Ziua Logo
  22:13, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2009-04-25
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2009-04-26 17:07
Sa luam exemplu de la asiatici

Mi-a povestit un muncitor care a lucrat la Daewoo - Craiova si care a fost trimis la specialiazare in Coreea de Sud, cum erau platiti cei de acolo.
Inginerii din halele de productie (supraveghetorii) aveau salariile putin mai mici decat ale muncitorilor, pentru ca muncitorii trageau tare de tot, la rupere de oase. Intr-o zi montau mai multe masini decat se faceau la Oltcit in doua saptamani. Ritmul de lucru era atat de intens, incat practic dupa varsta de 35 de ani nu mai faceau fata si isi cautau altceva de lucru, mai usor. In timpul in care lucrau la Daewoo strangeau cam 200.000 $, pe care ii tineu in banci ca o asigurare pentru mai tarziu.
Nici inginerii care lucrau la proiectare nu aveau salariile cu mult mai mari decat ale muncitorilor, dar cand faceau cate o inventie sau inovatie care sa imbunatateasca acele automobile si sa creasca profitul firmei, automat li se dadeau prime substantiale. Adica se platea munca de creatie, nu trasul barcii pe uscat.
Foarte interesant mi s-a parut modul in care patronatul evita conflictele cu muncitorii. Cand era cate unul care nu se adapta la ritmul ala de lucru si exista riscul sa faca gura si sa-i antreneze si pe ceilalti la greva, mai intai il trimiteau o saptamana la "recuperare" intr-o statiune turistica. Daca nici dupa asta nu se calma, il trimiteau la "specializate" in Japonia, la firma Toyota, unde ritmul de lucru era absolut tembel. Cand se intorcea de acolo, cracanat si cu oasele indoite de efortul depus, il lasau cam doua saptamani sa-si revina si nu-l mai puneau la munci grele.


Revenind la problema cu profesorii, eu propun sa se renunte la diferentierea lor dupa gradele didactice si sa primeasca toti acelasi salariu, la care sa se adauge prime importante atunci cand au rezultate deosebite cu elevii, la olimpiadele scolare si la concursurile internationale. Consider ca asa este corect, pentru ca toti profesorii fac in principiu aceeasi munca si au aceleasi studii. In plus, gradele didactice sunt luate in general pe baza cotizarii (bani si cadouri) la profesorii universitari si chiar daca s-ar lua corect tot nu se justifica salarizarea diferentiata, fiindca atunci cand se intocmeste lucrarea de gradul I se trateaza un subiect anume, punctual, nu se face inca o facultate (se scrie o compilatie din carti, ca la lucrarea de licenta). Profesorii cu gradul I nu sunt cu nimic mai destepti sau mai pregatiti profesional decat ceilalti profesori. Doar au pedalat mai tare, au "uns" mecanismul acesta de acordare a unor privilegii. Gradul didactic este privit ca un fel de mosie de unde le vin bani in plus, chiar daca nu se mai strofoaca cu nimic dupa ce l-au capatat.
De exemplu, la muncitori se acorda categorii prin care sunt platiti diferentiat, pe baza experientei capatate, dar si lucrarile efectuate sunt tot pe categorii. Muncitorii mai putin calificati nu pot efectua lucrari de categorie superioara, dar in acelasi timp si atunci cand un muncitor efectueaza o lucrare de categurie inferioara pregatirii lui, este platit la nivelul lucrari (adica daca dai cu matura esti platit la nivelul maturatorilor, chiar daca ai doctorat sau esti mare inginer). Deci in economia capitalista se plateste dupa munca efectuata, nu dupa rangul nobiliar sau alte mofturi.
In cazul profesorilor, toti fac aceleasi lucruri, deci este normal sa ia acelasi salariu (diferentiat doar de sporul de vechime - privit ca un spor de stabilitate, care sa descurajeze migrarea de la un loc de munca la altul).


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00653 sec.