Ziua Logo
  00:23, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2008-06-25
HERUT din Piata Romana 1989 (...@yahoo.com, IP: 208.4.152...)
2008-06-24 23:37
De ce refuza romanii modernismul ?

"E a treia oara in istoria noastra, azi, cand constatam cu ochiul liber ca statul a fost confiscat de relatiile feudale ale unor clanuri de interese. Fara sa fi avut in radacinile noastre feudale institutia onoarei, contractul de onorabilitate, am ajuns, din nou, sa confundam relatiile de stat cu relatiile de exploatare privata a intereselor publice." (Ion Buduca)


____________


Si-atunci, de ce refuza, domnule Buduca, romanii modernismul ? Si ce reprezinta, "pina si pina la urma" modernismul asta de care se tot face atita caz ? Nu cumva modernismul, de fapt, ca notiune, ascunde in el dorinta de a imita pe altii despre care credem noi ca sunt moderni doar pentru ca traiesc mai bine ca noi ? Ce inseamna acest modernism ?, ca eu tot nu poci sa-l definesc.

Ca vorbeati de clanuri. Pai, bine domn' Buduca, nu urmeaza romanii exemplul celor mai "moderne" tari din lume ? Ca-mi adusei aminte. Chiar in numarul de azi al ziarului ne este prezentata o carte despre mafia din Hollywoodul american. Vedeti acolo ce-i adevarat ala clan.

Dati-ne, domnule Buduca, un exemplu de stat modern sa stim si noi ce-i aia, ca pina acum nu avem de-a face decit cu o idee, cu o stafie, cu o himera : statul modern ! Pe dracu !

Dezvoltarea societatii umane a fost este si va fi haotica (la prima vedere) si cu un scop anume, pentru Cineva despre care tot vorbim c-ar fi Dumnezeu.

Sa luam exemplul Chinei. Un stat comunist. Au cel mai mare consum de ciment pe cap de locuitor din lume. Se construieste in China in dracii aia marii. Se nasc orase peste noapte si se toarna ciment cu milioanele de tone la structurile acestor orase. Datorita acestei dezvoltari uriase, a crescut si poluare la indicatori absolut fantastici, devenind aproape cea mai poluata tara din lume, fiind intrecuta numai de America. Unde este morala si moralul societatii chineze ? Cu ce sunt ei moderni ?

Toata peroratia dumitale despre eseistii romani si despre ratarea modernizarii Romaniei sunt doar niste frectii cu Diana la un picior de lemn; jmecherii de rumegat cu alune pe o terasa plictisita, la o halba, cu ochii dupa gagici ! Hai sa fim seriosi !

Virgil Iordache (...@gmail.com, IP: 141.85.5...)
2008-06-25 17:08
Re: De ce refuza romanii modernismul ?

Sunteti pe langa cu comentariul, dl Buduca are o perspectiva mult mai fertila, decat comentariul dvs.

Pentru edificare luati un Hayek, North, pe distinctia reguli informale reguli formale, sau macar pe Max Weber.

Majoritar poporul roman e format din tarani, eventual proletarizati, eventual si ciocoii lor, n-are rost sa ne ascundem pe dupa cires. Urbanii dpdv cultural nu sunt mai mult de 15%, din care jumatate au emigrat, si cred ca sunt optimist. Or modernitatea e apanajul urbanismului cultural (de unde si sintagma comportament suburban, de genul ouale mele, il bag in ma-sa, tiganca imputita, sau schimbarea de la fatza a lui moliceanu in altceva, cu priza la mase).

HERUT din Piata Romana 1989 (...@yahoo.com, IP: 63.99.16...)
2008-06-25 17:59
Re: De ce refuza romanii modernismul ?

La 2008-06-25 17:08:48, Virgil Iordache a scris:

Majoritar poporul roman e format din tarani, eventual proletarizati, eventual si ciocoii lor, n-are rost sa ne ascundem pe dupa cires. Urbanii dpdv cultural nu sunt mai mult de 15%, din care jumatate au emigrat, si cred ca sunt optimist. Or modernitatea e apanajul urbanismului cultural (de unde si sintagma comportament suburban, de genul ouale mele, il bag in ma-sa, tiganca imputita, sau schimbarea de la fatza a lui moliceanu in altceva, cu priza la mase).

_______


Domnule Iordache nu ma convingeti. Si nu ma convingeti pentru ca nu-mi raspundeti nici d-stra la intrebarea : ce-i acela modernism ? Si nici numele pe care mi le-ati recomandat nu cred ca-mi vor raspunde la intrebare.

Sa va spun ceva. Am trait in Romania un numar de ani si am emigrat in SUA, care, putem spune ca este un stat modern din multe puncte de vedere. Traiesc aici de aproape 20 de ani si nu pot sa spun ca am vreo senzatie ca as trai intr-un stat modern. Iar daca d-ta numesti stat modern, un stat cu o structura administrativa care functioneaza, cu o structura politica ce interactioneaza cu supusii ei prin institutii care-si fac treaba cit-de-cit, nici asta nu ma impresioneaza. La nivel individual, modernismul pe care-l tot "gidila" domnul Buduca nu este altceva decit un ideal, o idee, o Fata Morgana, o himera. Ce-i aia modernism, domnule Virgil ? Ce-l defineste pe modernismul asta ? Cum arata el ? Care-i sunt coordonatele ?

Ca Romania este o tara eminamente tzaraneasca nu este un indiciu ca nu suntem moderni. In sate sunt cabluri unde se pot vedea zeci de programe ca in orice tara moderna; in sate sunt parabolice cu care se receptioneaza programe pe satelit, la sate se intorc capsunarii si sclavii vestului cafre stiu pe pielea lor ce-i ala modernism. In sate gasesti masini ultramoderne ale unor capatuiti. Tara se misca si traieste ca un organism viu. In ce sa ne modernizam ? In limbaj ? Ete fleosh, era sa mai zic una acuma ! Ce-i aia modernitate ? Cum ati dori sa vedeti Romania moderna ?, plina numai cu intelectuali si o berarie la o suta de sali de expozitie si cinci sute de cladiri de opera ? Hai sa fim seriosi. Sau, credeti ca intr-o Romanie moderna nimeni nu ar mai injura si tot romanul se va comporta numai si numai dupa "codul manierelor elegante" ? Sincer ? Nu mi-as dori asa ceva. Au si taranii rostul lor; ca si mirlanii, ca si trogloditii, mincaaaaa-tz'-ash !


« Rezultatele cautarii



     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00629 sec.