Ziua Logo
  11:19, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-06-28
Romeo2004 (...@ratb.ro, IP: 212.93.129...)
2005-06-28 14:21
Domnisoara Miruna nu l-a citit pe Jung

La inceputul anilor 90, editura Anastasia a publicat o carte a filozofului si teologului protestant elvetian Denis de Rougement: Partea diavolului.
In carte se descrie la un momentdat, o intamplare a unei paciente a psihanalistului, care se plangea ca o supara 'diavolul'.
Psihanalistul, seceptic la inceput, dupa o munca indelungata de saptamani de zile, a ajuns la concluzia ca pacienta era in realitate muncita de diavol, ca stiinta lui era neputinciasa in domeniu.

Recomand domnisoarei Miruna ca inainte de a se pronunta cu atata siguranta intr-o problema atat de complexa, sa consulte si parerile sau concluziile unor reputati specialisti, precum Jung sau Larchet, ale caror merite stiintifice sunt recute pe plan modial.

trkman din SUA (...@yahoo.com, IP: 70.22.193...)
2005-06-28 18:26
Re: Domnisoara Miruna nu l-a citit pe Jung


Laughing out loud!!!!
Jung si atitia altii au judecat prin prisma cunostintelor dintr-o anume perioada. Daca ne uitam acum la unele idei ale lui Aristotel sau Socrate ne induioseaza naivitatea lor. La vremea respectiva insa ideile respective erau poate revolutionare. Societatea progreseaz si din idei proaste, pentru ca reprezinta instrumente de lucru. E mai bine sa existe niste idei, bune-proaste cum or fi, care sa puna gindirea in miscare, decit sa nu existe nimic si societatea sa stagneze.
Sunt convins ca Jung nu stia mare lucru despre neurotransmitatori , canale ionice, sistemul limbic din creier, etc. El a emis niste ipoteze conform cu cunostintele dintr-o anumita perioada si sunt convins ca unele din ele au fost adevarate.
Unele afectiuni psihice au nevoie de MEDICAMENTE, nu de psihanaliza si exorcizari.
O tara trista plina de umor!!!!!


> La inceputul anilor 90, editura Anastasia a publicat o carte a
> filozofului si teologului protestant elvetian Denis de Rougement:
> Partea diavolului.
> In carte se descrie la un momentdat, o intamplare a unei paciente a
> psihanalistului, care se plangea ca o supara 'diavolul'.
> Psihanalistul, seceptic la inceput, dupa o munca indelungata de
> saptamani de zile, a ajuns la concluzia ca pacienta era in realitate
> muncita de diavol, ca stiinta lui era neputinciasa in domeniu.
>

>

trkman (, IP: 70.22.193...)
2005-06-28 19:34
Romania intre sindromul Rasputin si ignoranta

Din pacate multe postinguri de aici dovedesc ignoranta multor romani , ignoranta alimentata poate cu buna stiinta sau cu buna credinta de emisiuni TV de genul Dan Diaconescu. Pentru multi care nu au capacitatea intelectuala sa deschida o carte si sa gindeasca pentru ei, ceea ce vad la TV e demn de crezare, vezi de exemplu ce s-a intimplat cu Piata Universitatii acum 15 ani, eveniment pe care multi bucuresteni l-au aplaudat atunci si acum poate le e rusine sau incearca sa ignore acele evenimente. Credulitatea maselor este din pacate alimentata de mass-media, care in loc sa faca educatie, vor s faca bani cu orice mijloace, alimentind superstitii si spunind ceea ce le place multora sa auda decit sa le explice adevarul, la care poate multi sunt refractari.
Am ramas timpit cind mi-am luat abonament la satelit si am vazut din SUA ce emisiuni se dau la TV in Romania, de genul individului care foarte serios spune celor loviti de soarta ce pacate au avut intr-o viata anterioara sau madam Zodiac, care debiteaza in fiecare duminica, la ora de maxima audienta 2 ore de bazaconii. De unde le-or fi scotind ? Oricum au meritul unei imaginatii extrem de bogate cu care stiu sa faca bani. Banuiesc ca in sinea lor rid in hohote. Eu unul nu as putea sta serios 5 minute debitind timpeniile alea.

Aici astfel de "vraci" se numeau vinzatori de ulei de sarpe si pe vremea lui Mark Twain in sec 19, erau dati cu catran si acoperiti cu pene.. Din pacate Romania a ramas psihologic in sec 19, cautind cu pasiune adevarul in mistici de teapa lui Rasputin., excroci care profita cu nerusinare de frica, nesiguranta si incultura maselor, indiferent ca apar la TV sau in biserica. Si asta se vede clar si din postingurile de aici, care se presupune ca apartin unor oameni mai "de cultura" , cu acces la calculator si internet.

De fapt si in America sunt multi asa-zisi "predicatori" , "motivational speakers", vorbitori care si-au facut o meserie din a vorbi in fata unor stadioane umplute pina la refuz de exaltati, pe bani grei, dindu-le imboldul moral necesar pentru a depasi unele greutati personale. Realitatea este ca majoritatea oamenilor cind intimpina o greutate majora in viata, se simt neajutorati si cauta in afara puterea de a o infrunta. Este un fel de a baga capul in nisip. Altii cauta o religie, un sistem de credinte care sa le ofere acea siguranta psihica de care fiecare are nevoie. Pina la urma este pur si simplu o nevoie de meditatie, nevoia de a se afla fata in fata cu sine insusi si a face un fel de bilant de viata, de sentimente, de ginduri, pe care omul obisnuit nu stie sau nu poate sau se teme sa-l faca singur, in afara unui sistem religios.

Trist este ca acest misticism este incurajat de mass-media pentru banii frumosi pe care ii aduce si va mai trece mult pina ce sindromul Rasputin se va pierde. Eu ma intreb cum pot acei "parapsihologi" si "exorcisti " si "mistici" sa se uite dimineata in oglinda fara se le fie rusine de ei.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00653 sec.