Ziua Logo
  13:24, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2008-04-17
din Suedia (...@hotmail.com, IP: 83.233.21...)
2008-04-18 04:12
Trecutul care ne urmareste si uneste

“In aceste zile de restriste, ma silesc sa afirm, prin presa si in conversatii si fara polemica sau aluzii la alte puteri si nu oficial, dreptul nostru istoric si etnic de totdeauna asupra Bucovinei si Basarabiei.” – VV Tilea ministru plenipotentiar la Londra

Romania s-a orientat in toata perioada interbelica spre puterile occidentale adepte ale status guo-ului European si s-a opus energic tendintelor de revizuire a Tratatelor de Pace promovate de Ungaria , Bulgaria, Uniunea Sovietica, Germania nazista si Italia fascista.

Insotit de un protocol secret care delimita sferele de influenta intre cele doua mari puteri, pactul Ribbentrop – Molotov a zdruncinat pozitia Romaniei lasind-o, ca de atitea ori in cursul istoriei sale, la dispozitia celor doua. Practic a fost anulata intreaga baza juridica a raporturilor romano – sovietice. Din acel moment Romania s-a gasit singura in fata Germaniei hitleriste si a Uniunii Sovietice, prinsa ca intr-un cleste.

Prin articolul 3 din Protocolul aditional, Berlinul recunostea interesul Moscovei doar pentru Basarabia nicidecum al Bucovinei de Nord. Ultimatumul fu urmat de ocupatia militara.

Deteriorarea raporturile sovieto – germane s-a datorat tocmai pentru ca rusii au incalcat prevederile pactului provocind nemultumirea si indignarea Reichului care avea nevoie de cerealele si petrolul romanesc.
Ambasadorul german la Bucuresti ii comunica omologului sau american ca “Hitler nu va uita niciodata actiunea rusilor.”

Ministrul de externe roman insista asupra faptului ca, desi capitulase, tara sa nu-si spusese inca ultimul cuvint. Armata va ramine intacta si va continua sa spere in ivirea unei ocazii de a-i ataca pe rusi si a-si recistiga teritoriile. Marea sansa va aparea cind Germania, resemnata deocamdata in privinta actiunii Moscovei, dar si foarte iritata de ea, va face pace cu Occidentul si va avea astfel “mina libera de a se ocupa de Rusia.”
Acordul de la Munchen si pactul sovieto – nazist au anulat astfel Tratatul de la Versailles pe care inaintasii nostri l-au platit cu singele lor.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00573 sec.