Ziua Logo
  19:16, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2009-08-15
MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 188.25.174...)
2009-08-15 00:21
Contradictia dintre "Deleanu" si "Sorin Rosca Stanescu"

"Urmatoarele analize (vezi mai jos - n. Marius Stoica) vor fi consacrate contraperformantelor lui Traian Basescu in plan extern. Fiind in inalta functie de sef al statului roman, el, in loc sa actioneze in folosul tarii, i-a adus Romaniei prejudicii greu de imaginat pentru un cetatean obisnuit. Il vom ajuta pe acest cetatean sa inteleaga. Desi, ca o consecinta directa a eforturilor depuse in guvernarile anterioare – CDR si PSD, Romania se afla in NATO si in Uniunea Europeana, modul in care suntem tratati ca stat e rusinos. Dar ne meritam aceasta soarta, avand in vedere prestatia incoerenta, lipsita de inteligenta si duplicitara a principalului responsabil pentru diplomatia de la Bucuresti care este, conform fisei postului, Presedintele Romaniei".

iata fragmente din analizele lui Sorin Rosca Stanescu (S.R.S), fostul camarad al presedintelui Traian Basescu

http://sroscas.ro/site/?cat=4&paged=3




Dar daca Basescu are un plan?


Scris de S.R.S la August 4, 2009


"Referindu-ma la consecintele nefaste pentru cetatenii de dincolo de Prut si la deficitul de prestigiu si autoritate al Romaniei, generat de modul in care Traian Basescu a gestionat relatiile cu Republica Moldova, am pus pana acum acest lucru pe seama inculturii sale politice. Si a temperamentului sau impulsiv. Si a lipsei sale de consecventa. Nu este insa deloc exlus ca huiduielile pe care le merita seful statului roman, atat in tara, cat si in Republica Moldova, sa aiba si o alta cauza. Nu o politica pur si simplu gresita, ci o politica deliberata si elaborata. Daca acest scenariu se va confirma vreodata, atunci ne-am putea afla in prezenta unui act de tradare nationala.

Autodenuntul facut de Traian Basescu, in sensul ca l-a sustinut pe Voronin in 2005, ca acesta sa ajunga presedinte al Republicii Moldova si ca nu il va mai sustine acum, lanseaza, pentru orice analist, o tema a onestitatii. Seful statului roman se face responsabil – si recunoaste acest lucru – de instalarea lui Voronin la putere. Dar nu numai atat. El e vinovat, in numele statului roman, si de toate consecintele acestui act politic. Chiar daca nu si le asuma. In acesti ani, Republica Moldova s-a indepartat de Romania, de Uniunea Europeana, de NATO, de valorile democratice si s-a apropiat de Rusia. Deci singurul beneficiar al faptului ca Voronin – si nu altcineva – a condus Republica Moldova este Kremlinul. Toti ceilalti au pierdut.

Sper din tot sufletul ca Traian Basescu sa fi actionat asa cum a actionat din nepricepere. Sau din lipsa de informatii. Sau din pripeala si prostie. Dar daca a facut-o deliberat? Daca, pur si simplu, a actionat constient, in favoarea Moscovei? Se aude ca va fi primit in triumf la Moscova, in septembrie. In timp ce poarta de la Casa Alba i-a fost trantita in nas".




Basescu a tradat Moldova


Scris de S.R.S la August 3, 2009




"De ce este Traian Basescu huiduit si in Republica Moldova? Pentru ca, in conformitate cu propriile declaratii, confirmate prin diferite acte si fapte prezidentiale, Traian Basescu este responsabil atat pentru instalarea lui Vladimir Voronin, in 2005, in functia de presedinte, cat si pentru deteriorarea grava a relatiilor Romaniei cu Chisinaul, ulterioare unor presiuni exercitate de seful statului roman, la care presedintele moldovean a raspuns negativ. Regimul Voronin, de care Basescu recunoaste implicit ca se face responsabil, a creat mari suferinte cetatenilor Republicii Moldova si a adus mari umilinte Romaniei. Bucurestiul nu a mai functionat ca un partener credibil al Uniunii Europene in raport cu Republica Moldova si a fost tratat de Moscova nu ca o punte intre Est si Vest, ci ca un stat ostil."



Complicele lui Voronin


Scris de S.R.S la August 2, 2009





"Huiduit oriunde s-ar afla in Romania, din nenumaratele motive pe care le-am prezentat in analizele anterioare, Traian Basescu are parte de aceleasi reactii si in strainatate. Ma refer nu numai la cancelariile statelor democratice europene, ci si la Chisinau. Acolo unde ne doare mai tare oprobriul adus sefului statului roman si, prin aceasta, neincrederea generata fata de Bucuresti. Conform propriilor declaratii, in 2005, Traian Basescu a manevrat in asa fel, folosindu-si autoritatea de Presedinte al Romaniei, incat a influentat pozitiv decizia de alegere a lui Vladimir Voronin in functia similara pe care acesta a detinut-o, si inca o mai detine cateva zile, in Republica Moldova. Aceasta interventie asumata este de o gravitate exceptionala si aduce grave prejudicii Romaniei.

Cum putea Traian Basescu sa influenteze pozitiv aranjamentele politice de la Chisinau, care au condus, in 2005, la alegerea ca presedinte a lui Voronin? Stim ca a facut-o, pentru ca el insusi a afirmat acest lucru in interviul acordat, zilele trecute, la Radio Romania si mai stim ca a procedat in secret, din moment ce opinia publica interna si externa afla abia acum. Nu putea proceda decat utilizand cateva instrumente. Primul este reprezentat de serviciile secrete. In frunte cu Serviciul de Informatii Externe. Ceea ce inseamna ca statul roman dispune, la Chisinau, atat de existenta unor agenti de influenta, cat si de relatii nefiresc de apropiate cu lideri politici proeminenti. In acest context, sunt practici curente atat santajul, cat si mituirea. Exista o dubla confirmare ca, intr-adevar, seful statului roman a intervenit intr-o chestiune vitala legata de politica interna a Republicii Moldova. In urma cu cateva zile, Traian Basescu l-a avertizat pe Vladimir Voronin ca acum nu va incerca sa influenteze, in favoarea sa, decizia politica de la Chisinau. O dovada ca ar putea sa o faca. Asa cum a mai facut-o anterior. A doua confirmare tine de un eveniment politic consemnat, deja, in istoria de acum cativa ani. In primul sau an de mandat, deci tot in 2005, la scurt timp de la alegerea lui Voronin, Traian Basescu s-a deplasat la Chisinau, unde a fost primit cu multa prietenie de seful statului moldovean, de unde s-a intors cu un consistent cadou. Cateva sute de lazi de vin din pivnitele Republicii Moldova. Un adevarat pesches, care a ajuns la Cotroceni nevamuit

Daca este adevarat – si este – ca Basescu s-a implicat in 2005 in alegerea lui Voronin, atunci el trebuie sa suporte si consecintele. Pentru ca aceasta optiune politica a avut drept urmari o tensionare fara precedent a relatiilor celor doua state, o indepartare a perspectivei ca Republica Moldova sa fie integrata in Uniunea Europeana si in NATO, o apropiere periculoasa, pentru suveranitatea Republicii Moldova, de cercurile politice de interese de la Moscova, precum si un regres dureros al evolutiilor democratice de acolo. In momentul in care Voronin a refuzat sa raspunda la comenzile, tot secrete, ale fostului sau sustinator de la Bucuresti, Romania a fost acuzata pe fata de catre acesta pentru grave imixtiuni in politica interna a Republicii Moldova. Aceste acuzatii au fortat atat diplomatia de la Bucuresti, cat si partidele politice sa faca miscari retractile, renuntand sa mai acorde asistenta miscarilor democratice de la Chisinau. Consecinta este ca cetatenii Republicii Moldova au avut de suferit. Iar romanii, gratie Presedintelui lor Traian Basescu, au suferit o noua si grea umilinta.

Pentru a vedea in ce situatie s-a ajuns si cat de greu ne va fi sa readucem relatiile romano-moldovene pe un fagas al normalitatii, voi reveni cu detalii".



no comment




     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00768 sec.