Ziua Logo
  00:25, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2009-09-24
Gargantua (...@hotmail.com, IP: 62.217.251...)
2009-09-24 13:27
Pana mai ieri, presa zbiera: cercetarea romaneasca piere, din subfinantare!

Parca imi amintesc de cercetatori lasati someri, emigrand in alte spatii geografice si protestand chiar stradal. Presa acuzand amarnic guvernarea pentru "irosirea materiei cenusii" romanesti. Acum vine ZIUA, inotand impotriva curentului, si spune ca cercetatorii sunt niste nababi imbuibati, ca se pierd sume uriase in cercetare, etc, etc. Nici nu mai stii ce si pe cine sa crezi...
Ori presa bate campii, ori noi nu intelegem nimic, ori se poarta niste razboaie pe deasupra noastra, la care ne uitam ca la meciurile de tenis. Alegeti voi varianta corecta sau dati alta, mai buna!

Solitude din USA (...@yahoo.com, IP: 134.60.48...)
2009-09-24 14:08
Re: Pana mai ieri, presa zbiera: cercetarea romaneasca piere, din subfinantare!

believe it or not, situatia e albastra.
In anii 90 efectiv mureai de foame in cercetare (imi amintes cprimul meu salar: 30 USD!), nu aveai efectiv cu ce sa lucrezi (era pur si simplu infiorator) asa ca majoritatea celor care aveau ceva in cap si nu vroiau sa-si piarda vremea cu meditatii, cursuri pe la nou infiintatele universitati sau cu un al tz-spelea job care insemna de obicei sa vinzi intr-un butic au plecat.
Dupa care, onor guvernantii si-au adus aminte de cercetare si au inceput sa arunce cu bani ... rezultatul? tot natul cel care pana atunci statea frumos pe coada asteptand sa treaca timpul s-a trezit cu o poala de bani si s-a apucat sa "cerceteze".

Ad Astra a publicat acu ceva timp un studiu despre cum s-a reflectat pomana guvernului in calitatea ccercetarii romanesti: zero! Suntme la nivel de Albania si Camerun mi se pare, e pur si simplu jenant!

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 188.25.169...)
2009-09-24 19:50
Re: Pana mai ieri, presa zbiera: cercetarea romaneasca piere, din subfinantare!

La 2009-09-24 13:27:39, Gargantua a scris:

> Parca imi amintesc de cercetatori lasati someri, emigrand in alte
> spatii geografice si protestand chiar stradal. Presa acuzand amarnic
> guvernarea pentru "irosirea materiei cenusii" romanesti. Acum vine
> ZIUA, inotand impotriva curentului,

Sau facand impotriva vantului !!!

> si spune ca cercetatorii sunt
> niste nababi imbuibati, ca se pierd sume uriase in cercetare, etc,
> etc. Nici nu mai stii ce si pe cine sa crezi...

Credeti-ma pe mine ! SE PIERD ENORM DE MULTI BANI PE MEDIOCRITATE SI MULTUMIREA ORGOLIILOR EI !!!

> Ori presa bate campii, ori noi nu intelegem nimic, ori se poarta niste
> razboaie pe deasupra noastra, la care ne uitam ca la meciurile de
> tenis. Alegeti voi varianta corecta sau dati alta, mai buna!

SUNTEM FACUTI VARZA !!! CACAPITALISMU' DE SALBATICIE INCEARCA SA NE FACA MUCI CREIERELE ! SCAPA CINE POATE ...

baciul_cibiniensis din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 89.37.68...)
2009-09-24 20:19
Re: Pana mai ieri, presa zbiera: cercetarea romaneasca piere, din subfinantare!

Am incercat sa postez, azi dimineata, un text - ce-i drept, lung - in care discutam cauzele cele mai importante ale risipei de bani degeaba din cercetarea romaneasca. Dar textul n-a fost acceptat. De ce ? Mister ! Nu continea nici macar un cuvant ne la locul sau ! Revin pe scurt.

1. asa este, imediat dupa revolutie aproape muream de foame in cercetare, in schimb sub recenta guvernare liberala "s-a plouat" cu bani in cercetare, cheltuiti in mod iresponsabil si complet neprofesionist. Referirea la liberali sa fi fost cauza neacceptarii mesajului meu anterior ? Se poate. Asadar, cercetatorii chiar au ajuns sa fie "nababi", dupa cum spune cineva aici. Directori cu salarii de peste 10.000 RON si tehnicieni (unii cam analfabeti profesional) de 3.000 RON net lunar nu veti intalni prin alte locuri (de exemplu, in spitale !). Dar exista, bine mersi, in INCD-uri.

2. s-au finantat, fara discernamant, proiecte de asa zisa cercetare care inca din start au continut doar minciuni, iar la raportarile "de faze" si finale au raportat numai minciuni. Acest lucru se poate verifica extrem de usor, dar nu intereseaza nici-o autoritate, chiar daca i s-a semnalat, sub pectea anonimatului sau nu, aceasta situatie. Cei care au mintit au luat acele salarii de nababi, au catsigat un inalt grad de apreciere din partea finantatorilor pentru noi proiecte, deci au conservat statutul de "nababi" pe baza sfintei minciuni. Cazurile nu sunt putine.

3. pentru a absorbi sumele imense "plouate" in cercetare s-a recurs la tot felul de inginerii contabilicesti, de genul platii de ore suplimentare in suma de zeci de ore lunar, care au marit pana la dublare chiar salarii care, oricum, erau nemeritate prin rezultatele concrete. Principiul aplicat a fost: nu se returneaza nimic la bugetul de stat (altfel spus: daca am reusit sa-i pacalim, banii trebuie sa ne ramana noua, cu orice pret).

4. cheltuirea de fonduri extrem de importante pentru dotarea cu aparatura de ultima ora, scumpa (dar face, sincer !) se face inca in asa fel incat aceasta va servi in primul rand interesele private ale celor in "stapanirea" carora se dau noile aparate. In SUA su UE criteriul exploatarii aparaturii scumpe este: sa fie foilosia cat mai intens, pe baze comerciale si sa aiba timpi morti cat mai putini. Sub mana "stapanilor romani" ai aparaturii scumpe, platite de la buget, filozofia care se aplica este: aparatul este "al meu", sunt delegat sa fac ce vreau cu el, iar eu am grija sa fie folosit cat mai putin, fiindca se poate strica. Nimanui nu-i pasa de asta.

5. promovarea personalului de cercetare se face prin concursuri de tot rasul lumii si fara legatura cu necesitatile reale, concrete, economice etc.

6. finantarea de la bugetul de stat se face prin "maruntire" pe proiecte mici si muuuulte, muuulte - cat sa ajunga la tot cartieru'. Filozifie de incompetenti. S-a umplut domeniul activitatii de cercetare de legiuni de "directori de proiect", care in UE sau SUA nu sunt acceptati decat ca post-doc in cel mai bun caz. Rezultatele sunt pe masura.

7. excelenta se acorda pe autoevaluari in care minciuna se lafaie la ea acasa. Este ceva de genul: Adi Mutu, "briliantul", a plecat de la echipa noastra, deci suntem indreptatiti sa reclamam si pentru clubul nostru acelasi merit ca si cel al echipei din Vest cu care Mutu a castigat orice fel de campionate. Nu vi se pare demential ?

Iata pe ce baze factuale trebuie sa facem alegerea pe care o cere autorul mesajului caruia eu ii raspund aici.

Ceea ce surpinde cu adevarat este ca AUTORITATILE DE STAT care ar trebui sa auditeze sever modul iresponsabil in care s-au cheltuit acele sute de milioane de euro invocate in articolul Magdei Severin - care este foarte binevenit - nu se intereseaza de asemenea fapte. Daca statu "de drept" nu apara bugetul public de asemenea furt, cine sa o faca ?

La 2009-09-24 13:27:39, Gargantua a scris:

> Parca imi amintesc de cercetatori lasati someri, emigrand in alte
> spatii geografice si protestand chiar stradal. Presa acuzand amarnic
> guvernarea pentru "irosirea materiei cenusii" romanesti. Acum vine
> ZIUA, inotand impotriva curentului, si spune ca cercetatorii sunt
> niste nababi imbuibati, ca se pierd sume uriase in cercetare, etc,
> etc. Nici nu mai stii ce si pe cine sa crezi...
> Ori presa bate campii, ori noi nu intelegem nimic, ori se poarta niste
> razboaie pe deasupra noastra, la care ne uitam ca la meciurile de
> tenis. Alegeti voi varianta corecta sau dati alta, mai buna!
>


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00743 sec.