Ziua Logo
  04:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-04-19

iskra (...@k.ro, IP: 79.112.42...)
2008-04-20 08:07
parerea mea

Parerea mea este ca lucrurile sunt prea imputite ca sa le mai curatam "in familie" in cazul invatamantului. In spatele cuvantului "dascalii" s-au intins nepotismul si coruptia la niveluri care nu cred ca mai au egal in societatea romaneasca e una. Si din pacate profesorii competenti profesional sau/si cu bune intentii nu au experienta manageriala pentru a impaca si cercetarea/invatamantul si administrarea fondurilor primite. Ca sa revin la titlu, parerea mea? Ar trebui contractate pentru fiecare din marile universitati de stat (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara) conduceri cu experienta din cateva centre universitare mari de pe afara de prin SUA, Germania, Franta, UK, etc. S-au incercat variante originale prea mult timp, prea mult timp si enorm de multi bani s-au pierdut sa reinventam roata, iar reforma facuta ar justifica pe deplin cele cateva zeci de milioane de eur (poate si doua-trei sute) cheltuite cu acesti profesori. S-ar recastiga increderea in invatamantul romanesc, ar reincepe sa vina studenti straini deci fonduri suplimentare, s-ar acorda mai multe fonduri pentru cercetare din exterior, firmele ar incepe poate intr-un sfarsit colaborarea cu invatamantul pentru ca la ora asta relatia invatamant-industrie e slaba de tot cu urmarea ca unul merge hais si cealalta cea.

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.129...)
2008-04-20 14:23
Re: parerea mea

La 2008-04-20 08:07:23, iskra a scris:

> Parerea mea este ca lucrurile sunt prea imputite ca sa le mai curatam
> "in familie" in cazul invatamantului.

D-le, aveti foarte mare dreptate. In cazul invatamnatului, in ciuda "propunerilor" pe care i le-am facut domnului presedinte pentru a curata mizeria (intr-un mesaj de la acest articol), cred totusi ca numai cineva din afara sistemului si a tarii acesteia sufocata de coruptie mai poate face ordine. De nenumarate ori s-a incercat cate ceva dar nu s-a vrut de fapt sa se faca nimic iar pe de alta parte rezistenta a fost cumplita. Profesorii au si mai multe energeie pe care daca nu si-o consuma la scoala atunci stau si rezista oricaror propuneri de normalizare pentru ca au ajuns sa se complaca in mocirla.

In ceea ce priveste managementul am mai spus-o si o repet: profesorii nu au ce sa caute in functiile de conducere administrativa a universitatilor decat ca simpli consultanti !!! Este in mod evident un conflict de interese iar interesele contribuabililor nu sunt luate in considerare desi ei platesc din banii lor !!! Imi amintesc acum de episodul cu d-nul Moroianu in care ii lua apararea unei nu stiu ce fete/femei de prin Moldova (ca aici a fost clenciul ...) care afirma ca bursierii statului roman care primesc bani de la buget (adica de la contribuabili) ar fi si ei contribuabili la randul lor !!! Pana cand contribuabilii nu se for destepta ca sa-i traga la raspundere pe profesorii care au ajuns sa considere universitatile mosiile lor (de altfel unul din argumente este cam asta: nu va bagati peste noi ca noi avem autonomie !) nu se va putea face mare lucru. In mocirla aia trebuie sa se bage oameni profesionisti, cu toate cele ce le trebuie (cizme de cauciuc dintr-acelea pana deasupra braului; topoare, harpoane si pusti pentru anihilarea serpilor si a altor animale care s-au dezvoltat si se misca natural in acest mediu, dar si cu calculatoare si cunsotinte de cautare in baze de date in vederea stabilirii "plasei" si increngaturilor formate ...), si in forta cu hotarare, fara nicio mila !!! Trebuie de asemenea sa aiba capacitatea sa nu aplece urechea la ipocriziile sistemului. Va fi dificil dar nu imposibil ... Cativa oameni bine platiti si bine intentionati pot face minuni si pot face ca banii alocati invatamantului sa fie folositi asa cum trebuie (smecherii vor mai fi cu siguranta dar macar raportul lor fata de lucrurile corecte sa se inverseze !!!).

Alt punct foarte important adus de d-tra in discutie este relatia invatamant-industrie care este in opinia celor interesati mareata numai ca ea lipseste cu desavarsire. De altfel, dupa cum ne explica Mache, ea nici nu ar trebui sa existe !!! Eu, din contra, consider ca aceasta legatura este tocmai feed-back-ul necesar ca lucrurile sa inceapa sa mearga in directia care trebuie astfel incat interesul comun sa fie atins. Dar unii pe aici mai au probabil si interesul ca lucrurile sa nu mearga in directia care trebuie ca sa arate ei cu degetul cat de prosti suntem noi si cat de destepti sunt ei ... Cum de altfel pe un astfel de forum ar trebui sa se discute problemele reale si serioase nu sa ne pierdem energia si talentul in jigniri si scrieri la misto ...

catani (...@yahoo.com, IP: 79.114.165...)
2008-04-20 15:33
Re: parerea mea - Vise taica, vise

Tot ce spuneti este de bun simt. Dar nu ptr Romania. Este tara privatizata de incompetenti aflati intr-un sistem mafiot construit pe vechile retele securiste.
Sistemul este inchegat si se teme de orice intrus. Primul profesionist angajat intr-un post de decizie si lasat sa faca ce trebuie ar insemna moartea sistemului, precum in principiul dominoului. De aici impotrivirea sistemului...caci sunt multi si traiesc foarte bine. Am ajuns la "iepoca de aur" cu un manelist incult presedinte, cu lenute de cocos doctori si prof unuversitari, cu un jeg gros de tot in toate institutiile statului. Macar in comunism am avut profesori si elevi de calitate. Am rezistat prin cultura si profesionalism... Acum doar prostitutia, minciuna si hotia au prosperat. Iar sitemul se reproduce. Mai aveti vreo iluzie?



La 2008-04-20 14:23:23, Liviu2002j a scris:

> La 2008-04-20 08:07:23, iskra a scris:

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.129...)
2008-04-20 15:42
Re: parerea mea - Vise taica, vise

La 2008-04-20 15:33:07, catani a scris:

> Mai aveti vreo iluzie?
>
Da, am ajuns sa-mi para rau ca mai am !!!

M_D_L (...@email.ro, IP: 79.117.137...)
2008-04-20 16:03
Re: parerea mea / catani

Nimeni din tara nu ar fi reactionat la dezordinea din invatamant, in special cel superior, daca nu ar fi fost scandalul cu nerecunoasterea diplomelor in opt tari din UE.
Eu am mai spus pe forum ca ce for sa faca americanii in "Noua Europa", adica un spatiu colonial ca in coloniile lor din continentul sud-american, nu este posibil tocmai pentru ca in UE exista libertatea de miscare a oamenilor dintr-o tara in alta. Daca intr-o parte a Europei lucrurile merg prost si nivelul de trai se mentine scazut, atunci populatia (tineretul in special) va pleca la munca acolo unde e mai bine. Asa a fost si in tara pe timpul lui Ceausescu. Acesta nu a investit in dezvoltarea industriei si crearea de locuri de munca in Moldova si Transilvania, de frica rusilor si a ungurilor (sabotaje frecvente). A concentrat industria grea (de care depindea fabricarea armamentului) in sudul tarii, mai putin expus la invazie rapida, intr-o noapte. Ca urmare moldovenii au plecat in masa si au populat marile orase industriale. In prezent "pute" de moldoveni prin Timisoara, Bucuresti, Brasov, prin zonele de extractie a carbunilor, etc.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00619 sec.