financiar este "investit" in tot soiul de proiecte populiste
> aducatoare de voturi care au prea putin de-a face cu stimularea
> dezvoltarii economice.
>
> In primul rand ar trebui dezvoltata infrastructura, drumuri, de la
> autostrazi pana la sosele comunale, retele telefonice, electrice,
> acces facil la internet de oriunde, apa, canalizare, invatamant,
> etc.
>
> Apropo de invatamant, multi considera cresterea salariilor
> profesorilor o masura populista. Nu este asa, este de fapt o
> investitie in infrastructura, cel mai important element al
> infrastructurii este gradul de instruire a personalului uman.
>
> Nu poti avea soferi de tir care nu se pot orienta pe o harta. Nu poti
> face contabilitate cu tipi care se incurca in socoteli elementare, de
> fapt nu poti sa-i folosesti nici macar ca vanzatori. Dezvoltarea
> economica nu se face cu muncitori necalificati.
>
> Apoi, sunt necesare masuri de stimulare directa a economiei, credite
> avantajoase, scutiri de taxe, obtinerea de legaturi economice
> externe, atragerea investitorilor straini, contracte de la guvern,
> etc.
>
> Ar fi necesare si cateva domenii de activitate economice care sa fie
> declarate prioritare, pentru care sa se ia masuri speciale de
> protectie si stimulare.
> A auzit cineva vreun partid declarand ca de pilda industria
> constructoare de automobile sau cea a confectiilor, sau orice altceva
> va fi sprijinit in mod deosebit ? Nimeni, nimic. Partidele sunt
> preocupate doar de proiecte populiste pentru atragerea voturilor.
>
> Doar va rog, nu-mi povestiti de PNL, astia sunt la fel de stangisti ca
> si ceilalti. Crudul adevar este ca la ora actuala, in Romania nu
> exista nici un partid de centru dreapta preocupat de dezvoltarea
> economica. Din acest motiv, in ziua alegerilor, eu voi sta acasa. Nu
> vreau sa vad in parlament niciunul din partidele de acum.
>
> Aceasta lipsa nu este imputabila partidelor, electoratul este cel
> care, in timp, a eliminat de pe scena politica orice partid care nu e
> populist. Ultimii care au virat la stanga sunt liberalii, la ora
> actuala ei nu au nici in clin nici in maneca cu stimularea cresterii
> economice, daca s-a inregistrat asa ceva, cauza este aderarea la UE,
> nu politica lor.
>
> Electoratul are ce si-a dorit, cresteri permanente de salarii (dar in
> ciuda acestora, un nivel de trai mizerabil de scazut).
>
eu nu inteleg o chestie
daca salariile ar creste si s-ar profita de asta crescand aberant si preturile...
pai competitia ar trebui sa duca la scaderea preturilor
sa zicem ca nebunii din Ro scumpest laptele de zece ori, pt ca si salariile au crescut de zece ori...de ce nu ar veni un ungur sa aduca lapte din Ungaria la pret de doar doua ori mai mare ca la el acasa si atunci nimeni nu ar mai cumpara laptele scumpit de zece ori, nu?

Mona G.
2008-10-21 12:01:41

Articol

Aveti perfecta dreptate!Cum s-ar mai imbogati unii din anturajul lui Orban,Nicolaescu ,Fenechiu,David(si,poate chiar si ei insisi!)?

Budapestanul
2008-10-21 12:40:34

Ghitza

Da cum asa?:) obs ca vin romanii valuri sa faca investitii in Hungarika si mai sant si viabile investiitiile efectuate, semn ca ieconomia de piatza e super pentru ei. Si baietii se si adapteaza usor di tat.

Ghita Bizonu'
2008-10-21 12:51:09

Re: pai tocmi de aia !!

sunteti pra multi, daca ma-ntelegi!
Se poa rezolva

Socrate
2008-10-21 13:49:29

Pentru ca ne-am facut-o singuri, cu mana politicienilor nostri.

Pentru ca am desfiintat CAP-urile si am retrocedat pamanturile, in loc sa le transformam in societati pe actiuni, cum a facut Germania.
Pentru ca am aplicat restitutio in integrum si reparatio in integrum, platind sume imense ca despagubiri , nefiind noi vinovati ca aliatii ne-au dat pe mana rusilor si astfel a aparut comunismul si nationalizarea.
Pentru ca nu am gatuit mafia retrocedarilor.
Pentru ca ne-am distrus sistematic industria si agricultura ( va amintiti de mormanul de fiare vechi si de pariul cu agricultura ? ).
Pentru ca am privatizat, pe nimic, tot sectorul bancar ( in Germania 50% din banci sunt de stat ).
Pentru ca am privatizat pe nimic petrolul, gazele, aurul, cimentul. otelul, f abrici si uzine, hoteluri, restaurante, IAS-uri, etc.
Pentru ca am distrus industria de aparare.
Pentru ca am paraduit flota si flota de pescuit oceanic
Aplicand cele de mai sus, PIB-ul Romaniei a scazut 15 ani. Daca il mentineam la acelasi nivel, aveam in visterie 300 miliarde de dolari.

silviana
2008-10-21 13:53:02

in tot articolul o mica/foarte mare minciuna,ca i'ar conveni occidentului,

romania are niste termene in care trebuie sa ajunga la niste standarde,iar asta contrazice flagrant minciuna ca'i convine supradimensionarea,hotia/coruptia,injustitia,politicile proinfractiuni,antidemocratice si tot circul din romania care trateaza democratia in stil neocomunist,ca pe un decor in care sa se manifeste liber de orice responsabilitate,hotii fara numar,deci ca sa se mareasca vre'un salariu,mai intii trebuie curatat,transparentizat,elaborate legi transparente pentru salarii si pensii,taiate sporuri si alte inginerii infractoare,speciale,fidele,mafiote,etc.,nu fiind in situatia asta de superjaf si hotii de nedescris,un sistem ca o mare hora de matriosti,ocrotitor al infractorilor de orice fel,el insusi marele infractor al tarii,la care sa se adauge si majorarea de 50% a tuturor bugetarilor de'a valma,alta hotie buna pentru bugetarii de lux cu salarii occidentale si peste nu pentru salariile de 2 lei,asa cum sint si pensiile de la 2 lei la occidentale si peste,iar asta trebuie sa o faca pnl,lui i se cere in mod special sa ia aceste masuri/test real de capacitate politica.

Budapestanul
2008-10-21 14:22:12

Ghitza

te referi la romanii din Italia si Spania ma gandeam io.

Cheloo din Coreea
2008-10-21 14:28:39

Re: in tot articolul o mica/foarte mare minciuna,ca i'ar conveni occidentului,

Nu prea intelegi tu nimic din articolele astea, este?
Ce te-as ruga e sa mai pui si tu un semn de punctuatie in afara virgulei intre alea 100 de tampenii pe care le debitezi pe minut.

La 2008-10-21 13:53:02, silviana a scris:

> romania are niste termene in care trebuie sa ajunga la niste
> standarde,iar asta contrazice flagrant minciuna ca'i convine
> supradimensionarea,hotia/coruptia,injustitia,politicile
> proinfractiuni,antidemocratice si tot circul din romania care
> trateaza democratia in stil neocomunist,ca pe un decor in care sa se
> manifeste liber de orice responsabilitate,hotii fara numar,deci ca sa
> se mareasca vre'un salariu,mai intii trebuie
> curatat,transparentizat,elaborate legi transparente pentru salarii si
> pensii,taiate sporuri si alte inginerii
> infractoare,speciale,fidele,mafiote,etc.,nu fiind in situatia asta de
> superjaf si hotii de nedescris,un sistem ca o mare hora de
> matriosti,ocrotitor al infractorilor de orice fel,el insusi marele
> infractor al tarii,la care sa se adauge si majorarea de 50% a tuturor
> bugetarilor de'a valma,alta hotie buna pentru bugetarii de lux cu
> salarii occidentale si peste nu pentru salariile de 2 lei,asa cum
> sint si pensiile de la 2 lei la occidentale si peste,iar asta trebuie
> sa o faca pnl,lui i se cere in mod special sa ia aceste masuri/test
> real de capacitate politica.
>

SerbanR
2008-10-21 15:00:35

Savaliuc

Ce nume frumos, neaos rumanesc! Ca si Necolaiciuc, Hrebenciuc, Marciuc, Rebengiuc, Ghervas(i)uc, Tcaciuc, Ivanciuc.
Si daca se maresc salariile profesorilor, ce? Devin mai devotati profesiei? Renunta la meditatiile cvasi-inegale pentru care nu platesc niciun leu impozit?
Dar cat muncesc didascalii astia pe zi? 4-5 oare? Si cata vacanta au? 4 luni pe an? Plus spagile pe care le iau ca sa treaca bac-ul pe multi elevi, plus cadourile pe care le primesc de la elevi de ziua lor?

SerbanR
2008-10-21 15:03:05

Corectura

cvasi-ilegale
Pariez ca daca o sa li se mareasca salariile, o sa dea banii in plus pe care o sa-i primeasca pe carti de specialitate
HAHAHA

Omul din Himalaya
2008-10-21 15:28:00

Re: Economia, bat-o vina !!!

Nu, pentru ca in acelasi timp si cursul de schimb s-ar duce in sus de zece ori. Marfurile de afara s-ar aduce pe valuta si toata lumea ar alerga dupa ea pentru a avea acces la marfurile ieftine. Se regleaza automat cat ai bate din palme, bineinteles daca nu se gaseste in nebun care sa incerce sa intervina, facand pipi contra vantului. Intr-un asemenea caz am ajunge rapid intr-o situatie mai rea decat SUA, unde nu s-a intamplat nimic altceva decat ca a plesnit o mare minciuna tinuta prea mult timp sub pres.
Cat despre competitie, la gradul de interventionism si manipulare a pietei care se practica, este doar o vorba goala. Legile pietei functioneaza doar pe hartie daca mediul economic nu este cu adevarat liber si cei care incearca sa-l altereze artificial nu sunt pocniti prompt peste degete. Daca nu intelegi la ce ma refer, uita-te la evolutia pretului petrolului in ultimul (si a cursului euro-dolar) si exmplica-mi-le prin legi economice.

La 2008-10-21 11:58:03, american a scris:

> eu nu inteleg o chestie
> daca salariile ar creste si s-ar profita de asta crescand aberant si
> preturile...
> pai competitia ar trebui sa duca la scaderea preturilor
> sa zicem ca nebunii din Ro scumpest laptele de zece ori, pt ca si
> salariile au crescut de zece ori...de ce nu ar veni un ungur sa aduca
> lapte din Ungaria la pret de doar doua ori mai mare ca la el acasa si
> atunci nimeni nu ar mai cumpara laptele scumpit de zece ori, nu?
>

Omul din Himalaya
2008-10-21 15:31:04

Re: Economia, bat-o vina !!!

Doua corecturi (graba): "cei care incearca sa-l altereze artificial sunt pocniti" (fara 'nu") si "explica-mi-le".

La 2008-10-21 15:28:00, Omul din Himalaya a scris:

> Nu, pentru ca in acelasi timp si cursul de schimb s-ar duce in sus de
> zece ori. Marfurile de afara s-ar aduce pe valuta si toata lumea ar
> alerga dupa ea pentru a avea acces la marfurile ieftine. Se regleaza
> automat cat ai bate din palme, bineinteles daca nu se gaseste in
> nebun care sa incerce sa intervina, facand pipi contra vantului.
> Intr-un asemenea caz am ajunge rapid intr-o situatie mai rea decat
> SUA, unde nu s-a intamplat nimic altceva decat ca a plesnit o mare
> minciuna tinuta prea mult timp sub pres.
> Cat despre competitie, la gradul de interventionism si manipulare a
> pietei care se practica, este doar o vorba goala. Legile pietei
> functioneaza doar pe hartie daca mediul economic nu este cu adevarat
> liber si cei care incearca sa-l altereze artificial nu sunt pocniti
> prompt peste degete. Daca nu intelegi la ce ma refer, uita-te la
> evolutia pretului petrolului in ultimul (si a cursului euro-dolar) si
> exmplica-mi-le prin legi economice.
>
> La 2008-10-21 11:58:03, american a scris:
>
> > eu nu inteleg o chestie
> > daca salariile ar creste si s-ar profita de asta crescand aberant si
> > preturile...
> > pai competitia ar trebui sa duca la scaderea preturilor
> > sa zicem ca nebunii din Ro scumpest laptele de zece ori, pt ca si
> > salariile au crescut de zece ori...de ce nu ar veni un ungur sa aduca
> > lapte din Ungaria la pret de doar doua ori mai mare ca la el acasa si
> > atunci nimeni nu ar mai cumpara laptele scumpit de zece ori, nu?
> >
>
>

srelu
2008-10-21 15:48:45

Re: Economia, bat-o vina !!!

La 2008-10-21 11:58:03, american a scris:

> La 2008-10-21 04:20:58, srelu a scris:
>
> > Domnule Savaliuc, parerea mea, nu va mai bagati in probleme economice,
> > nu va pricepeti.
> >
> > Diminuarea salariilor catorva sute de functionari de stat nu poate
> > compensa salariile a milioane de romani.
> >
> > Atustrazile sunt necesare, diferenta dintre pretul normal al
> > constructiei unei autostrazi si cel practicat in prezent, desi poate
> > umple buzunarele unora, nu poate acoperi decalajul urias dintre noi
> > si fruntasii Europei.
> >
> > Salariile mari nu inseamna nimic daca si preturile sunt mari, asta
> > inseamna doar inflatie. Nu ajuta la nimic.
> > Daca cineva ar majora peste noapte salariile de zece ori, maine
> > dimineata si preturile ar creste tot de zece ori.
> >
> > De fapt intrebarea corecta ar fi "de ce nu putem consuma mai mult ?"
> > Iar aici raspunsul este foarte simplu, pentru ca nu producem mai
> > mult.
> >
> > La nivelul fiecarei tari exista o egalitate aproximativa intre
> > productie si consum. Cat produci atata consumi. Noi consumam putin
> > pentru ca producem putin.
> >
> > Egalitatea dintre productie si consum este doar aproximativa, exista
> > cativa factori care o pot strica, cum ar fi imprumuturile sau
> > investitiile straine. Dar acestea nu au un impact prea mare, in
> > primul rand din cauza ponderii mici la scara intregii economii
> > nationale, in al doilea rand pentru ca exista si factori care o
> > contrabalanseaza, imprumuturile trebuie date inapoi, investitiile
> > strainilor in Romania sunt contrabalansate de investitiile romanilor
> > in strainatate.
> >
> > Daca vrem un consum mai mare, trebuie sa producem mai mult. Pentru a
> > produce mai mult, avem nevoie de masuri de stimulare a economiei. In
> > Romania postdecembrista nimeni nu face acest lucru, orice surplus
> > financiar este "investit" in tot soiul de proiecte populiste
> > aducatoare de voturi care au prea putin de-a face cu stimularea
> > dezvoltarii economice.
> >
> > In primul rand ar trebui dezvoltata infrastructura, drumuri, de la
> > autostrazi pana la sosele comunale, retele telefonice, electrice,
> > acces facil la internet de oriunde, apa, canalizare, invatamant,
> > etc.
> >
> > Apropo de invatamant, multi considera cresterea salariilor
> > profesorilor o masura populista. Nu este asa, este de fapt o
> > investitie in infrastructura, cel mai important element al
> > infrastructurii este gradul de instruire a personalului uman.
> >
> > Nu poti avea soferi de tir care nu se pot orienta pe o harta. Nu poti
> > face contabilitate cu tipi care se incurca in socoteli elementare, de
> > fapt nu poti sa-i folosesti nici macar ca vanzatori. Dezvoltarea
> > economica nu se face cu muncitori necalificati.
> >
> > Apoi, sunt necesare masuri de stimulare directa a economiei, credite
> > avantajoase, scutiri de taxe, obtinerea de legaturi economice
> > externe, atragerea investitorilor straini, contracte de la guvern,
> > etc.
> >
> > Ar fi necesare si cateva domenii de activitate economice care sa fie
> > declarate prioritare, pentru care sa se ia masuri speciale de
> > protectie si stimulare.
> > A auzit cineva vreun partid declarand ca de pilda industria
> > constructoare de automobile sau cea a confectiilor, sau orice altceva
> > va fi sprijinit in mod deosebit ? Nimeni, nimic. Partidele sunt
> > preocupate doar de proiecte populiste pentru atragerea voturilor.
> >
> > Doar va rog, nu-mi povestiti de PNL, astia sunt la fel de stangisti ca
> > si ceilalti. Crudul adevar este ca la ora actuala, in Romania nu
> > exista nici un partid de centru dreapta preocupat de dezvoltarea
> > economica. Din acest motiv, in ziua alegerilor, eu voi sta acasa. Nu
> > vreau sa vad in parlament niciunul din partidele de acum.
> >
> > Aceasta lipsa nu este imputabila partidelor, electoratul este cel
> > care, in timp, a eliminat de pe scena politica orice partid care nu e
> > populist. Ultimii care au virat la stanga sunt liberalii, la ora
> > actuala ei nu au nici in clin nici in maneca cu stimularea cresterii
> > economice, daca s-a inregistrat asa ceva, cauza este aderarea la UE,
> > nu politica lor.
> >
> > Electoratul are ce si-a dorit, cresteri permanente de salarii (dar in
> > ciuda acestora, un nivel de trai mizerabil de scazut).
> >
> eu nu inteleg o chestie
> daca salariile ar creste si s-ar profita de asta crescand aberant si
> preturile...
> pai competitia ar trebui sa duca la scaderea preturilor
> sa zicem ca nebunii din Ro scumpest laptele de zece ori, pt ca si
> salariile au crescut de zece ori...de ce nu ar veni un ungur sa aduca
> lapte din Ungaria la pret de doar doua ori mai mare ca la el acasa si
> atunci nimeni nu ar mai cumpara laptele scumpit de zece ori, nu?
>

Nu tine, cand se scumpesc toate se scumpeste si valuta, adica scade valoarea monedei nationale. Daca preturile si salariile cresc de zece ori leul se devalorizeaza tot de zece ori.

Daca inainte ungurului ii trebuiau ics lei ca sa-si recupereze forintii investiti in lapte, dupa inflatie ii vor trebui 10 x ics lei, nu-si poate permite sa vanda doar la pret dublu ca asta i-ar aduce doar 2 x ics lei insuficienti pentru recuperarea banilor.

(Pentru simplificare am ignorat profitul, dar ungurul evident n-ar face comert fara asa ceva.)

srelu
2008-10-21 15:53:08

Re: in tot articolul o mica/foarte mare minciuna,ca i'ar conveni occidentului,

Durerea cea mai mare este ca nu intelege nimic nici macar din propriile comentarii.

La 2008-10-21 14:28:39, Cheloo din Coreea a scris:

> Nu prea intelegi tu nimic din articolele astea, este?
> Ce te-as ruga e sa mai pui si tu un semn de punctuatie in afara
> virgulei intre alea 100 de tampenii pe care le debitezi pe minut.
>
> La 2008-10-21 13:53:02, silviana a scris:
>
> > romania are niste termene in care trebuie sa ajunga la niste
> > standarde,iar asta contrazice flagrant minciuna ca'i convine
> > supradimensionarea,hotia/coruptia,injustitia,politicile
> > proinfractiuni,antidemocratice si tot circul din romania care
> > trateaza democratia in stil neocomunist,ca pe un decor in care sa se
> > manifeste liber de orice responsabilitate,hotii fara numar,deci ca sa
> > se mareasca vre'un salariu,mai intii trebuie
> > curatat,transparentizat,elaborate legi transparente pentru salarii si
> > pensii,taiate sporuri si alte inginerii
> > infractoare,speciale,fidele,mafiote,etc.,nu fiind in situatia asta de
> > superjaf si hotii de nedescris,un sistem ca o mare hora de
> > matriosti,ocrotitor al infractorilor de orice fel,el insusi marele
> > infractor al tarii,la care sa se adauge si majorarea de 50% a tuturor
> > bugetarilor de'a valma,alta hotie buna pentru bugetarii de lux cu
> > salarii occidentale si peste nu pentru salariile de 2 lei,asa cum
> > sint si pensiile de la 2 lei la occidentale si peste,iar asta trebuie
> > sa o faca pnl,lui i se cere in mod special sa ia aceste masuri/test
> > real de capacitate politica.
> >
>
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01228 sec.