Ziua Logo
  17:30, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-09-06
MORARU din . (...@post.ro, IP: 84.153.35...)
2005-09-06 18:30
Ca de obicei, gândacul Adrian Severin, îndata ce simte miros de DDT, se lauda ca e protejat de... Sanepid

...dar hai mai bine sa vedem ce zice Basescu despre necesitatea schimbarii de regim, nu doar de guvern:

din România Libera de azi:

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a reinoit ieri promisiunea ca la finalul mandatului nu va fi in situatia de a se recunoaste invins de structuri. "Nu voi fi un presedinte care sa declare, la finalul mandatului, ca am fost invins/castigat de structuri", a declarat seful statului la conferinta "Noua Europa. Cui ii este teama de democratizare?". Basescu a atras atentia ca in cazul unei tari care trece de la un sistem totalitar la democratie e o diferenta "uriasa" intre a castiga alegerile si a dobandi puterea.

"In Romania exista institutii si structuri care blocheaza reformele pentru a nu-si pierde privilegiile. Spre exemplu, Ministerul de Interne a fost invatat sa aiba controlul asupra vietilor populatiei si nu va renunta cu usurinta, pentru ca nu stie sa faca altcumva. Diferenta dintre structurile pentru putere in regimurile totalitare si cele democrate este ca, in primele, aceste structuri lucreaza impotriva cetateanului, in timp ce intr-o democratie ele functioneaza pentru cetatean", a spus presedintele. "Serviciile secrete din statele comuniste controlau viata de zi cu zi a oamenilor. Aceste servicii nu vor renunta cu usurinta la naravurile lor. Si nu numai ca nu vor renunta cu usurinta, dar nici nu stiu sa faca altceva, nici nu stiu sa exercite puterea altfel. Obisnuinta lor este sa o exercite impotriva populatiei si nu in favoarea populatiei, pentru ca, pana la urma, aceasta este diferenta dintre structurile de putere ale unui stat totalitar si structurile de putere ale unui stat democratic", a declarat Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca dupa 15 ani, structurile din Romania au inceput sa inteleaga ca sunt in slujba institutiilor democratice si nu in slujba puterii absolute. "Problematica democratiei este extrem de complicata si ea nu poate fi rezolvata numai cu legi. Pana cand nu se produce declicul din mintea si educatia oamenilor din institutiile statului in primul rand, democratia nu poate fi o realitate, ea este tot timpul afectata de educatia de dinainte de schimbarea sistemului", a spus Basescu. El a amintit si momentul mineriadelor, cand institutiile statului au refuzat sa apere democratia.

Presedintele a subliniat ca aceste situatii "uluiau lumea si-i faceau pe foarte multi politicieni sa fie socati, desi nu realizau ca, de fapt, institutiile democratice ale tarii, chiar cu guverne democratice instalate la Bucuresti, nu functionau. Nu erau capabile sa apere democratia sau nu voiau. Au fost situatii in care institutii de forta ale statului roman au refuzat sa apere democratia, facand minerilor cale libera pana la Bucuresti. "Basescu a apreciat ca tranzitia catre democratie s-a terminat in momentul cand nu mai este decalaj intre ce scrie in lege si ce se intampla in mod real in societate.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00801 sec.