Ziua Logo
  12:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Economic

2008-11-22
flery99 (...@apropo.ro, IP: 82.77.177...)
2008-11-24 14:20
Incercare de explicatie a crizei

Problema crizei economice framinta pe toata lumea. S-a incercat deslusirea ei, au fost multe variante de interpretare. Dupa umila mea parere, lucrurile stau astfel:

Semnele unei crize de supraproductie au aparut inainte de caderea comunismului, cadere inceputa prin mijlocul anilor 80. Supraproductia din tarile supradezvoltate trebuia rezolvata prin penetrarea pe pietele din tarile socialiste, piete care trebuiau rapid inlocuite cu produsele supraputerilor. Dupa caderea comunismului, s-a reusit imediat acest lucru. A aparut un fenomen interesant, asa numitul dublu-export al valutelor tarilor puternice (dolari, marci, lire, etc). Va amintiti ca se duceau multi peste hotare cu marci,dolari (primul export), cumparau produse second-hand, le aduceau in tarile foste socialiste (al doilea export) unde le vindeau, faceau marcidolari,etc, plecau inapoi si asa mai departe.
Este un fapt minor, dar reprezinta ceva. Tarile foste socialiste au fost repede golite de valute. Apoi a aparut euro, ca o contra-unitate baneasca, din dorinta de a face ca dolarul sa nu fie puternic in Europa. Foarte multe societati din supradezvoltate, din dorinta de profituri uriase, au gasit, in tarile foste socialiste si asiatice, forta de munca ieftina, calificata, o stiinta a organizarii acceptabila , si au intemeiat societati in aceste tari. Spunem ca s-au externalizat in felul acesta productii din industrii diferite, dar mai ales din industria usoara. Va amintesc ca tigrii asiatici si marile dragon chinez au fost tinta marilor corporatii. Ce s-a intimplat in tarile puternice, de unde au plecat aceste societati in goana dupa profit ? Foarte multa forta de munca a ramas aparent somera,dar statele respective, simtind pericolul somerizarii, au inceput sa dea imprumuri cu dobinzi mici, asfel incit populatia sa nu simta lipsa banilor, s-au inventat tot felul de programe sociale,etc.In dorinta de a avea conditii de viata decente sau mai mult decit decente, populatia din aceste tari a luat imprumuturi mari, pe termen lung. Bancile au dat credite poulatiei, dar au si finantat societati ‘externalizate’, sperind ca banii cistigati prin ‘externalizare’ se vor intoarce inapoi. Se nasc intrebari simple, cu raspunsuri simple, pentru tarile puternice: cind da o banca faliment (depasind si rezerva minima obligatorie de prudenta) ? Raspuns : cind nu poate primi banii imprumutati. De ce nu poate primi banii inapoi ? Raspuns: debitorii n-au de unde. De ce n-au de unde ? Raspuns: pentru ca nu au unde sa lucreze. De ce n-au unde ? Raspunsuri posibile: fie productia nu are cautare (a aparut alta mai buna, mai ieftina, etc), fie , societatile unde lucrau s-a ‘ externalizat’ !
Iata un minunat raspuns ! Pe de alta parte, China, micii tigri asiatici, au facut o miscare pe care ‘externalizatorii’ n-au prevazut-o: au inceput sa produca articole de unica folosinta, la preturi de 1 euro !!(faimoasele produse de 38.000 lei), pe care au exportat-o in tari slabe (foste socialiste, dar si in tari puternice), asfel incit, populatia din tarile tinta a cumparat in dragi produse ieftine !! Urmarea: s-au prabusit industrii usoare in majoritatea tarilor tinta . Cine mai cumpara in Romania pantofi de Dragasani, Oradea, Timisoara , cu prêt de 1 milion sau mai mult, cind pe piata se gasesc cu 200 mii sau mai putin ? Foarte putini. Cu camasile la fel. Nu mai dau exemple. Am vazut la Paris tricouri de firma cu 50-60 euro pe Champs , dar si cu 2-3 euro pe strazile laturalnice. Productia din China,micii tigrii, etc, a facut ca la acest moment China sa aiba 1906 miliarde de dolari in plus, Rusia 700 si exemplele pot continua. S-a sperat, de marile banci, ca acesti bani, aflati ‘externalizati’ se vor intoarce la loc in banci. Surpriza: stau in banci chineze, rusesti, arabe, etc. Problema este ca China a investi foarte mult in Africa (acest lucru a pus pe ginduri administratia Americana si pe ceilalti mari) ducind acum la situatia ca armata chineza este puternica si poate apara interese chineze oriunde. Amintiti-va ca si Putin a spus acest lucru despre armata rusa.
Ce solutie exista la aceasta criza economica, transformata in criza bancara ?
Nu stiu, dar poate ca solutia Rugina este valabila: ginditi-va caa expertii americani au propus aparita monedei amero (din meta pretios) si atunci toti cei care au bani trebuie sa-I scoata pe piata. Mai putem discuta de investiile care trebuie facute in tarile in curs de dezvoltare, sarace, etc. Dar astea nu aduc decit probleme, nu profituri.

Europeanul (...@k.ro, IP: 91.15.78...)
2008-11-24 14:41
Re: Incercare de explicatie a crizei

La 2008-11-24 14:20:45, flery99 a scris:

> Ce solutie exista la aceasta criza economica, transformata in criza
> bancara ?
> Nu stiu, dar poate ca solutia Rugina este valabila: ginditi-va caa
> expertii americani au propus aparita monedei amero (din meta pretios)
> si atunci toti cei care au bani trebuie sa-I scoata pe piata

desigur, daca privim "gold holdings" aurul, la prima vedere ar fi o solutie, dar din pacate numai temporara. Motivul? China, India etc au resurse umane (imense) pregatite... si care accepta sa lucreze si pentru mai putin (cati ingineri sau muncitori calificati in vest ar acepta un salariu de $500 pe luna?)

In vest, printre putinele solutii viabile "pe termen lung" se numara strinsul curelei: cresterea competivitatii prin reducerea drastica a cheltuielilor de productie.

Ridicarea a noi "ziduri" nu este o solutie viabila (Europa si Nordul Americii reprezinta doar o minoritate din populatia /si piata globala)



     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00618 sec.