Ziua Logo
  09:33, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2008-11-13
JMJ din rasarit (...@comcast.net, IP: 209.6.150...)
2008-11-13 23:03
Nu-i frumos sa folosim asa vorbe ...

Si nici nu-i binem, mai ales pt asa oameni mari sa foloseasca acest limbaj. Pt ca tot incepe postul Craciunului ar trebui sa faca eforturi sa fie iertati caci ar putea avea repercursiuni chiar asupra corpului lor.
Daca nu intelegem la ce serveste postul, e foarte probabil sa nu-l respectam. Cat am fost in Romania tineam 1-2 zile pe saptamana (desi in copilarie tinusem si cele de 40 zile), mai mult de frica sau pt a mi se implini ceva in viata. Dupa vreo doi ani de America am inceput sa nu mai tin cand mi-a zis sefa catolica de la serviciu ca postul nu se mai tine, ca se daduse dezlegare de la papa.
Vazand ca lor le mergea bine si erau instariti, mi-am zis ca asa o fi. Trebuia insa, sa observ ca pt sanatate nu era bine, caci chiar sefei i-a facut operatie de esterectomie la cca 40 de ani. Eu, pana la 16 ani n-am avut nevoie de doctor, si chiar dupa aia mergeam numai pt raceli sau lucruri minore, insa faptul ca n-am mai tinut posturi a dus la ingrasare, cresterea colesterolului, hipertensiune si probleme de digestie.
Observasem eu de cum am ajuns in Italia, zic: uite astia dupa ce fac reclame la mancaruri prin Tv, vin si le recomanda cinar pt a-i ajuta la digestie! Oamenii sunt inclinati oricum spre mai multa si mai buna mancare, dar daca le mai faci si reclama ajung la consum marit, obezitate, boli si moarte prematura.
Dar asta-i societatea de consum si fara asta nu creste economia. E, oare, bine?
As zice ca POSTUL ESTE CHEIA REZOLVARII PROBLEMELOR LUMII MODERNE SI CONFLICTELOR ACTUALE.
Atat comunismul, cat si capitalismul, privesc viata din punct de vedere materialist si s-au luat la intrecere care sa asigure conditii de viata mai bune ca stare materiala. Sufletul ramane astfel flamand. Scopul nostru si al lui Dumnezeu este sa ajungem la cea mai avansata DEZVOLTARE SPIRITUALA – adica sa avem puterea sa mutam muntii din loc, sa ne vindecam, sa avem capacitati mentale deosebite.
Posturi tin si oameni de alte religii, cum scrie pe internet despre religia Baha'i: “Este esentiala o perioada de meditatie si rugaciune, de recuperare spirituala, in timpul careia credinciosul trebuei sa se straduiasca sa faca ajustarile necesare in viata sa interioara, si sa reinprospateze si reinvigoreze FORTELE LATENTE DIN SUFLETUL LUI. Semnificatia si scopul postului este, deci, fundamental spirituala in caracter. Postul este simbolic, si de a aminti asupra abstinentei de egoism si dorinte carnale.”
Credinta Baha'i (despre care citesc pt prima data) intelege ca umanitatea se afla intr-un proces ce evolutie colectiva, si nevoia pt prezent este de stabilirea graduala a pacii, justitiei si unitatii la scara globala. Ei zic ca au existat mesageri divini precum Abraham, Budha, Iisus, Muhammad si altii, iar cel mai recent fiind Baha'u'llah.
Aici nu ne mai intelegem caci cel mai recent a fost Iisus si pacea nu se va restabili decat prin El si invataturile Lui. Insa daca vom studia lcecturile lui E. Cayce vom sti sa unim oameni de toate religiile prin crestinism – asa cum a fost dat la inceputuri.
“Postul acceptabil” este discutat in cartea lui Isaiah cap. 58: 3-7, si este metaforic. In esenta, inseamna a indurera sufletul prin abtinerea de a implini nevoile or dorintele corpului. Binecuvantarile obtinute din asta sunt substantiale – dupa cum observam din viata profetilor.
Iisus le-a spus apostolilor ca motivul pt care nu reusisera sa scoata spiritul rau din acel baiat, era ca trebuiau multe rugaciuni si posturi; numai asa ar fi obtinut puterea.
Pt Ortodocsii de Est si Greco-Catolici, postul este o IMPORTANTA DISCIPLINA SPIRITUALA, ce se regaseste atat in Vechiul, cat si noul Testament, si este legata de principiul telologiei ortodoxe a synergiei (greek syn-ergo, insemnand lucrand impreuna) dintre CORP si SUFLET. Deci ei nu vad un dictat intre corp si suflet, ci mai degraba ca UNITATE IN INTREG, si cred ca ceea ce se intampla unuia afecteaza pe celalalt (aceasta este cunoscut ca UNIUNE PSYHOSOMATICA intre corp si suflet. Intelegem de aici ca atunci cand nu exista aceasta uniune intervin bolile psyhosomatice. Sf. Grigore Palamas scria ca corpul omului nu este un dusman, ci un partener si colaborator cu sufletul. Cristos, prin luarea formei in corp omenesc al Incarnarii, a facut corpul o inepuizabila sursa de sanctificare.
Scopul postului nu este suferinta, ci a fi pavaza contra gandurilor, actelor si cuvintelor impure. Postul trebuie totdeauna acompaniat de rugaciune intensa si donatii caritabile. Aceste principii le gasim si la mormoni sau alti crestini, ca si la musulmani- ei punand accent pe oferirea mancarii (sau banilor) ce economisim prin post pt. cei saraci – sau mai bine oferim bani bisericii pt a-i putea hrani si spiritual.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00650 sec.