Ziua Logo
  19:20, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2009-08-15
CALUGARU din Manastire (...@yahoo.com, IP: 63.99.16...)
2009-08-14 21:54
lil, de ieri

La 2009-08-14 20:37:05, lil a scris:




Vorbeste pentru tine , eu ti-am mai spus.
Eu vorbesc pentru mine exact pe dos : imi place aceasta alta civilizatie si n-as putea reveni in tot ceea ce zici ca inseamna Romania.

Un amic imi spunea ca Romania va putea fi cel mult ca Italia peste 50 de ani.
Ei bine , mie nici Italia nu-mi place si tot din cauza a ceea ce scrii.



__________




Lil, dar nici macar nu vorbeam despre mine. Eu ii propuneam domnului synd niste reflectii, niste puncte de vedere, niste alternative. In fond nu fac nici un fel de judecati de valoare; eu propun niste directii, niste elemente posibile pentru explicarea unui fenomen si nu propovaduiesc un sistem pe care-l apar impotriva celor care-l ataca. Cred ca m-ai inteles gresit.

Dar, pentru ca m-ai ,,excitat" si provocat, am sa incerc, totusi, sa deplasez discutia de pe terenul lui synd, pe tarimul tau, sau mai bine zis, pe tarimul celora care gindesc ca tine.

Eu cred ca persoane ca tine nutresc o scirba infinita, o nesfirsita intoleranta fata de ceea ce reprezinta realitatea imediata a Romaniei, realitatea provocativa, ca sa zic asa a Romniei care se manifesta prin mirlanie, nedelicatete, brutalitate, ura, mitocanie, cinism, grotesc. Sunt stari ale celora de care ne lovim, sau ne-am lovit zi de zi in spatiul romanesc.

Romaniei ii lipseste civilizatia detaliului. Vazuta de sus, de pe google map, spre exemplu, tara noastra pare un rai, sau cum zicea papa Paul al 2-lea, gradina Maicii Domnului; de fapt, eu imi aduc aminte de strazile Bucurestiului, pline cu flegme verzui, muste ordinare, mirosuri pestilentiale, praf, zoaie, scirbosenii. E greu, e foarte greu sa gasesti motive prin care sa depasesti, sa eviti, sa nu iei in seama aceste realitati. E aproape imposibil sa te faci ca nu vezi si sa nu simti starea de ordinarie care ,,parfumeaza" relatiile dintre romani. E absurd si imposibil sa nu ti se faca scirba si lehamite cind accesezi cultura universala delectindu-te din ea, si iesind din apartament intr-un lift, sa citesti pe peretii lui scrie : ,,O fut pe Mimi de la shapte !" E de-a dreptul faustian sa nu recunosti ca te-ai nascut intr-un popor caruia nu-i pasa de gunoiul din fata ferestrei, sau de mirosul de sub brat sau din gura, ca nu-i pasa ca o femeie frumoasa care trece pe strada este abrutizata de o lepra care i se adreseaza cu : ,,Hai, fa, lasa talentili si vin-o sa tio- trag !". E dubios si imposibil de crezut ca aceeasi iarba, aceleasi flori, aceiasi copaci si aceeasi apa exista si in alte tari decit a noastra si arata altfel decit la noi. Si cind spun aceste lucruri nu exagerez, nu mistific, nu fabulez de dragul de a epata ci o spun cu durere in suflet, cu parere de rau si cu nervi pentru ca stiu ca Romania mea nu a fost asa ci a devenit asa. Ma enervez la culme ca nu suntem capabili sa luptam cu detaliul. Ca un bloc frumos din metal si sticla iese dintr-un asfalt stricat, cu gauri, pe care domneste un maldar de gunoi ca o capita in jurul unei cutii pe care scrie : Pastrati curatenia orasului.

Nu am incercat si nu incerc sa minimalizez mizeria tarii noastre. Nu incerc sa evit ceea ce ne sufoca. Dar, un singur lucru nu pot sa-l fac : nu pot sa nu-mi iubesc tara si nu pot sa nu sufar ca sunt departe de ea. Daca tara mea e murdara, acolo la ea in Balcani, murdar sunt si eu aici, in SUA. Tot ce i se intimpla tarii mele acolo, reverbereaza si in mine, aici. Indiferent cit de bine invatam limba tarii in care am emigrat, indiferent cit de bine ne-am adaptat tarii in care ne-am mutat, nu putem sa stergem romanismul din noi. Or, pentru mine, acel romanism are totusi o valoare, pentru ca romanismul ca idee, este o mostenire, este un duh, este un spirit care a fost macerat, care a fost generat de istoria unor oameni care au trait pe locurile din care ne-am nascut, si care au pus ceva in noi peste care nu putem sa trecem; Romania este bariera peste care noi nu putem sa mai fim nimic, peste care nu mai putem sa ne simtim bine.

Noua viata in noile locuri ne impune un singur lucru : adaptarea. Ce inseamna adaptarea, de fapt ? Adaptarea te obliga la dezradacinare, la renuntarea unor obiciuri, la parasirea habitatului, a locului in care te-ai simtit bine indiferent de decor si imprejurari; adaptarea reprezinta lupta cu ce nu-i al tau, si pe care te fortezi sa ti-l asimilezi in credinta absurda ca poti sa fii si sa devii altceva, altcumva, ... intrucitva. Unii rezista si mor departe; unii cred ca s-au topit in noul decor si sunt altceva decit romani adaptati; altii cred ca renuntind deliberat la tot ce au fost cindva si preluind fara nici un fel de prejudecati sau remuscari noua realitate s-au transformat in oameni ai locului fara nici o deosebire de bastinasi, si se bucura acum de aceeasi paternitate a locului. Nimic mai fals. Eu cred ca cu cit instrainarea este mai indelungata, cu atit ne dam seama ca nu suntem altceva decit niste ratacitori in timp si spatiu, devenind doar niste suflete paralizate, invirtindu-ne intr-un spatiu imponderabil fara gravitatie, dindu-ne impresia ca evoluam, dar de fapt noi nu facem altceva decit sa stam pe loc.

Eu cred ca Romaniei ii este necesara o revolutie a constiintei detaliului, al muncii gratuite a celor mici si marunti, un efort al celor care nu sunt stiuti, pentru a-si imprumuta de la tarile civilizate un singur element care le-ar putea da o shansa : RESPECTUL. In respect consta, de fapt, esenta unui popor valoros. Respectul. Respectul e sansa de a ne separa de jegul impolitetei care ne face sa fim atit de parshivi, murdari, nesociabili, mirlani, lingai, ordinari.

Cit despre tine ? Eu nu vad in tine decit o victima a frumusetii careia ii este imposibila adaptarea la zoaie; dar si impolitetea de a nu recunoaste ca frumusetea ta este frumusetea diamantului care a fost odraslit totusi, in cenusa. Esti totusi romanca si cu cit ai sa recunosti acest lucru cu atit ai sa stralucesti mai mult.

carol zwilling1 (...@in.com, IP: 87.69.197...)
2009-08-14 22:11
Re: lil, de ieri.......Amice!

La 2009-08-14 21:54:55, CALUGARU a scris:

> La 2009-08-14 20:37:05, lil a scris:

Esti tare patimash....o sa te pape femeile astea........

Have a great weekend!

BEOBACHTER (...@gmail.com, IP: 188.25.239...)
2009-08-14 22:36
CALUGARE, DECAT O LAMENTARE LUNGA FATZA DE "LIL", MAI BINE O ANALIZA A CAUZELOR

La 2009-08-14 21:54:55, CALUGARU a scris:

care au dus la aceasta situatzie.

Cum ? Cine ? De ce ? a IMPUS un anume sistem de indobitocire asupra Poporului Roman.
Sistemul este polivalent, bine gandit shi bine articulat.
Sistemul NU a inceput nici cu comunishtii, a fost inceput cu mult inainte ...

Shi se pare ca "LIL" careia tu ii cantzi serenade, se prea poate sa fie, in cazul cel mai bun, un TRAVESTIT ....

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 188.25.187...)
2009-08-14 22:41
Re: respect zici Calugare ?!

apai este excat ce se gaseste cel mai putn in ultimii 20 de ani . Poasta crestere ce era perceputa ca o dovada de emancipare a devenit marlanie sadea in numele libertatii. Stii libertatea de a huidui ...
care resopect este incalcat grosolan de exact cei care il solicita. Ma refer din nou al "opera" pataficiana... Si daca esti convins ca ceilati sunt niste netrbnici .. de ce sa te jenezi ?! Se lauda unul pe aici ca ce bine s-a adpatat el la o tara civilizata si ca trebe respectat ptr aceasta. Insa nu dadea deloc semne ca ne-ar trata si pre noi cu o minima civilitate Asat este mai greu Sau o cestie de milioane : un june care zicea cam ca tine despre civilizatie, curateni, ca la noi nu se poate a aruncat o hartie pe trotuar. cand i-am atras atentia ca ar putea imita pe nemtii mult admirati a fost extrem de mirat : pai da de ce?!

Si as mai zice ceva. Zici ca trebuie un efort al celor marunti. Nimic din partea celor mari ?!
Cea vaz la voi este mai degraba satisfactia de a da cu tifla ....
A da. Si ma rog cu mirosurile. Insa ce te faci daca majoritatea oamenilor transpira ? Ca uneori este mai cald ca in Kenia sua Tanzania !! Cam ca in Somalia - si asta m-au asigurat africani ....

Solitude din USA (...@yahoo.com, IP: 134.60.48...)
2009-08-14 23:13
Re: lil, de ieri

Calugare, ma uimesti! :)
Nu te stiam in stare, misoginia ta de asemenea texte elaborate!

O singura observatie: RESPECTUL (da! sunt de acord, este esenta unui popor valoros) nu poate fi imprumutat, ci se construieste pornind de la constientizarea rolului fiecaruia in puzzle-ul numit natiune.
Atat timp cat nu vom ajunge sa realizam ca functionarea noastra ca natiune organizata statal depinde de gestul si pozitionarea fata de valoare a FIECARUIA dintre noi (asa inteleg eu acea constiinta a detaliului despre care vorbesti) nu vom putea construi acest RESPECT DE SINE... Pentru ca de aici trebuie sa pornim, de la cristalizarea respectului de sine!

Toate cele bune,
S.

george nemteanu (...@yahoo.com., IP: 69.209.233...)
2009-08-15 00:29
CALUGARE, esti inspirat !


Fara interventiile CALUGARULUI, forumul ar fi mai sarac. N-am mai citit de mult ceva asemanator.

lil (...@yahoo.fr, IP: 84.98.224...)
2009-08-15 03:15
Re: lil, de ieri

Calugare , eu sant mai simpla :

iubesc tara mea pentru ca acolo m-am nascut ,

merg acolo de mai multe ori ca tine cred ( nu e repros ci constatare ca e mai aproape si am mai multe vacante),

dar sant fericita aici si nu numai fericita la misto ci fericita pentru ca nu ma recunosc in Italia de acum si nici in Romania de peste x ani , ci in Franta de acum.

Vorba lui Synd, ( in rest ) am putea vorbi ( filozofa) ore intregi la un alt nivel dar nu pe un forum public , ceea ce nu se va intampla niciodata.
Salutari.

lil (...@yahoo.fr, IP: 84.98.224...)
2009-08-15 03:20
Re: Bizoane , le ai si tu pe ale tale

La 2009-08-14 22:41:42, Ghita Bizonu' a scris:

> Cea vaz la voi este mai degraba satisfactia de a da cu tifla ....


Daca cineva participa aici , inseamna nu neaparat ca se recunoaste aici ,
dar in mod sigur ca ii pasa.

Iesi din Ro si ai sa intelegi ce inseamna complexele nejustifiacte de inferioritate .

salut si tie.

lil (...@yahoo.fr, IP: 84.98.224...)
2009-08-15 03:24
Re: CALUGARE, DECAT O LAMENTARE LUNGA FATZA DE "LIL", MAI BINE O ANALIZA A CAUZELOR

La 2009-08-14 22:36:34, BEOBACHTER a scris:

> Shi se pare ca "LIL" careia tu ii cantzi serenade, se prea poate sa
> fie, in cazul cel mai bun, un TRAVESTIT ....
>

Iar tu Bibi , mai zi-ne.
Si-n cel mai rau caz ? :)

Tu macar ma faci sa rad.

CALUGARU din Manastire (...@yahoo.com, IP: 99.17.38...)
2009-08-15 04:59
Re: lil, de ieri

La 2009-08-15 03:15:52, lil a scris:




Calugare , eu sant mai simpla :

iubesc tara mea pentru ca acolo m-am nascut ,

merg acolo de mai multe ori ca tine cred ( nu e repros ci constatare ca e mai aproape si am mai multe vacante),

dar sant fericita aici si nu numai fericita la misto ci fericita pentru ca nu ma recunosc in Italia de acum si nici in Romania de peste x ani , ci in Franta de acum.

Vorba lui Synd, ( in rest ) am putea vorbi ( filozofa) ore intregi la un alt nivel dar nu pe un forum public , ceea ce nu se va intampla niciodata.
Salutari.


_____________



Am trecut si eu prin astfel de momente, cind imi spuneam ca sunt fericit aici unde am ajuns pentru ca mi-am faurit un loc al meu dupa pofta sufletului meu. Timpul a trecut, si, mi-am dat seama ca ceva vine in urma mea.

Draga mea lil, nu incerc sa te contrazic in convingerile tale. As fi un comic ratat daca as incerca asa ceva. Eu vin si iti spun niste nume de romani care inainte de a pleca din aceasta viata au lasat niste ginduri prin care si-au esentializat existenta lor pe pamint vis-a-vis de locul venirii pe lume. Coanda, spre exemplu, a trecut peste toate ordinariile comunistilor si s-a intors in tara cu putin timp inainte de a pleca la ceruri. Si citi altii nu si-au dorit dar nu au putut-o face. Eliade, in ultima parte a vietii lui nu a avut in minte decit leaganul copilariei lui, la fel si Cioran, si multi, multi altii. Paler, sarmanul, in ultimele zile ale vietii lui traia in satul copilariei lui, Lisa.

E ceva pe care-l tinem departe de noi, il evitam, il neglijam, il dorim cit mai departe de noi, il scoatem din gindurile noastre, iar acel ceva se numeste Adevaratul Eu. Cred ca fiecare dintre noi ne regasim cu noi insine atunci cind ne vom satura de ,,fericirea" pe care ne-am faurit-o si pe care am gasit-o undeva aiurea, departe.

Ce-ti spun eu acum pare fictiune, pare o joaca de-a cuvintele si senzatiile, numai ca, sunt convins, acolo, undeva, exista certitudinea imposibilei evadari din ceaa ce suntem de fapt.

Noapte buna !

the din Galia de Sud (...@hotmail.com, IP: 82.224.139...)
2009-08-15 12:26
Re: CALUGARE, DECAT O LAMENTARE LUNGA FATZA DE "LIL", MAI BINE O ANALIZA A CAUZELOR

La 2009-08-14 22:36:34, BEOBACHTER a scris:
> Shi se pare ca "LIL" careia tu ii cantzi serenade, se prea poate sa
> fie, in cazul cel mai bun, un TRAVESTIT ....
>

***

Imi imaginez cu placere, cum se amuza "lil" , chiar si la umorul tau "specific" ...

the din Galia de Sud (...@hotmail.com, IP: 82.224.139...)
2009-08-15 12:30
Re: CALUGARE, DECAT O LAMENTARE LUNGA FATZA DE "LIL", MAI BINE O ANALIZA A CAUZELOR

La 2009-08-15 03:24:10, lil a scris:
> Iar tu Bibi , mai zi-ne.
> Si-n cel mai rau caz ? :)
>
> Tu macar ma faci sa rad.
>

***

eh, am avut dreptate :)))))))

calator (...@yahoo.com, IP: 141.76.45...)
2009-08-15 13:26
Re: lil, de ieri....trebuie sa recunosti, totusi,

lil (...@yahoo.fr, IP: 84.97.184...)
2009-08-15 14:15
Re: lil, de ieri....trebuie sa recunosti, totusi,

lil (...@yahoo.fr, IP: 84.97.184...)
2009-08-15 14:33
Re: lil, de ieri

La 2009-08-15 04:59:31, CALUGARU a scris:

> Am trecut si eu prin astfel de momente, cind imi spuneam ca sunt
> fericit aici unde am ajuns pentru ca mi-am faurit un loc al meu dupa
> pofta sufletului meu. Timpul a trecut, si, mi-am dat seama ca ceva
> vine in urma mea.
>
> Draga mea lil, nu incerc sa te contrazic in convingerile tale. As fi
> un comic ratat daca as incerca asa ceva. Eu vin si iti spun niste
> nume de romani care inainte de a pleca din aceasta viata au lasat
> niste ginduri prin care si-au esentializat existenta lor pe pamint
> vis-a-vis de locul venirii pe lume. Coanda, spre exemplu, a trecut
> peste toate ordinariile comunistilor si s-a intors in tara cu putin
> timp inainte de a pleca la ceruri. Si citi altii nu si-au dorit dar
> nu au putut-o face. Eliade, in ultima parte a vietii lui nu a avut in
> minte decit leaganul copilariei lui, la fel si Cioran, si multi, multi
> altii. Paler, sarmanul, in ultimele zile ale vietii lui traia in satul
> copilariei lui, Lisa.
>
> E ceva pe care-l tinem departe de noi, il evitam, il neglijam, il
> dorim cit mai departe de noi, il scoatem din gindurile noastre, iar
> acel ceva se numeste Adevaratul Eu. Cred ca fiecare dintre noi ne
> regasim cu noi insine atunci cind ne vom satura de ,,fericirea" pe
> care ne-am faurit-o si pe care am gasit-o undeva aiurea, departe.
>
> Ce-ti spun eu acum pare fictiune, pare o joaca de-a cuvintele si
> senzatiile, numai ca, sunt convins, acolo, undeva, exista
> certitudinea imposibilei evadari din ceaa ce suntem de fapt.
>
> Noapte buna !
>

Daca vreodata voi simti asa cred ca voi actiona in consecinta ( in limita posibilitatilor).
Nimeni nu-i batut in cuie intr-o gandire si intr-un loc.

Dar nu -mi impune voalat gandirea ( experienta) Calugarului si nici macar a unui Eliade , explicandu-mi ca ei au gasit adevaratul EU.. si eu nu.

Ca sa revenim terre a terre plecasem de la descrierea pe care ai facut-o ieri unei "stari "romanesti . Nu te contrazic si tocmai de acea nu ma regasesc ( si pace ) in ea.
Ceea ce nu impiedica nici sentimentele pt tara , nici identitatea de roman.


Sa stii ca daca nu ai fi inceput discutia ( si nu e prima oara) nici nu mi-ar fi trecut prin cap ( si nici nu-mi trece in viata de zi cu zi ) sa simt macar o clipa ca ma aflu intr-o tara "straina".
Nu ; aici e tara mea.

Buna dimineata.
Si vorba Calatorului , iti sta bine in costum-cravata.

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 188.25.187...)
2009-08-15 17:54
Re: lil draguta io sufar de multe cestii : hipetensiune , cord,

BPOC . lipsa cronica de parale , altele ce nu le discut aici , insa de complexe de inferioritate NICIODAT !
De iesit as iesi insa cum am zis : parale .
Cred ca insa altii sufera de complexe nejustificaste de superioritate .... mai ales cand stramba din nas cand se uita cu superioritate la Fr fiindca sta in Germania , la It ca sta in Fr , sau la Europa ca sta in Amerlocia ......
Si raman la parerea ca este ceva dubios cand d'alde sarcomu sarcomic face atata agitatie cu gripa porcina ... si imi aduc aminte sa in Fr. exista o gramada de stangisti ... stii chiar daca nu am trecut mai la V de Budapesta j'de ani am citit cate 2-3 publicatii frantuzesti .. incat m-ma contrazis cu un francez care in final spasit a zis : musiu scuze da io citesc decat reviste de sport !! Te asigur ca daca doream sa emigrez in Fr nu as fi avut mari probleme de aclimatizare .. cel mult as fi fost nitel cam prea de dreapta

La 2009-08-15 03:20:02, lil a scris:

> La 2009-08-14 22:41:42, Ghita Bizonu' a scris:
>
> > Cea vaz la voi este mai degraba satisfactia de a da cu tifla ....
>
>
> Daca cineva participa aici , inseamna nu neaparat ca se recunoaste
> aici ,
> dar in mod sigur ca ii pasa.
>
> Iesi din Ro si ai sa intelegi ce inseamna complexele nejustifiacte de
> inferioritate .
>
> salut si tie.
>
>
>

lil (...@yahoo.fr, IP: 79.82.62...)
2009-08-15 18:17
Re: lil draguta io sufar de multe cestii : hipetensiune , cord,

La 2009-08-15 17:54:15, Ghita Bizonu' a scris:

> BPOC . lipsa cronica de parale , altele ce nu le discut aici , insa de
> complexe de inferioritate NICIODAT !
> De iesit as iesi insa cum am zis : parale .
> Cred ca insa altii sufera de complexe nejustificaste de superioritate
> .... mai ales cand stramba din nas cand se uita cu superioritate la
> Fr fiindca sta in Germania , la It ca sta in Fr , sau la Europa ca
> sta in Amerlocia ......

pai vezi ca intelegi gresit !:) ( cel putin din partea mea).

> Si raman la parerea ca este ceva dubios cand d'alde sarcomu sarcomic
> face atata agitatie cu gripa porcina ... si imi aduc aminte sa in Fr.
> exista o gramada de stangisti ...

pai vezi ca nu inteleg ( eu) nimic :)


stii chiar daca nu am trecut mai la
> V de Budapesta j'de ani am citit cate 2-3 publicatii frantuzesti ..
> incat m-ma contrazis cu un francez care in final spasit a zis : musiu
> scuze da io citesc decat reviste de sport !! Te asigur ca daca doream
> sa emigrez in Fr nu as fi avut mari probleme de aclimatizare .. cel
> mult as fi fost nitel cam prea de dreapta
>

pai vezi ca intelegi corect :)


ps : prostioare totusi in primul pragraf. Eu recunosc ca nordicii ca societate sant si mai si cum oi vrea tu ( decat francezii ca societate ) si singurul efect a ca-i admir. Doar n-o sa ma trantesc pe podea de nervi si nici sa cred ca se uita de sus la noi.

Asta dupa criteriile mele care nu sant universal valabile. Gusturile -nici ca fel de a fi ca si societate- nu se discuta.

Si asta incerc sa spun de ieri.

ps : daca castigi la loto , da-mi o bere in Fr.

dorinP din Kanata (...@hotmail.com, IP: 74.15.136...)
2009-08-15 18:38
Re: lil, de ieri

Chapeau parinte pentru stil dar mai ales pentru sinceritate!

Nu-ti face nici o problema, cei care nu inteleg ce vrei sa spui vor ajunge la aceeasi intelepciune cu trecerea anilor.

Numai bine,,,


La 2009-08-14 21:54:55, CALUGARU a scris:

> La 2009-08-14 20:37:05, lil a scris:
>
>
>
>
> Vorbeste pentru tine , eu ti-am mai spus.
> Eu vorbesc pentru mine exact pe dos : imi place aceasta alta
> civilizatie si n-as putea reveni in tot ceea ce zici ca inseamna
> Romania.
>
> Un amic imi spunea ca Romania va putea fi cel mult ca Italia peste 50
> de ani.
> Ei bine , mie nici Italia nu-mi place si tot din cauza a ceea ce
> scrii.
>
>
>
> __________
>
>
>
>
> Lil, dar nici macar nu vorbeam despre mine. Eu ii propuneam domnului
> synd niste reflectii, niste puncte de vedere, niste alternative. In
> fond nu fac nici un fel de judecati de valoare; eu propun niste
> directii, niste elemente posibile pentru explicarea unui fenomen si
> nu propovaduiesc un sistem pe care-l apar impotriva celor care-l
> ataca. Cred ca m-ai inteles gresit.
>
> Dar, pentru ca m-ai ,,excitat" si provocat, am sa incerc, totusi, sa
> deplasez discutia de pe terenul lui synd, pe tarimul tau, sau mai
> bine zis, pe tarimul celora care gindesc ca tine.
>
> Eu cred ca persoane ca tine nutresc o scirba infinita, o nesfirsita
> intoleranta fata de ceea ce reprezinta realitatea imediata a
> Romaniei, realitatea provocativa, ca sa zic asa a Romniei care se
> manifesta prin mirlanie, nedelicatete, brutalitate, ura, mitocanie,
> cinism, grotesc. Sunt stari ale celora de care ne lovim, sau ne-am
> lovit zi de zi in spatiul romanesc.
>
> Romaniei ii lipseste civilizatia detaliului. Vazuta de sus, de pe
> google map, spre exemplu, tara noastra pare un rai, sau cum zicea
> papa Paul al 2-lea, gradina Maicii Domnului; de fapt, eu imi aduc
> aminte de strazile Bucurestiului, pline cu flegme verzui, muste
> ordinare, mirosuri pestilentiale, praf, zoaie, scirbosenii. E greu, e
> foarte greu sa gasesti motive prin care sa depasesti, sa eviti, sa nu
> iei in seama aceste realitati. E aproape imposibil sa te faci ca nu
> vezi si sa nu simti starea de ordinarie care ,,parfumeaza" relatiile
> dintre romani. E absurd si imposibil sa nu ti se faca scirba si
> lehamite cind accesezi cultura universala delectindu-te din ea, si
> iesind din apartament intr-un lift, sa citesti pe peretii lui scrie :
> ,,O fut pe Mimi de la shapte !" E de-a dreptul faustian sa nu
> recunosti ca te-ai nascut intr-un popor caruia nu-i pasa de gunoiul
> din fata ferestrei, sau de mirosul de sub brat sau din gura, ca nu-i
> pasa ca o femeie frumoasa care trece pe strada este abrutizata de o
> lepra care i se adreseaza cu : ,,Hai, fa, lasa talentili si vin-o sa
> tio- trag !". E dubios si imposibil de crezut ca aceeasi iarba,
> aceleasi flori, aceiasi copaci si aceeasi apa exista si in alte tari
> decit a noastra si arata altfel decit la noi. Si cind spun aceste
> lucruri nu exagerez, nu mistific, nu fabulez de dragul de a epata ci
> o spun cu durere in suflet, cu parere de rau si cu nervi pentru ca
> stiu ca Romania mea nu a fost asa ci a devenit asa. Ma enervez la
> culme ca nu suntem capabili sa luptam cu detaliul. Ca un bloc frumos
> din metal si sticla iese dintr-un asfalt stricat, cu gauri, pe care
> domneste un maldar de gunoi ca o capita in jurul unei cutii pe care
> scrie : Pastrati curatenia orasului.
>
> Nu am incercat si nu incerc sa minimalizez mizeria tarii noastre. Nu
> incerc sa evit ceea ce ne sufoca. Dar, un singur lucru nu pot sa-l
> fac : nu pot sa nu-mi iubesc tara si nu pot sa nu sufar ca sunt
> departe de ea. Daca tara mea e murdara, acolo la ea in Balcani,
> murdar sunt si eu aici, in SUA. Tot ce i se intimpla tarii mele
> acolo, reverbereaza si in mine, aici. Indiferent cit de bine invatam
> limba tarii in care am emigrat, indiferent cit de bine ne-am adaptat
> tarii in care ne-am mutat, nu putem sa stergem romanismul din noi.
> Or, pentru mine, acel romanism are totusi o valoare, pentru ca
> romanismul ca idee, este o mostenire, este un duh, este un spirit
> care a fost macerat, care a fost generat de istoria unor oameni care
> au trait pe locurile din care ne-am nascut, si care au pus ceva in
> noi peste care nu putem sa trecem; Romania este bariera peste care
> noi nu putem sa mai fim nimic, peste care nu mai putem sa ne simtim
> bine.
>
> Noua viata in noile locuri ne impune un singur lucru : adaptarea. Ce
> inseamna adaptarea, de fapt ? Adaptarea te obliga la dezradacinare,
> la renuntarea unor obiciuri, la parasirea habitatului, a locului in
> care te-ai simtit bine indiferent de decor si imprejurari; adaptarea
> reprezinta lupta cu ce nu-i al tau, si pe care te fortezi sa ti-l
> asimilezi in credinta absurda ca poti sa fii si sa devii altceva,
> altcumva, ... intrucitva. Unii rezista si mor departe; unii cred ca
> s-au topit in noul decor si sunt altceva decit romani adaptati; altii
> cred ca renuntind deliberat la tot ce au fost cindva si preluind fara
> nici un fel de prejudecati sau remuscari noua realitate s-au
> transformat in oameni ai locului fara nici o deosebire de bastinasi,
> si se bucura acum de aceeasi paternitate a locului. Nimic mai fals.
> Eu cred ca cu cit instrainarea este mai indelungata, cu atit ne dam
> seama ca nu suntem altceva decit niste ratacitori in timp si spatiu,
> devenind doar niste suflete paralizate, invirtindu-ne intr-un spatiu
> imponderabil fara gravitatie, dindu-ne impresia ca evoluam, dar de
> fapt noi nu facem altceva decit sa stam pe loc.
>
> Eu cred ca Romaniei ii este necesara o revolutie a constiintei
> detaliului, al muncii gratuite a celor mici si marunti, un efort al
> celor care nu sunt stiuti, pentru a-si imprumuta de la tarile
> civilizate un singur element care le-ar putea da o shansa :
> RESPECTUL. In respect consta, de fapt, esenta unui popor valoros.
> Respectul. Respectul e sansa de a ne separa de jegul impolitetei care
> ne face sa fim atit de parshivi, murdari, nesociabili, mirlani,
> lingai, ordinari.
>
> Cit despre tine ? Eu nu vad in tine decit o victima a frumusetii
> careia ii este imposibila adaptarea la zoaie; dar si impolitetea de a
> nu recunoaste ca frumusetea ta este frumusetea diamantului care a fost
> odraslit totusi, in cenusa. Esti totusi romanca si cu cit ai sa
> recunosti acest lucru cu atit ai sa stralucesti mai mult.
>

lil (...@yahoo.fr, IP: 79.82.62...)
2009-08-15 18:54
Re: lil, de ieri

La 2009-08-15 18:38:20, dorinP a scris:

> Chapeau parinte pentru stil dar mai ales pentru sinceritate!
>
> Nu-ti face nici o problema, cei care nu inteleg ce vrei sa spui vor
> ajunge la aceeasi intelepciune cu trecerea anilor.
>
> Numai bine,,,
>
>

Chepeau si eu n-ai grija ( pentru azi).
Si e perfect inteligibil
si cum i-am scris ar necesita alt tip de discutii nu pe forum.

Asta pentru partea "deep".

In rest am mai avut discutia asta cu Calugarul mult mai terre a terre si in alti termeni de multe ori. Parintele nostru e schimbator :)

o zi buna ca am stat cat intr-o luna pe forum azi.

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 188.25.187...)
2009-08-15 20:33
Re: lil draguta ce nu intelegi ?!

Nu ma refer la francezii francezi, la nemtii nemti samd . Ci la emigrantii nostri care cum li se usuca stampila de pe cartea verde sau cum s-o mai numi devin mari patrioti locali si mai ales antiromani. Psesemne ca sa isi dovedeasca superioritatea .... SI care sustin cu inflacarare interesele tarii de adoptie in chiar contra intereselor Romaniei ( ha ! Uite cand a aparut Loganul emigrantii din Jermanika turbau de furie si faceau risipa de invectieve si orice VW era "supermasina" ).... Ma rog daca ei sau stramosii lor ar avea un merit as intelege - insa asa ... parca is taranusii care ajunsi in Bucuresti devin "smecheri" .

SI "pandemia" . Am dubii mari . Si banuiala urata ca aici se ascunde altceva . Inclusiv agitatia stangistilor care doresc altceva - ce nici ei nu stiu da arunca cu pietre . Nu cred in "pandemia" asta . Daca va fi una - sper sa ma insel - va fi cu altceva , ceva mai controlabil si mai verificat ( ca numar de morti ).





La 2009-08-15 18:17:18, lil a scris:

> La 2009-08-15 17:54:15, Ghita Bizonu' a scris:
>
> > BPOC . lipsa cronica de parale , altele ce nu le discut aici , insa de
> > complexe de inferioritate NICIODAT !
> > De iesit as iesi insa cum am zis : parale .
> > Cred ca insa altii sufera de complexe nejustificaste de superioritate
> > .... mai ales cand stramba din nas cand se uita cu superioritate la
> > Fr fiindca sta in Germania , la It ca sta in Fr , sau la Europa ca
> > sta in Amerlocia ......
>
> pai vezi ca intelegi gresit !:) ( cel putin din partea mea).
>
> > Si raman la parerea ca este ceva dubios cand d'alde sarcomu sarcomic
> > face atata agitatie cu gripa porcina ... si imi aduc aminte sa in Fr.
> > exista o gramada de stangisti ...
>
> pai vezi ca nu inteleg ( eu) nimic :)
>
>
> stii chiar daca nu am trecut mai la
> > V de Budapesta j'de ani am citit cate 2-3 publicatii frantuzesti ..
> > incat m-ma contrazis cu un francez care in final spasit a zis : musiu
> > scuze da io citesc decat reviste de sport !! Te asigur ca daca doream
> > sa emigrez in Fr nu as fi avut mari probleme de aclimatizare .. cel
> > mult as fi fost nitel cam prea de dreapta
> >
>
> pai vezi ca intelegi corect :)
>
>
> ps : prostioare totusi in primul pragraf. Eu recunosc ca nordicii ca
> societate sant si mai si cum oi vrea tu ( decat francezii ca
> societate ) si singurul efect a ca-i admir. Doar n-o sa ma trantesc
> pe podea de nervi si nici sa cred ca se uita de sus la noi.
>
> Asta dupa criteriile mele care nu sant universal valabile. Gusturile
> -nici ca fel de a fi ca si societate- nu se discuta.
>
> Si asta incerc sa spun de ieri.
>
> ps : daca castigi la loto , da-mi o bere in Fr.
>
>
>

Conan___the___Barbarian din Ghermanistan (...@operamail.com, IP: 213.251.189...)
2009-08-16 01:25
Re: CALUGARE, DECAT O LAMENTARE LUNGA FATZA DE "LIL", MAI BINE O ANALIZA A CAUZELOR

lil (...@yahoo.fr, IP: 84.97.184...)
2009-08-16 02:25
Re: tie nu ti-e clar ?

La 2009-08-15 20:33:26, Ghita Bizonu' a scris:

> Nu ma refer la francezii francezi, la nemtii nemti samd . Ci la
> emigrantii nostri care cum li se usuca stampila de pe cartea verde
> sau cum s-o mai numi devin mari patrioti locali si mai ales
> antiromani. Psesemne ca sa isi dovedeasca superioritatea .... SI care
> sustin cu inflacarare interesele tarii de adoptie in chiar contra
> intereselor Romaniei ( ha ! Uite cand a aparut Loganul emigrantii din
> Jermanika turbau de furie si faceau risipa de invectieve si orice VW
> era "supermasina" ).... Ma rog daca ei sau stramosii lor ar avea un
> merit as intelege - insa asa ... parca is taranusii care ajunsi in
> Bucuresti devin "smecheri" .
>

Atunci mai citeste odata.
Ca sa nu incep sa cred ca e rea vointa , ca de prostie nu te suspectez oricum.

> SI "pandemia" . Am dubii mari . Si banuiala urata ca aici se ascunde
> altceva . Inclusiv agitatia stangistilor care doresc altceva - ce
> nici ei nu stiu da arunca cu pietre . Nu cred in "pandemia" asta .
> Daca va fi una - sper sa ma insel - va fi cu altceva , ceva mai
> controlabil si mai verificat ( ca numar de morti ).

Si eu sper sa te inseli . Restul e gargara dar nu-mi pasa.
Important e sa te inseli.

Ca pentru mine si cei 1500 de morti oficiali de pana acum sant importanti.Ca daca n-ar fi fost gripa asta macar astia ar fi fost in minus.

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 188.25.184...)
2009-08-16 15:50
Re: lil draguta ce nu intelegi ?!

sunt unele loaze carele ajunse in vest parca is scroafe urcate in copac . UNELE . LOAZE. nu toti . E rea vointa in asta ? Seaman Sahow cu viata seaca su vD ul ?
Si cei 1500 de morti pe plan mondial is cam putintei sa ma sperii. Sa stii ca la NY is cam 2-3 cazuri de ciuma in fiecare an Si se pare ca asta este cazul tuturoe marilor porturi din lume . striga careva ? Ntz. Sau mai tii minte virusu 2YK ? Pun pariu ca nu...
Insa fii linistita - nu basnesc ca exista unele grupuscule neomaltusiene care considera ca sunt prea multi oameni pe lume ...si ca populatia trebe sa scada. Insa fi nelisntita- putini dar influenti . Ma rog nu zic ce cred ca s-ar purtea face ... cva nu dorec sa par dus cu pluta ...

lil (...@yahoo.fr, IP: 86.77.164...)
2009-08-16 16:03
Re: lil draguta ce nu intelegi ?!

La 2009-08-16 15:50:40, Ghita Bizonu' a scris:

> sunt unele loaze carele ajunse in vest parca is scroafe urcate in
> copac . UNELE . LOAZE. nu toti . E rea vointa in asta ? Seaman Sahow
> cu viata seaca su vD ul ?

Pai e clar dar e ca si cum ai spune ca sant unele loaze in Ro si unele in China si unele loaze franceze din mosi stramosi etc..
Perfect de acord chiar daca s-a deviat total , dar total discutia.

Asta e cu discutiile astea semifilozofice pe net , se uita de la ce subiect se pleaca.

> Si cei 1500 de morti pe plan mondial is cam putintei sa ma sperii. Sa
> stii ca la NY is cam 2-3 cazuri de ciuma in fiecare an Si se pare ca
> asta este cazul tuturoe marilor porturi din lume . striga careva ?
> Ntz. Sau mai tii minte virusu 2YK ? Pun pariu ca nu...
> Insa fii linistita - nu basnesc ca exista unele grupuscule
> neomaltusiene care considera ca sunt prea multi oameni pe lume ...si
> ca populatia trebe sa scada. Insa fi nelisntita- putini dar influenti
> . Ma rog nu zic ce cred ca s-ar purtea face ... cva nu dorec sa par
> dus cu pluta ...
>

1500 pana acum . Doar stii sa numeri in cazul in care ar fi vorba de toata populatia globului.

Ce s-ar putea face ?

O duminica buna .

Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 89.123.229...)
2009-08-16 16:39
Re: Coanda, de exemplu...


La 2009-08-15 04:59:31, CALUGARU a scris:

>Coanda, spre exemplu,....

http://www.youtube.com/watch?v=G74NKV4jC48


the din Galia de Sud (...@hotmail.com, IP: 82.224.139...)
2009-08-16 18:03
Re: CALUGARE, DECAT O LAMENTARE LUNGA FATZA DE "LIL", MAI BINE O ANALIZA A CAUZELOR

La 2009-08-16 01:25:26, Conan___the___Barbarian a scris:

> Ce micutza-i Lumea.
> Mai cunoastem un caz ...


***

:)))))))))))))))))
aici e ... vorba lui Caragiale, "viceversa" :)


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00771 sec.