Ziua Logo
  19:19, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-03-19
padure din USA (...@yahoo.com, IP: 65.24.116...)
2005-03-19 22:52
citeva ginduri despre ortodoxie...

Romania inca nu a iesit din starea reactiilor umorale postdecembriste. Ca si problema comunismului, problemele ce vizeaza religia si crestinismul sint tratate cu acceasi infierbintare de acum mai bine de zece ani. Ceea ce arata ca, din nefericire, aceeasi oameni sau lideri de opinie sint pe market-ul romanesc al spiritualitatii si incearca sa faca jocurile. In general, acesti oameni sint fie mediocri-gen Andreescu-, fie refulati sau opresati de regimul comunist-anumiti "credinciosi" sau "oameni de bine" ortodocsi. Faptul ca exista atei sau oameni religiosi e expresia normalitatii, fiecare percepe lumea conform dispozitiei sale naturale, asa a fost de cind e lumea. La noi, totul e un amestec de-a valma, in care religie, politica, rafuieli personale se confunda si se lupta unele cu altele in chipul cel mai penibil cu putinta. Asa se face ca avem de-a face fie cu antiortodoxismul funciar al lui Andreescu, fie cu bigotismul "luminat" in care vor alde Badilita sa ne introduca. BOR nu poate sa fie altfel decit este si ea trebuie sa ramina asa cum este daca vrea sa ramina ortodoxa. Problema este alta: anume ca societatea deschisa in care ne-a aruncat valul postdecembrist implica ca biserica a capatat, si ea, o valoare de market.Cu alte cuvinte, ea are un produs pe care trebuie sa-l "vinda", adica sa-l faca atractiv milioanelor de credinciosi care sint acum supusi presiunilor noilor religii sau secte venite de aiurea. E de la sine inteles ca, nemaifiind in Evul Mediu, biserica nu se mai poate impune prin forta pentru a contracara aceste tendinte. Si atunci ce ramine? Raspunsul e greu de dat si numai istoria va da raspuns la "miscarea de ape" ce se petrece acum. E foarte posibil ca ortodoxia sa devina, natural, o "ultra-minora" secta crestina (minora e inca de pe-acum!). Istoria arata ca religiile sint, si ele, organisme vii si, in consecinta, traiesc si mor. Ar fi insa o dovada de aroganta absoluta sa facem noi aceste predictii, acum si aici. Un lucru e clar insa: nu se poate intra cu bocancii in sufletul nici unui muritor...

Sobru (...@yahoo.com, IP: 81.196.220...)
2005-03-20 01:20
Re: citeva ginduri despre ortodoxie...

Este posibil ca Andreescu sa fie anti-ortodox, eu inca nu pot trage o asemenea concluzie, insa aici e vorba de ceva mult mai simplu. Biserica trebuie sa se conformeze unei societati civilizate, unui stat de secol 21.
E drept ca taranii lui Ceausescu, adusi de la sapa si closet in fundul curtii, direct la bloc, nu pot deveni peste noapte oraseni, si sa-l vada pe popa altfel decat au facut-o atata vreme bunicii lor.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00712 sec.