Ziua Logo
  06:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-04-19
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2008-04-21 12:01
Doctoratul

Asa cum majoritarea studentilor ajung sa-si sustina examenul licenta fara sa stie care e diferenta intre un izolator si un conductor electric, avem si mari profesori care nu stiu sa masoare cu un multimetru.

In urma cu aproximativ zece ani, cineva a venit la mine sa-l ajut la partea experimentala, la un doctorat. Trebuia sa vada cum se modifica parametrii dispozitivelor semiconductoare (tranzistoare, circuite integrate) dupa expunerea la fluxuri de radiatii (particule elementare incarcate cu sarcina electrica). Omul era paralel cu tehnica, dar il cunosteam din timpul facultatii (era asistent la un laborator) si am zis sa nu-l refuz. A cumparat ce i-am spus (tranzistoare MOSFET si JFET, circuite integrate TTL si CMOS) si m-am apucat de lucru. Am construit un convertor curent-tensiune, dupa o schema imaginata de mine (pe care ulterior am si brevetat-o impreuna, la insistenta persoanei in cauza), ca sa pot trasa caracteristicile statice ale dispozitivelor inainte si dupa iradiere. Eu ii faceam masuratorile si cineva de la IFA ii iradia componentele. Dupa un timp m-am enervat pentru ca tipul nu icercase sa-si faca masuratorile singur si venea pe capul meu sa ma intrebe cum stau treburile (nici macar nu asista la ce faceam). Am crezut initial ca vrea numai sa-i dau cateva idei, nu sa muncesc eu in locul lui. Dupa ce facusem trei sferturi din treaba, l-am invatat pe copilul unui tehnician cu care lucram, cum sa le masoare si mi-am vazut de treburi (l-a platit cu cateva sticle de vin). La un moment dat persoana cu "doctoratul" mi-a platit drumul pina la Bucuresti (la IFA), ca sa discut cu cel care-i iradia componentele si sa vedem ce mai trebuie facut. Ma gandeam ca macar da si el o masa la un restaurant. Mi-a cumparat un hot-dog in gara si o sticla cu suc. Ar fi trebuit ca dupa sustinerea doctoratului sa ma invite impreuna cu sotia si sa dea o petrecere mare (sau o iesire la munte), pentru ca-i crescuse salariul si functia.
La Bucuresti am stat de vorba si cu conducatorul de doctorat (un ditamai academicianul) si am constatat ca tipul nu stia ca in Romania s-au fabricat (cred ca se mai faceau si atunci) dispozitive semiconductoare, desi locuia in Bucuresti (unde erau fabricile) si scrisese multe carti in domeniul respectiv (probabil cu "copy" si "paste"). Nu mi-a venit sa cred, pentru ca si tiganii care bisnitareau pise electronice pe strada Academiei stiau de fabricile de tranzistoare. Cam asta este cercetarea de la noi si asta este nivelul autorilor de articole "stiintifice".
Am vazut multi "doctori" din astia care nu stiu nici ce ingroapa pisica si care acum se dau mari.
Sunt si unii foarte buni, dar ii numeri pe degete.


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00621 sec.