Ziua Logo
  19:15, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-10-10
Cornavin (...@yahoo.com, IP: 89.123.123...)
2008-10-11 03:23
Nimic nu e nou, sau intamplator.

Din Ziua 11 oct.2008 (www.ziua.ro/display.php?data=2008-10-11&id=243845):

"Pe langa continuitatea structurilor, a personalului si a atitudinilor partenerilor "apropiati", existau de asemenea mai multe interese specifice care s-au mentinut dupa colapsul Uniunii Sovietice. In puternic contrast cu relatia polonezo-rusa, in care problemele frontierelor, identitatii nationale, optiunilor politice fusesera rezolvate in mare masura inainte de sfarsitul Razboiului Rece, problemele care au alimentat ostilitatea sovietica si maghiara impotriva Romaniei s-au mentinut in continuare in noul mileniu. In consecinta, cu toate ca chestiunile Basarabiei/ Moldovei si Transilvaniei au ramas tinte prioritare ale spionajului ungar sau sovietic inca de la sfarsitul primului razboi mondial, aproape nimic despre operatiunile maghiare sau sovietice nu a fost declasificat sau publicat. Legea securitatii nationale a Ungariei, de exemplu, stipuleaza clasificarea operatiunilor de spionaj pentru o perioada de pana la 90 de ani, facand improbabila, pe termen mediu, posibilitatea unor revelatii arhivistice, referitoare la perioada comunista.

Intr-adevar, structurile traditionale de cooperare au fost mult intarite prin similaritatile dintre diaspora maghiara post-imperiala si mult mai numeroasa diaspora rusa "din vecinatate", dupa colapsul imperiului sovietic. Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a incheiat un tratat bilateral de tara, in decembrie 1991, pregatit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova si Budapesta au stabilit atunci relationarea oficiala a disputelor etnico-teritoriale cu Romania, semnand in noiembrie 1992 o declaratie comuna de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Nationale, Etnice, Religioase si Lingvistice ale Minoritatilor, document desemnat de ambele parti drept un punct de cotitura in relatiile ruso-maghiare.

Strategia maghiara
Liderii postcomunisti din Ungaria au sustinut cu insistenta autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania, reminiscenta a campaniei revizioniste de decenii, lansata de Budapesta dupa primul razboi mondial. Intr-adevar, cei doi care, in 1987, au intemeiat ceea ce urma sa devina primul partid conducator al Ungariei post-comuniste " Forumul Democratic Maghiar - au fost Sandor Csoori, presedinte al Federatiei Mondiale a Maghiarilor, infiintata in 1927 pentru a forta pretentii teritoriale, si un proeminent iredentist, Istvan Czurka. In orice caz, acuzatiile exagerate de incalcare a drepturilor minoritatilor, asimilare fortata si "genocid cultural", care pareau plauzibile in perioada izolarii Romaniei din timpul Razboiului Rece, au facut loc primelor misiuni de supraveghere din partea institutiilor europene."

Lui Ohio de Paul: cu cine crezi ca vorbesti ? Prietenia cu rusii contra Romaniei e politica de stat in Ungaria si nu de azi, de ieri. Pentru cei care, indiferent de motiv, nu si-au luat totusi talpasita din Romania, nu e nimic nou. Nu cazul sa-i spun unui individ ca tine ce a facut tandemul numai anul asta. Iar tara aia in care zici ca locuiesti, a avertizat de mai multe ori Ungaria. Nu meriti sa ma mai obosesc.

Paul din Ohio din SUA (...@hotmail.com, IP: 24.29.11...)
2008-10-11 04:05
Re: Nimic nu e nou, sau intamplator.

Da, dar manipularile securiste-rusesti ale romanilor pot crea "dovada" "sovinismului" si "xenofobiei" tuturor romanilor impotriva minoritatilor. Deci rusii lucreaza la ambele capete. La 2008-10-11 03:23:14, Cornavin a scris:

>
> Lui Ohio de Paul: cu cine crezi ca vorbesti ? Prietenia cu rusii
> contra Romaniei e politica de stat in Ungaria si nu de azi, de ieri.
> Pentru cei care, indiferent de motiv, nu si-au luat totusi talpasita
> din Romania, nu e nimic nou. Nu cazul sa-i spun unui individ ca tine
> ce a facut tandemul numai anul asta. Iar tara aia in care zici ca
> locuiesti, a avertizat de mai multe ori Ungaria. Nu meriti sa ma mai
> obosesc.
>
>


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00854 sec.