Ziua Logo
  21:24, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-07-06
lucid din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 194.102.59...)
2005-07-06 12:03
Bedrose, neica,...

....pentru cultura ta generala sa-ti zic cate ceva:
1. Primul "contact" cu sefardimii infratiti cu otomanii l-au avut simultan (se intelesesera romanii saracii) Aron Voda si Mihai Viteazul pe la 1595, intr-o noapte, cand au descapatzanat cateva mii de turci si cateva sute de sefardimi veniti sa ia cele sapte piei ale tributului de pe valahi si moldoveni. Mecanismul era simplu: turcii nu aveau voie sa manuiasca banii la modul camataresc asa ca se imprumutau de la bancherii sefardimi in contul tributurilor tarilor vasale. Bancherii - camatarii cum se zicea in epoca - ca sa fie siguri ca-si recupereaza imprumutul insoteau, de voie de nevoie, expeditiile otomane de strangerea a birurilor. Asa ca au cazut fara vreo vina prada razbunarii pamantenilor moldo-valahi, care i-au lichidat pe toti, indiferent ce fel de turban purtau (sefardimii aveau unul special ca sa se deosebeasca de musulmani). Interesant este ca Radu Ioanid in cartea sa despre Evreii sub regimul Antonescu pomeneste de "evenimente" doar ca un incident caruia i-au cazut prada "cateva zeci de negustori evrei". Asta ca sa intelegi care era relatia dintre otomani si sefardimi si cum se "reflecta" ea pe spinarea romanului.
2. De kurzi si de PKK auzisi neica? De faptul ca in ultimele luni au atacat si ucis zeci de soldati turci in estul vecin cu Irakul ai cunostinta? Dar de relatiile serviciilor speciale israeliene cu Barzani si Talabani auzisi? (evident, politica e politica si nu e nimic de condamnat ca israelienii aplica politica dusmanul dusmanului meu e prietenul meu, dar trebuie sa stim bine cam ce se poate intampla daca intram intr-o astfel de "axa", mai ales ca e plin de kurzi in Romania, care-si vad de treaba si chiar sunt utili comertului nostru).
3. De genocidul armenilor vad ca doar pomenesti, ciudat, caci eu - si aici ii raspund si lui Anticomie de ieri - acum sase saptamani am vazut in muzeul Patriarhiei Armene din Ierusalimul vechi niste fotografii cutremuratoare, de ex un grup de ofiteri turci tinand in maine capete de notabili armeni, cu frizura carare pe mijloc si mustata rasucita impecabil, ca la 1915, si nu prea cred ca un armean care a vazut asemenea fotografii le uita usor. Si apropos de nemtzii aia rai care nu-ti plac ca nu-i iubesc pe turci, stiai ca pe fratii tai armeni tocmai ei i-au salvat in 1915, caci erau consilierii otomanilor si ambasadorul german i-a batut cu pumnul in masa lui Enver ca sa stopeze evacuarile in desert?
4. Nea Bedrose, eu ti-am prins miscarea, desi de pretinzi scriitor - chestia cu Musatescu si Tanke, Ianke si Cadar e antologica ca prostie - te-ai naravit la diplomatie inca de pe vremea pedeseristilor pecare i-ai servit cu zel si acum vrei sa mai ciordesti un post caldutz. Pacat, eu credeam ca armenii sunt un popor cu demnitate.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00620 sec.