Ziua Logo
  19:16, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2009-08-15
N.Brasoveanu (...@verizon.net, IP: 96.232.241...)
2009-08-15 01:43
Civilizatia

D-le SRS, de ce nu vrei d-ta sa dormi linistit ? Sigur ca in privinta lui Iurie ai dreptate, supeflua, dar ai,... un Calugaru din vechiul schit iti scrie ca "Romaniei ii lipseste civilizatia detaliului "...dragul de el, dar aste vorbe le-au spus si americanii in Primul razboi mondial si francezii si chiar Arghezi, care colaborase cu nemtii.. insa, in materie de tehnica si administratie, afirmase negru pe alb ca ne lipsesc nemtii, adica modelele...ca nu stai pe marginea trotuarului si astepti sa-ti vina inginerul sa-ti repare liniile de tramvai , sa-ti propteasca taluzul.., la care te uiti cu mamaliga-n gura... SRS-ule ,pierzi timpul , tot iudele vin la putere...Incearca alta solutie. Radicala, dar sa nu uiti sa pui capul pe perna linistit.

CALUGARU din Manastire (...@yahoo.com, IP: 99.17.38...)
2009-08-15 04:42
Re: Civilizatia

La 2009-08-15 01:43:55, N.Brasoveanu a scris:



un Calugaru din vechiul schit iti scrie ca "Romaniei ii lipseste civilizatia detaliului "...dragul de el, dar aste vorbe le-au spus si americanii in Primul razboi mondial si francezii si chiar Arghezi, care colaborase cu nemtii.. insa, in materie de tehnica si administratie, afirmase negru pe alb ca ne lipsesc nemtii, adica modelele...ca nu stai pe marginea trotuarului si astepti sa-ti vina inginerul sa-ti repare liniile de tramvai , sa-ti propteasca taluzul.., la care te uiti cu mamaliga-n gura...


____________


Domnule Brasoveanu, noi doi nu avem nicio shansa sa ne intelegem. De ce ? pentru ca suntem bintuiti, si d-ta si eu, si toti romanii acestei planete de o stafie unica : suspiciunea.

Din cauza suspiciunii pe care o purtam in DNA-ul nostru, nu ne putem uni, nu ne putem coagula, nu ne putem concentra nazuintele.

Multi dintre noi, precum si d-ul synd, ieri, au spus cu iz de lamentare ca noi romanii am pierdut un moment unic in istoria noastra in anul 1989. Eu nu cred ca l-am pierdut ci, nu l-am fi fructificat niciodata. Nu avem in noi determinarea generalitatii; suntem suspiciosi, ne divizam, ne destramam in fata momentelor favorabile, unice. Nu putem spune : ,,am pierdut o shansa unica", cind, la citeva luni dupa shansa aceea unica am aratat ca nici prin cap nu ne trecea sa facem ce trebuie, recte l-am ales pe Iliescu si comunistii lui, urlind din toti bojocii nostri ca urim de moarte comunismul ! Lamentabil, nu ?

Susupiciunea, domnule Brasoveanu este motorul tuturor relelor noastre. Nu exista nici un roman aflat intr-o pozitie publica, care sa intruneasca un cit de cit consens national. Poate Topescu ? Nu stiu ! Cred ca daca s-ar fi bagat in politica ar fi devenit si el kgb-bist, turnator, jigodie, baron, etc.

Din toata angoasa romaneasca care transpare prin toate canalele media, prin toate contactele pe care tara noastra le are cu lumea, razbate un singur lucru, nu exista nici un roman valoros, nici un roman de Doamne-ajuta, nu exista nici un roman pe care sa te bazezi din cauza Regelui care ne conduce, Maria Sa Suspiciunea.

Or, vedeti d-stra, domnule Brasoveanu, suspiciunea a devenit, din pacate, o meserie in tara noastra, iar aceasta meserie este cel mai bine servita si aservita de catre jurnalistii presei noastre. Si domnul SRS, este unul din capii suspiciunii care isi face meseria teribil de ,,competent". D-lui ne serveste de ani buni, editoriale prin care sa ne agite sau sa ne mentina suspiciunea. Din suspiciune d-lui impreuna cu colegii d-lui maninca o piine alba, iar noua, snow flakes-ii societatii acesteia ce sansa ne mai ramine ca sa fim independenti, sa fim nevirusati de presa, sa gindim liberi ? Ce altceva decit cultura ?

Cultura ?

Cultura este si ea un domeniu cu suspiciunile ei, dar cu suspiciuni spirituale, care iti mareste pofta de frumos si te ghideaza spre locuri nebanuite si-ti da satisfactii sufletesti cu adevarat valoroase. Suspiciunea culturii este ca sarpele acela ,,domestic" din India, care apara locuitorii unei case si omoara serpii veninosi care incearca sa vatameze pe cei din casa. Culmea ! Acei serpi domestici rezista la cele mai veninoase muscaturi ale serpilor veninosi, iar prin abilitate si genialitate isi distrug victima, nu insa fara o lupta crincena. Cam asta face cultura din cei care o acceseaza; le implanteaza in suflet un filtru cu care vede nedistorsionat realitatea, si le diminueaza complet senzatia de suspiciune veninoasa.

Pentru mine, ca roman, cea mai nenorocita insatisfactie este aceea ca suntem paralizati si nu ne putem concentra energiile si sa incepem sa facem naiba ceva pe care sa ne bazam si sa spunem : uite, domnule, am facut totusi ceva. Incep sa cred ca in comunism, cum-ne-cum, am reusit sa facem mult mai mult decit acum. Stau si ma intreb, se va mai construi in Romania, vreodata, vreo hidrocentrala de nivelul celeia de la Bicaz ?

Cind vom inceta sa ne suspectam unul pe altul pina la ura ? Cind vom inceta sa nu ne mai uitam la dosare ci la ce suntem in stare sa facem ? Cind vom inceta sa valorificam pe romanii care au demonstrat ca sunt valorosi ? Cind va functiona in Romania acel filtru care va lasa sa treaca prin el numai faptele pozitive indiferent de cine le genereaza ? Cind vom fi capabili sa-i facem pe politicienii nostri sa inteleaga ca nu noi le suntem servitori, ci invers ?

Sunt convins ca d-ta, d-le Brasoveanu ai intentii dintre cele mai bune si doresti din tot sufletul ca Romania sa progreseze si ,,tot romanul sa prospere". Cu totii stim ce-ar trebui facut, dar nu putem face nimic pentru ca suntem paralizati de suspiciune. Indiferent cit voi incerca sa fiu politicos si sa caut modalitati de a ma impreiteni cu dumneata virtual, sunt convins ca d-ta stii sigur despre mine ca sunt un comunist, unu' de-al lui Basescu, o jigodie care a turnat pe vremea comunismului, un membru de partid ordinar care si-a turnat colegii, s.a.m.d. Cine, Doamne Dumnezeule, ti-ar putea scoate din cap astfel de suspiciuni, cind suspiciunea ne-a devenit, parca, si draga ?


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.