Ziua Logo
  11:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2009-02-14
M_D_L (...@email.ro, IP: 79.117.153...)
2009-02-15 13:01
Prea ii gadila pe medici la fund !

Se spune, si de catre guvernanti (culmea nesimtirii !), ca mita trebuie sa devina oficiala (plati "tacute"), pentru ca medicii au salarii mici.
Eu as rezolva problema asta in cateva luni. I-as baga la puscarie pe toti cei care sunt prinsi ca nu isi fac datoria, decat daca le dai ciubuc. Le-as intinde curse, prin angajatii si colaboratorii politiei si i-as da in gat pe toti, ca pe vremea lui Vlad Tepes.
Spaga reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor care cotizeaza la sistemul de asigurari de sanatate.
Daca medicilor nu le convin salariile, care nu sunt chiar asa de mici, atunci sa muncesca in alte domenii. Sa impinga roaba pe santiere, sa puna faianta, sa sudeze in argon, sa se pricopseasca vanzand branza in piata, etc.
Daca vor sa stea la caldurica si sa lucreze in mediu curat, atunci sa se multumesca cu ce poate sa le asigure sistemul nostru de asigurari de sanatate.
Pe de alta parte, guvernantii n-ar trebui sa mai deturneze banii de la sanatate, spre alte domenii.

nellu din Sharon City (...@012.net.il, IP: 84.229.225...)
2009-02-15 23:07
Re: Prea ii gadila pe medici la fund !

La 2009-02-15 13:01:06, M_D_L a scris:

> Se spune, si de catre guvernanti (culmea nesimtirii !), ca mita
> trebuie sa devina oficiala (plati "tacute"), pentru ca medicii au
> salarii mici.
> Eu as rezolva problema asta in cateva luni. I-as baga la puscarie pe
> toti cei care sunt prinsi ca nu isi fac datoria, decat daca le dai
> ciubuc. Le-as intinde curse, prin angajatii si colaboratorii politiei
> si i-as da in gat pe toti, ca pe vremea lui Vlad Tepes.
> Spaga reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor care cotizeaza la
> sistemul de asigurari de sanatate.
> Daca medicilor nu le convin salariile, care nu sunt chiar asa de mici,
> atunci sa muncesca in alte domenii. Sa impinga roaba pe santiere, sa
> puna faianta, sa sudeze in argon, sa se pricopseasca vanzand branza
> in piata, etc.
> Daca vor sa stea la caldurica si sa lucreze in mediu curat, atunci sa
> se multumesca cu ce poate sa le asigure sistemul nostru de asigurari
> de sanatate.
> Pe de alta parte, guvernantii n-ar trebui sa mai deturneze banii de la
> sanatate, spre alte domenii.
...............................
Raportul CIA :

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/#Govt

Cand se vorbeste despre egalitarism, multi isi imagineaza regiuni cu populatie sub limita saraciei si la un sistem politico-economic incapabil sa le permita oamenilor satisfacerea unor nevoi elementare.

Exista insa argumente serioase pentru a considera ca o economie socialista poate reusi sa asigure tuturor conditii mai mult decat decente de viata. Astfel, realitatea infirma aceste critici si demonstreaza ca o societate egalitarista nu doar ca elimina din cadrul ei neajunsurile inegalitatilor financiare din capitalism, dar chiar reuseste mai bine decat acesta sa ofere conditii de trai mai mult decat multumitoare oamenilor.

Vom examina aizi cazul Cubei, tara condusa din 1959 de un guvern egalitarist. Date pe care le voi furniza apartin unui raport intocmit de CIA, serviciul de informatii american ce in niciun caz nu poate fi banuit de vreo simpatie castrista.

Asadar, informatiile despre Cuba se gasesc la https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/#Govt
si tot de acolo am luat informatiile din aceleasi domenii referitoare la Romania de azi. Sa trecem deci la comparatii intre cele doua tari, una socialista, celalta capitalista:

Conform CIA, cresterea economica a Cubei a fost in 2006 de 7,5%, (Romania a obtinut 6,4%), venitul pe cap de locuitor de 3900 USD/an in Cuba (Romania care are 8800 USD/an), populatie sub limita saraciei 0% in Cuba (Romania are 25%), rata somajului 1,9% Cuba (Romania 6,9% in afara de cei carora li s-a terminat somajul), investitii in Cuba 11,9% doar capital autohton al statului (Romania 25% capital strain detine 3/4, deci capital autohton reinvestit e la 1/2 fata de Cuba), rata cresterii in 2006 a productiei industriale 17,6 in Cuba (Romania 5,7% de unde rezulta ca majoritatea investitiilor derulate in Ro se afla in alte sfere ec.: cumpararea de imobile, bursa si servicii ), balanta de plati pozitiva--adica Cuba a exportat cu 1,6 miliarde USD mai mult decat au importat (Romania are balanta de plati negativa adica am cheltuit mai mult decat am vandut cu 12,5 miliarde in 2006)

Autostrada in Cuba 638 km (RO = 228 km), Armata cheltuieste din buget 1,8% in Cuba (in RO = 2,47%), posturi de televiziune 58 Cuba / RO 48, posturi radio unde medii 169, ultrascurte 55, scurte 1 in Cuba / RO medii 40, ultrascurte 202, scurte 3.

Din cifrele de mai sus rezulta ca economia cubaneza are o crestere semnificativ mai bine asezata (cresterea generata de productie) decat cea romaneasca (crestere generata de investitiile masive speculative), perspectivele dezvoltarii sunt mai bune pentru Cuba pentru ca au imprumuturi externe mai mici decat Romania, aceste perspective vor putea fructificate cu atat mai usor cu cat ei exporta mai mult decat importa.
Si toate acestea in conditiile in care Cuba sufera de ani intregi (in jur de 50) din cauza embargoului si de aproape doua decenii a ramas fara principalul sau aliat mondial, URSS.

Aplecandu-ne asupra venitului pe cap de locuitor, datele estimative pentru 2006 ne arata groso-modo ca Romania are venitul pe cap de locuitor de 8800 de USD pe an pe cand Cuba are doar 3900, ceea ce statistic vorbind inseamna ca romanii traiesc de 2,26 ori mai bine decat cubanezii. Dar pentru ca in situatia in care eu am doua masini si vecinul niciuna statistic se considera ca fiecare dintre noi are masina, tot asa si in Romania la imparteala acestui venit pe cap de locuitor unora le revine mai mult si altora nimic. De exemplu distributia veniturilor prin salarii face ca un director in Romania la intreprindere de stat (RA) sa ia de 100 de ori mai mult decat un anagajat cu salariul minim pe economie din aceasi regie. Deci in Cuba probabilitatea este mai mare ca venitul de 3900 sa apartina fiecaruia, pe cand in Romania , date fiind averile colosale detinute de o minoritate de capitalisti, venitul de 8800 de care vorbeste raportul CIA sa nu fie garantat tuturor oamenilor.

Mai departe, citand alta sursa, aflam ca poporul cubanez are un sistem medical net superior multor tari capitaliste:

"Cuba has a government-coordinated system that guarantees universal coverage and consumes a lower proportion of the nation's GDP (7.3%) than some highly privatised systems (e.g. USA: 15.2%) (UNDP 2006: Table 6). The system does charge fees in treating elective treatment for patients from abroad, but tourists who fall ill are treated freely in Cuban hospitals. Cuba attracts patients mostly from Latin America and Europe by offering care of comparable quality to a developed nation but at much lower prices. Cuba's own health indicators are the best in Latin America and surpass those of the US in some respects (infant mortality rates, underweight babies, HIV infection, immunisation rates, doctor per population rates). (UNDP 2006: Tables 6,7,9,10)"
http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_system

In niciun caz in Cuba nu se intampla atrocitati medicale precum in tarile profund capitaliste, precum UK unde, mai deunazi citeam,

"Britanicii isi scot singuri dintii din cauza crizei de stomatologi

Zeci de britanici au fost nevoiti sa-si scoata singuri dintii, din cauza crizei de stomatologi din sectorul public si tarifelor mari percepute de particulari.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 5.200 de persoane, care nu au reusit sa obtina programari la dentistii din sectorul public.

6% dintre britancii intervievati au recunoscut ca si-au tratat singuri dantura, cum s-au priceput. Unul dintre pacienti a mãrturisit ca si-a scos 14 dinti cu un cleste. Un altul a spus ca si-a curatat tartrul cu o surubelnita, iar un al treilea s-a vazut nevoit sa-si fixeze o coroana dentara cu lipici.

Doar 15% dintre respondenti au mers la un cabinet particular convinsi fiind ca vor fi ingrijiti mai bine. 78% dintre ei s-au dus la dentist pentru ca au fost nevoiti."

Rezulta deci ca, in ciuda situatiei ei defavorizate, marcata de embargo si de pierderea unui aliat economic esential, un stat comunist, Cuba, reuseste sa aiba performante mai bune decat
Romania, stat capitalist de aproape 20 de ani si decat alte tari capitaliste de zeci de ani.
Asemenea rezultate nu pot decat sa contrazica total temerile conform carora tarile ce tind puternic spre egalitarism s-ar afla in stari falimentare si ca economiile socialiste nu ar putea evolua.

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/10/15/nteeth115.xml

Thalia din Big Apple (...@aol.com, IP: 205.188.117...)
2009-02-16 00:50
La puscarie cu criminalii in halate albe!

La 2009-02-15 13:01:06, M_D_L a scris:

> Eu as rezolva problema asta in cateva luni. I-as baga la puscarie pe
> toti cei care sunt prinsi ca nu isi fac datoria, decat daca le dai
> ciubuc. Le-as intinde curse, prin angajatii si colaboratorii politiei
> si i-as da in gat pe toti, ca pe vremea lui Vlad Tepes.
> Spaga reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor care cotizeaza la
> sistemul de asigurari de sanatate.

Iar noi cei din diaspora putem organiza prostete si demonstratii la conferintele internationale unde apar pilosii romani care iau mita de la muribunzi. Chiar daca nu s-or strange prea multi demontranti, macar sa le stea caviaru'n gat celor veniti in strainataturi pe banii bolnavilor romani sau trimisi de companiile armaceutice criminale.


> Daca medicilor nu le convin salariile, care nu sunt chiar asa de mici,
> atunci sa muncesca in alte domenii.

Sau sa se privatizeze daca le da mana, adica daca stiu meserie a insanatoseaca bolnavii, nu sa-i omoare.

M_D_L (...@email.ro, IP: 79.117.153...)
2009-02-16 07:42
Re: Prea ii gadila pe medici la fund !

La 2009-02-15 23:07:12, nellu a scris:

Nea Nellu, vad ca bagi mare cu comunismu', la misto. Adevarul este ca stilul de viata american, societatea "de consum", nu are viitor in conditiile suprapopularii planetei si reducerii resurselor. Duce la poluare grava si dezechilibru. Acest mod de viata si sistem de productie, a mers dupa al doilea razboi mondial (anii de glorie ai Americii) cand trebuia sa se dea de lucru la soldatii intorsi de pe front, iar industria de razboi trebuia sa faca altceva, ca sa nu fie pusa in stand-by.

nellu din Sharon City (...@012.net.il, IP: 84.228.143...)
2009-02-16 08:09
Re: Prea ii gadila pe medici la fund !

La 2009-02-16 07:42:59, M_D_L a scris:

> La 2009-02-15 23:07:12, nellu a scris:
>
> Nea Nellu, vad ca bagi mare cu comunismu', la misto. Adevarul este ca
> stilul de viata american, societatea "de consum", nu are viitor in
> conditiile suprapopularii planetei si reducerii resurselor. Duce la
> poluare grava si dezechilibru. Acest mod de viata si sistem de
> productie, a mers dupa al doilea razboi mondial (anii de glorie ai
> Americii) cand trebuia sa se dea de lucru la soldatii intorsi de pe
> front, iar industria de razboi trebuia sa faca altceva, ca sa nu fie
> pusa in stand-by.
========================================================
Probabil ca teoria este mai mult sau mai putin buna -practica ii omooara pe toti.
In privinta stilului USA te apropii de alt adevar care nu intotdeauna este bine de copiat fiind legat de alte societati mai "evoluate" si diversificate.


« Rezultatele cautarii

     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00635 sec.