Ziua Logo
  11:27, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-04-06
Dr.Phil din - (...@lycos.com, IP: 24.150.141...)
2005-04-06 03:39
Smerenia vs. Prostia


"Chiar si atunci cind iti vine sa urli, sa zgirii peretii cu unghiile pina tisneste singele, trebuie sa faci in asa fel, incit nici o farima din sufletul tau sa nu razbata la suprafata. Lasa-i pe fratii tai sa creada ca nu esti decit un idiot, un cretin paranoic, un biet clovn dezabuzat. Fa-i sa rida cu lacrimi, hraneste-le dispretul!"

Acesta este un fragment din volumul "Tentatia mizantropiei. Stromate", al lui Cristian Badilita.

Oare autorul ne hraneste dispretul dezinteresat? Sau este inca un atac straveziu la Biserica nationala?

Ridic eu piatra caci nu trebuie confundata smerenia cu prostia. Dupa ce poceste Biserica mai are si indrazneala sa o sfideze prin cererea de a arunca piatra. Nu pot interpreta altfel aceasta dezlantuire din prezentul articol.

Inteleg ca dupa ce a ajuns in Franta secularizata a fost contaminat de crestinismul laic (daca ma pot exprima asa). Dar asta nu ii absolva vina ci o agraveaza.

Din curiozitate am rasfoit (superficial) web-site-ul autorului acestui articol si spicuiesc:

"Biserica ortodoxa este o absenta... foarte prezenta in Romania. E o absenta, pentru ca, din punctul de vedere al oricarui om cinstit, Sinodul BOR nu incarneaza nici o valoare. Acest Sinod este nedemn de a reprezenta mesajul evanghelic."

si mai jos, referindu-se la teologul model:

"Teologul catolic occidental! Acesta este modelul: smerenie, delicatete, stiinta de carte, politete, viata liturgica (în limitele bunului simt) si lipsa de aroganta."

Un admirator declarat al catolicismului (a propos, numele Mantuitorului, noi cei infierati il scriem cu dublu I) si un acuzator obraznic al ortodoxiei, si-ar dori sa infiinteze Institutul de stiinte ale religiei, prin care sa taie "Nodul Gordian" al prostiei din Biserica ortodoxa. Printre altele, considera canoanele bisericii arbitrare si i-ar placea sa se imparta Sfanta Impartasanie si de catre enoriasi, nu numai de preoti (probabil tot in "limitele bunului simt").

Oricum, intr-o perioada speciala, a Postului Pastelui ortodox, dar si a rememorarii activitatii Papei, cred ca atitudinea unui expert in crestinismul timpuriu se dorea sa fie alta. Asta in ipoteza in care ar fi fost dezinteresata. Sa ne uitam fiecare in propria ograda si sa nu mai generalizam arbitrar.

Sa iertam si sa facem ascultare. Sa nu smintim. Sa cerem binecuvantare in intreprinderile noastre. Asta ma invata (printre altele) pe mine Sfintii Parinti. Chiar daca se considera patrolog, autorul ramane deocamdata doar un foarte bun si ambitios traducator.

Sobru (...@yahoo.com, IP: 81.196.220...)
2005-04-06 04:07
Re: Smerenia vs. Prostia

Ce dezlantuire? Aici sint spuse niste simple adevaruri. Una-i una, si-alta-i alta.

VERITAS (...@harringtonbrassworks.com, IP: 205.188.116...)
2005-04-06 08:38
Re: Despre Smerenia si Prostia doctorului Phil, un crestin oarecare ...


Stimate domn, nu doresc sa te jignesc dar avand in vedere ca dumneata ai initiat conversatia pe acest ton nu pot sa nu remarc ca, citind comentariul dumitale devine foarte limpede ca intre smerenie si prostie nu exista intotdeauna o linie clara de demarcatie. O spun cu o imensa dragoste fata de cel care esti cu adevarat si de care inca esti atat de strain.

La 2005-04-06 03:39:28, Dr.Phil a scris:

> "Chiar si atunci cind iti vine sa urli, sa zgirii peretii cu
> unghiile pina tisneste singele, trebuie sa faci in asa fel, incit
> nici o farima din sufletul tau sa nu razbata la suprafata. Lasa-i pe
> fratii tai sa creada ca nu esti decit un idiot, un cretin paranoic,
> un biet clovn dezabuzat. Fa-i sa rida cu lacrimi, hraneste-le
> dispretul!"
> 
> Acesta este un fragment din volumul "Tentatia mizantropiei.
> Stromate", al lui Cristian Badilita.

Intrebarea e nu daca ne place sau nu ce scrie CB, ci daca intelegem de ce scrie asa. Nu sunt de acord decat cu poate 60% din ceea ce afirma, dar ii inteleg perfect trairile, sursa disperarii si a strigatului de neputinta. Cel putin, furia lui e sincera, necontrafacuta, pornita din inima.  

> Oare autorul ne hraneste dispretul dezinteresat? Sau este inca un atac
> straveziu la Biserica nationala?

Aici linia de demarcatie dintre "smerenia" dumitale si prostie in general incepe sa devina deja neclara. Daca ai dubii ca textul lui e o referire "stravezie" la coruptia si fatarnicia multora dintre cei care se declara public a fi crestini, la coruptia si fatarnicia ierarhiei bisericii, atunci evident ai unele probleme cu intelesul limbii romanii si a semnificatiei cuvintelor. Cat despre expresia "Biserica nationala" ... Acum avem doua lucruri in Romania care starnesc pasiuni aprinse si atrag un public doritor de circ si de seminte: una e "biserica nationala" si celalat e ... echipa nationala de fotbal.

> Ridic eu piatra caci nu trebuie confundata smerenia cu prostia.>

Din pacate, smerenia fata de o biserica ipocrita si fata de o ierarhie bisericeasca corupta si ignoranta ce practica o doctrina care falsifica mesajul mitului lui Isus e, fara indoiala, un semn de profunda lipsa de judecata, de capacitate de a intelege. Oamenii saraci cu duhul sunt "smeriti", supusi, nu indraznesc sa se indoiasca de ceea ce li se vinde drept adevar. Omul care e luminat de intelepciune pune intrebari, cauta raspunsuri si nu accepta orbeste tot ce i se spune de o biserica rupta cu totul de adevar.
 
> Inteleg ca dupa ce a ajuns in Franta secularizata a fost contaminat de
> crestinismul laic (daca ma pot exprima asa).

Tu poti sa te exprimi asa, numai ca va trebui sa ne explici la ce te-ai referit. "Crestinismul laic" s-ar traduce prin "crestinismul poporului", a celor care nu fac parte din tagma clerului bisericesc. Numai ca "laic" are si intelesul de "secular", iar expresia "crestinsim secular" e o dovada a ceea ce incercam sa spun mai sus, a faptuli ca linia de demarcatie dintre smerenie si prostie e aproape imposibil de definit.

> Din curiozitate am rasfoit (superficial) web-site-ul autorului acestui
 articol> 

Phil, ceea ce "comiti" tu aici din punct de vedere lingvistic si semantic e o "exprimare redundanta", adica, repetitiva. Nu e nevoie sa folosesti cuvantul "superficial" cand te referi la studiille tale. Ca sa folosesc o alta perla lingvistica de a ta, e absolut "straveziu" (cred ca ai vrut de fapt sa folosesti termenul de "transparent", nu-i asa?). Cu alte cuvinte, superficialitatea judecatii si a cunostintelor tale e vizibila cu ochiul liber, nu mai era nevoie sa ne atragi atentia asupra ei. Si asta in ciuda faptului ca folosesti corect termentul de "patrolog". E prea putin insa ...

 > Un admirator declarat al catolicismului (a propos, numele
 Mantuitorului, noi cei infierati il scriem cu dublu I) >

Apropos, pentru ca amintisem de ignoranta crestina (ne-laica, adica a clerului), numele real al lui Isus era Ieshua in aramaica, Ieheshua in ebraica (se vorbeau amandoua pe timpul cand se presupune ca ar fi trait Isus) iar in greaca, limba in care a fost scris Noul Testament, era Iesous. Asadar, de unde l-ati scos voi pe Isus cu doi de "i"? Pretentia unora dintre voi ca Isus s-ar scrie cu doi de "i" e bazata pe un argument absolut artificial, care n-are nici o legatura cu credinta sau filosofia crestina. Citeste si te lamureste:
http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel72.htm

> Oricum, intr-o perioada speciala, a Postului Pastelui ortodox, dar si
 a rememorarii activitatii Papei, cred ca atitudinea unui expert in
 crestinismul timpuriu se dorea sa fie alta. >

Phil, un expert in crestinismul timpuriu nu poate decat sa respinga fara sovaiala atat doctrina crestina de azi cat si pe propagandistii religiosi ai bisericii, fie ea ortodoxe sau catolice. Un om cu adevarat civilizat, un om cu adevarat intelept nu poate sa aibe nici respect si nici admiratie fata de o minciuna numita doctrina crestina si o institutiei a profitorilor ei care o propaga de sute de ani cu consecintele nefaste pentru cursul istoriei civilizatie umane pe care le cunoastem. Crestinismul tau e pe moarte ... din ziua in care s-a nascut. Numai adevarul e etern. Amintesti de "Pastele ortodox". Teribila confuzie pe care numai ignoranta crestinilor o poate accepta fara ezitare. Denumirea de "paste" vine de fapt de la un cuvant egiptean imprumutat de evrei sub forma "pessah" si care inseamna "trecere". Voi serbati astfel, fara sa va treaca o clipa prin minte, "trecerea", Passover-ul pe care il serbeaza evrei si care sarbatoare, sau termen, nu au nici un fel de legatura cu ... rastignirea lui Isus, ci cu iesirea evreilor din Egipt. Aceasta e de fapt "traditia" voastra crestina, o traditie a necunoasterii si a acceptarii oarbe.

> Sa iertam si sa facem ascultare. Sa nu smintim. Sa cerem binecuvantare  in intreprinderile noastre. Asta ma invata (printre altele) pe mine  Sfintii Parinti. >

La cine sa "facem ascultare". Pe cine sa nu "smintim"? Cand o sa incepeti sa folositi limba romana moderna prin biserici? V-ati straduit sa ne bagati slavona pe gat, voi si biserica voastra "nationala" iar acum vorbiti de parca am trai in Evul Mediu. Va ascundeti ignoranta smerita dupa cuvinte si dupa expresii fara inteles. De la cine sa cerem binecuvantarea "in intreprinderile noastre"? De la seful de tura? Sau de la popa cu caldarusa? Care sunt "sfintii parinti" care te invata pe dumneata? Preotii de la seminar cu doctorat luat in studiul aprofundat al unei minciuni? Crestinismul era la originea lui o religie monoteista. Ati inventat insa un dumnezeu cu cele trei capete al "sfintei treimi" pe care nici o minte "luminata" de-a bisericii nu stie sa explice ce inseamna si de unde vine, dupa care a-ti umplut calendarul cu sute de sfinti pentru ca lumea sa va aduca zilnic la biserica banutul, coliva si sticla de vin cu care "laicul" sa-si dovedeasca "smerenia" spre imbuibarea eterna a parazitilor in sutane negre. Va inchinati la chipuri cioplite si la chipuri pictate, va inchinati la ramasite umane , la tidve si oase putrezite pe care le numiti "sfinte moaste", va inchinati la o cohorta intreaga de "sfinti" si "sfinte", toate astea reprezentand o incalcare flagranta a principiilor enuntate in Biblia pe care ne-o vindeti insa ca fiind cuvantul "sacru" a lui dumnezeu. Intelegi acum de ce spun ca doctrina crestina e o minciuna? Pentru ca daca nu intelegi am o lista extrem de lunga de alte argumente pe care in una din zilele astea o voi preda unei edituri din Romania. Omenirea va continua sa existe si va invata sa traiasca in armonie si pace fara doctrine masluite, "apocalipsa" voastra e insa aproape. Va veni fara ura, fara incrancenare, va veni din dragoste fata de adevar iar catedralele voastre nationale vor deveni niste vaste sali de muzeu, intunecate si pusti. Bucura-te, caci adevarul te va elibera ... din confuzia smerita a crestinismul tau rastalmacit.



     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00789 sec.