Ziua Logo
  17:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-10-27

Comentarii: 16, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

danie1
2008-10-27 21:46:22

CARE SISTEM JUDICIAR???

astia formeaza o categorie sociala parazita.nu fac nimic decat ii apara pe infractori si baga la puscxarie oameni care fura un sac de cartofi sa nu moara copii de foame.rusine.

DanBruma
2008-10-27 22:57:24

Mamaligare, plateste salariul profilor din salariul tau si cel

al gogomanilor din fruntea agentiilor.

srelu
2008-10-28 00:38:51

Cifre umflate cu compresorul

Sumele comunicate de primul ministru se bat cap in cap si se contrazic una pe alta.

S-o luam usurel... sa facem un calcul simplu...

Salariile profesorilor cresc de la 1 octombrie. De atunci si pana la sfarsitul anului sunt 3 luni. Adica un sfert de an.

Sumele pentru cele trei luni ramase din 2008 ar trebui sa fie un sfert din cele pe 2009. Dar nu sunt, 700 de milioane nu reprezinta un sfert din 4300 de milioane.

(700 sunt un sfert din 2800 nu din 4300)

Stimulati si sprijiniti invatamantul, vedeti in ce hal am ajuns, nici macar primul ministru nu stie aritmetica.

Ovi13
2008-10-28 00:58:48

Re: Cifre umflate cu compresorul

Numai ca in ingineria economica altfel se fac calculele. Sunt ecuatii cu variabile progresive.....dar voi astia care stiti numai 4 operatii......ati pus pe butuci comunismul,
si acum o sa indoitit si capitalismul asta avortat al nostru.
Asa ca mai bine ai numara oile cu gigi sau sticlele cu base ca acolo e aritmetica serioasa.
"Canta CUCU'n coasta,
Vai de tara noastra."

Lexmarkz
2008-10-28 07:42:20

Aiureli

Totul e o aiureala.
1. Se porneste de la premisa gresita ca vor trebui marite salariile tuturor bugetarilor. Fals, cel putin pe moment. In cazul profesorilor, exista o lege votata si validata de institutiile fundamentale ale statului. In cazul altor bugetari nu. Probabil ca vor urma astfel de legi, sau chiar o lege unitara a salarizarii, dar pe moment nu asta e discutia.
2. Impactul asupra bugetului a cresterii salariilor profesorilor e de 0.7% din PIB. Teoretic. Practic e de 0.35% din PIB, tinind cont ca 50% din bani se intorc la buget prin impozite. Cum creeaza asta inflatie de 2 cifre, numai un cap infierbintat gen Tariceanu sau Vosganian ar putea spune. In fapt, interesant este ca se arunca cu vorbe despre catastrofe, FARA SA EXISTE UN CALCUL ECONOMIC CLAR!
3. Salariile profesorilor universitari sunt departe de de cele din justitie. Sunt profesor universitar, 28 de ani vechime si am cam 50% din salarul uneicunostinte care este procuror, 3 ani vechime. Si nu am locuinta de serviciu platita de stat, masina de serviciu si multe altele. In plus, ii provoc pe cei care au ceva profesorii universitari, sa incerce sa ajunga asa ceva.
4. E clar ca e o strategie politica. Nu vi se pare ciudat ca Tariceanu nu are nimic cu pensiile? Astea produc un deficit bugetar mult mai mare, tinind cont ca cresterea salariilor profesorilor se incadreaza in bugetul educatiei, fara a mai cere vreun leut de undeva, pe cind bugetul asigurarilor sociale a trebuit deja alimentat vartos din bugetul de stat. Asta e foarte grav. Dar pensionarii sunt o masa electorala mai mare decit profesorii. Asa ca de ultimii ne putem bate joc. Asta e extrem de grav.
5. Cel mai grav, frizind penalul, mi se pare invrajbirea diferitelor categorii de populatie. In acest moment, profesorii sunt declarati de guvern inamicul public nr. 1, responsabili de dezastrul tarii. Astfel de afirmatii ar trebui pedepsite prin ani grei de inchisoare, conform legii. Evident, daca nu sunt sustinute de realitate.

M_D_L
2008-10-28 08:07:16

Re: Aiureli

La 2008-10-28 07:42:20, Lexmarkz a scris:

"ii provoc pe cei care au ceva profesorii universitari, sa incerce sa ajunga asa ceva."

Ati produs ceva util pentru societate, vreo inventie care sa ne scoata din rahat, sa rezolve criza energetica, sau altele la fel de grave? Ati lansat sateliti in spatiu, ati descoperit formula magica la chimie?
Stiu de la fata locului, cat de pregatiti sunt profesorii universitari si cum au plagiat din greu ca sa isi faca dosarul pentru promovare.
Pentru cele cateva ore pe saptamana, la care "pun placa" cu niste cursuri apatoase si din care nu se invata nimic practic, iau prea multi bani. Voi nici n-ar trebui sa intrati in calcul la marirea asta de salariu, pentru ca pe langa norma de baza, de 4-6 ore pe saptamana, mai aveti N norme la cumul de functii si castigati oricum peste 8000 RON , daca nu chiar peste. N-am luat in calcul ciubucurile de la examene si alte venituri necuvenite.
Stau prost cu salariul cei cu grade didactice mai mici, care pe langa faptul ca au salariul mic, de multe ori sub cel al unei invatatoare de la ciclul primar, nu pot sa puna botul la orele suplimentare, pentru ca le luati voi pe toate.
Aveti noroc ca nu este societatea in care traim bine organizata, cu un patronat puternic in sectorul industrial, care sa aiba nevoie de ingineri bine pregatiti, pe care voi nu ii scoateti. Ar da cu voi de azvarlita de nu v-ati vedea. Atunci s-ar face diferenta intre aia buni si specialistii in compilatii si plagiate. In prezent va autoapreciati, dupa niste criterii inventate de voi.

Irina22
2008-10-28 12:02:39

Cred ca ar trebui...

...sa se actioneze prin constrangerea dlui basescu, este incredibil cat poate sa isi bata joc acest om de viitorul nostru, si in plus nu cred ca dispune de destula intelectualitate pentru a putea analiza aceste date si informatii pe care i le-a transmis dl Tariceanu, tocmai de aceea si actioneaza atat de irational. Mult succes in continuare.

Lexmarkz
2008-10-28 14:15:46

Aiureli?

M_D_L, eu banuiesc ca ori n-ai trecut niciodata printr-o scoala, ori lucrezi in vreo universitate din caracal, ai incercat sa avansezi si ai fost respins. Si acuma iti refulezi nerealizarile improscind cu noroi intr-o intreaga categorie de oameni. Si ca sa nu iti mai macini creierul degeaba, iti spun: iau exact 3200 de lei in mina. Mult mai este pina la 8000. Ciubuc n-am luat niciodata si nimeni de la mine din catedra n-a luat, pentru ca predam intr-o universitate care se respecta. Asa ca mai termina cu aiurelile, nu mai scrie atitea prostii. E drept, gradeele didactice mici au salarii mai mici. Si eu am avut dar am muncit ca sa-mi cistig dreptul de a avea salarioul asta. Ca o observatie, un conferentiar ia cam cu 800 de lei mai putin, iar un lector cu 1000-1100. Iar un doctorand ia cam 60% din salariul meu. Poate ar fi mai bine sa n-o mai iei razna cu tot felul de acuze. Evident, daca nu faci parte din guvernul PNL. Atunci te inteleg.

Liviu2002j
2008-10-28 16:17:37

Domnului Profesor Lexmarkz

Comentariul urmator apare la adresa: http://www.ziua.ro/f.php?f=news&data=2008-10-28&thread=15019&id=46229

Nu am reusit sa intervin ieri in "punerea la punct" pe care i-ati facut-o d-lui M_D_L asa ca incerc astazi si la acest articol cateva idei in speranta ca veti reusi sa le cititi.

In primul rand organizatia care v-a acreditat pe d-tra i-a acreditat si pe "uscaturile" de conferentiari si pofesori de la universitatile "nascute in fiecare localitate cu mai mult de 10 case" ... Criteriile sunt intr-adevar dure dar si derogarile sunt pe val !!! Cat priveste comparatia cu asistentii si lectorii care nu au trecut prin "filtrul acreditarii" dupa cate stiu eu si acestia sunt numiti tot prin concurs in urma indeplinirii unor criterii clare (numar de carti, contracte de cercetare, articole cu "vizibilitate" s.a.m.d.) !

In ceea ce priveste cercetarea dati-mi voie sa-i dau dreptate mai degraba d-lui M_D_L. Nu stiu ce "cercetati" d-tra pe acolo si cum "colaborati" cu partenerii dar sunt curios sa stiu daca rezultatele cercetarilor au fost cu adevarat utilizate de oricine altcineva (nu va mai intreb daca de colaboratori si daca ele s-au si materializat in ceva intr-adevar util societatii care va crediteaza si va finanteaza !!!).

Cat priveste comparatia salariilor profesorilor cu cele ale conferentiarilor (care pot la randul lor sa "aplice" dar uitati sa scrieti ca in ultima vreme se tot flutura tot felul de procente cu privire la numarul maxim de profesori si conferentiari astfel incat in realitate nu prea mai sunt locuri de "aplicat" la niciuna din categoriile amintite in conditiile in care piramida ramane rasturnata si in conditiile in care profesorii vor elibera locurile numai iesind cu picioarele inainte din universitati !!!) d-tra insiva ati scris intr-un alt mesaj ca este undeva in jurul a 900 de lei ceea ce inseamna mai mult decat al unui profesor debutant ... Daca insa va raportati la salariul unui asistent ar fi trebuit sa scrieti ca aveti de aproape 3 ori salariul acestuia (poate d-tra nu, ca sunteti nou in bransa !) ceea ce nu are cum sa fie normal.

"Last but not at least" criteriul vechimii exista in absolut toate criteriile si oricum actioneaza ca o cutuma ... De exemplu se spune asa: anul asta ii scoatem post la concurs lui Cutarica ca el cam vine la rand !!! Oricum intre 2 care indeplinesc in acelasi timp criteriile sau cel mai tanar le indeplineste chiar mai bine tot aluia mai batran i se scoate post la concurs ... De altfel posturile sunt astfel scoase la concurs incat numai aia vizati sa poata "concura" pe ele !!! D-tra nu vi s-a scos post cu "dedicatie" ?!!!

P.S. Apropo' de cele scrise de d-nul M_D_L cu atata incrancenare, d-tra stiti sa reparati un feon ?!!!

P.S.S. (relativ la ce ati scris la acest articol) Lectorul nu ia nici jumatate din salariul d-tra iar d-nul M_D_L nu incearca sa treaca "pe didactic" ca altfel nu ar mai avea timp sa mai faca cate ceva practic !!! As fi scris mai multe despre "cercetarea" din universitati, cum se "aplica", cum se "castiga" si cat de folositoare este ea dar acum nu am timp si oricum am scris foarrte multe in decursul timpului ...

Liviu2002j
2008-10-28 16:22:50

Re: Cred ca ar trebui... sa mai exersezi limba romana !

Sincer vorbind Irino, nu stiu daca si tu dispui de suficienta "intelectualitate" pentru a comenta pe aici ... Dar tu ai o scuza: esti rezultatul (partial) al scolii care se face in ziua de astazi !!!

Liviu2002j
2008-10-28 16:32:19

Stati putin fratilor !

Relule, salariile profesorilor oricum au cescut de la 1 octombrie in conformitate cu cele stabilite anterior. Cresterea stipulata de legea care se va publica zilele astea in Monitorul oficial se va aplica (daca se va aplica !!!) din noiembrie. Deci numai 2 luni ceea ce inseamna numai o sesime !!!

Ovidiule, matale imi amintesti de ala cu sinusul "tehnic" a carui valoare poate sa fie mai mare decat 1 !!! In alta ordine de idei ai dreptate sa fii suparat pe "capitalismu' " de la noi si pe faptul ca ne cam vrea prosti si sa stim numai adunarea !!!

srelu
2008-10-28 17:52:09

Re: Aiureli

La 2008-10-28 08:07:16, M_D_L a scris:

> La 2008-10-28 07:42:20, Lexmarkz a scris:
>
> "ii provoc pe cei care au ceva profesorii universitari, sa incerce sa
> ajunga asa ceva."
>
> Ati produs ceva util pentru societate, vreo inventie care sa ne scoata
> din rahat, sa rezolve criza energetica, sau altele la fel de grave?
> Ati lansat sateliti in spatiu, ati descoperit formula magica la
> chimie?

Pana una alta profesorii universitari sunt cei care pregatesc generatiile de intelectuali ai tarii. Eu cred ca este suficient.

Nu am chef acum sa despic firul in patru dar multe cadre universitare lucreaza pentru industrie.

La repezeala un exemplu, productia de apa grea in Romania a fost pusa la punct de cadre universitare. Seful cetei de "nepriceputi" a ajuns academician. Mi-e lene sa caut dupa nume, cauta tu daca esti curios.

srelu
2008-10-28 18:04:58

Re: Stati putin fratilor !

La 2008-10-28 16:32:19, Liviu2002j a scris:

> Relule, salariile profesorilor oricum au cescut de la 1 octombrie in
> conformitate cu cele stabilite anterior. Cresterea stipulata de legea
> care se va publica zilele astea in Monitorul oficial se va aplica
> (daca se va aplica !!!) din noiembrie. Deci numai 2 luni ceea ce
> inseamna numai o sesime !!!
>

Aveam impresia ca este 1 octombrie. Cu 1 noiembrie intr-adevar iese socoteala.
Chiar ma gandesc, daca postez socoteli simple pe forumuri straine, nimeni nu se baga, nimeni n-are habar, poti sa zici orice, tot o apa si-un pamant este pentru ei. Aici, imediat ce am facut o greseala, am fost corectat. Poate ca totusi nu stam chiar asa de prost cu invatamantul ?

Apropo, nu mie clar, cum ramane cu salariile lunii octombrie ? Se vor plati majorate cu 9% ?

A ramas legea veche in vigoare sau nu ? Daca nu a ramas, inseamna ca daca Tariceanu ar avea castig de cauza, profesorii nu se aleg cu nimic. Daca a ramas, apare o complicatie, majorarea va fi de 63,5%. In primul rand se aplica o majorare de 9%, apoi o majorare de 50%, dar aceasta majorare se aplica si procentului deja existent de 9% ceea ce inseamna inca 50% din 9% adica 4,5%. Total 9% +4,5% + 50% = 63,5%. Pana la urma cum ramane cu legea veche ? E in vigoare sau nu ?

M_D_L
2008-10-28 18:18:02

Re: Aiureli?

La 2008-10-28 14:15:46, Lexmarkz a scris:


> iau exact 3200 de lei in mina.

Este un salariu foarte mare, pentru ce produceti Dvs. Precis aveti si o gramada de ore la plata cu ora sau la cumul de functii, asa ca venitul este mult mai mare, dar nu vreti sa spuneti.
Un inginer care chiar stie meserie si programeaza microcontrolere, lucrand peste opt ore pe zi, are un salariu mai mic, in jur de 2000 RON.

Eu am lucrat si intr-o uzina mare, cu program de opt ore, in ture, pe timp de iarna, cu ger de iti inghetau mainile daca nu faceai ceva. Stiu cum este si in invatamant, pentru ca lucrez in acest sector de 25 de ani.
Am fost in vara trecuta (in vacanta) sa cumpar niste componente electronice de la o firma particulara din localitate. Era aproape ora 16 si salariatii se pregateau sa plece acasa. Mi-a trecut un fior rece pe spinare, cand am vazut ca semnau condica cum faceam cand eram la fabrica, desi lucrau acasa la patron (intr-o vila transformata in minifabrica). Nu stiti ce inseamna munca adevarata si aveti impresia ca vi se cuvine sa luati bani cu sacul, pe nimic. Asta este termenul cel mai potrivit. Asa i-a spus socrului meu un prieten de-al lui, cand a murit socra-mea si persoana respectiva se ocupa de tot ce trebuie facut in astfel de cazuri. S-a enervat cand a vazut ca socrul meu statea degeaba si a zis : "Asta crede ca i se cuvine".
Sunt multi care lucreaza in invatamant si se cred mari scule, desi produc rebuturi. Cred ca li se cuvine ca altii sa munceasca in locul lor si sa-i intretina.

Eu am vrut sa accentuez faptul ca diferenta de salariu intre asistenti, lectori pe de-o parte si profesori pe de alta, este anormal de mare, mai ales ca profesorii au norma didactica pe jumatate si cinstit vorbind nu sunt grozav de pregatiti (au fost mai iuti la plagiat si s-au adaptat primii la acest sistem incorect). De fapt asistentii au salariul mai mic decat al unei invatatoare, care are numai liceul.
Nu ar trebui sa li se dea voie profesorilor universitari sa ia atat de multe ore peste norma lor didactica. Eu stiu ca atunci cand lucram in fabrica, daca depaseam norma cu mai mult de 15%, ca sa-mi creasca salariul, imediat ma pomeneam cu normatorul pe cap, sa-mi recalculeze norma. Daca profesorii pot sa tina atat de multe ore, in aceleasi conditii de calitate, inseamna ca ar fi bine sa li se mareasca si lor norma didactica.

M_D_L
2008-10-28 18:30:59

Plagiat la greu

In urma cu catva ore (pe la pranz) am discutat cu un profesor de biologie, universitar, din ala bun, adevarat, care mi-a povestit cum se scriu cartile in ziua de azi. Tipul s-a vazut citat in niste carti (la aceleasi pagini) tiparite la noi si a fost surprins sa constate ca erau identice in privinta continutului (de la prima litera pana la ultima, pe toate cele 500 de pagini), desi apareau cu autori diferiti si la edituri diferite.
Asa au ajuns multi profesori universitari si acum vor salarii de mii de euro.

srelu
2008-10-28 18:33:50

Re: Cifre umflate cu compresorul

La 2008-10-28 00:58:48, Ovi13 a scris:

> Numai ca in ingineria economica altfel se fac calculele. Sunt ecuatii
> cu variabile progresive.....dar voi astia care stiti numai 4
> operatii......ati pus pe butuci comunismul,
> si acum o sa indoitit si capitalismul asta avortat al nostru.
> Asa ca mai bine ai numara oile cu gigi sau sticlele cu base ca acolo e
> aritmetica serioasa.
> "Canta CUCU'n coasta,
> Vai de tara noastra."
>

Ai auzit si tu de variabile progresive, voiai neaparat sa te lauzi si le-ai bagat indiferent daca se potriveau sau nu.
Problema e prea simpla, variabilele progresive nu au ce cauta aici. Daca ai de spart nuci folosesti un ciocan, nu presa hidraulica.

Hai, demonstreaza ca chiar ai idee ce-s variabilele progresive si ca au ce cauta in povestea asta. Cum arata modelul tau matematic ? Cum modelezi salariile profesorilor ? Ce anume este cuantificat prin variabila progresiva ?

Ti-ai nimerit prost interlocutorul in fata caruia sa vii cu ignoranta mascata cu cuvinte pompoase, am terminat o facultate de matematica.

-------------------------------------------------

Nu e nimic progresiv aici, eu sunt convins ca Tariceanu n-a luat in calcul nici un fel de variatie crescatoare a sumelor in discutie. Pentru el si asa sunt prea mari.

-------------------------------------------------

In privinta restului, injuraturile ar putea servi drept argumente doar mediile in care te invarti tu. Cica intram in Europa. Cumva cu satra ?

p.s. Einstein, nu uita, astept modelul matematic.


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00659 sec.