Ziua Logo
  16:30, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-09-19

Comentarii: 32, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-09-18 21:57:25

SFATURI IN DRABOSTE:TARICEANU –LOVE-GEOANA

SFATURI IN DRABOSTE:TARICEANU –LOVE-GEOANA

Aparent intre PNL si PSD(Tariceanu si Geoana) exista o dragoste nebuna,cei doi se inteleg si nu doresc altceva decat sa se casatoreasca politic cu zestrea Romaniei.Sunt asemanatori,ambii au in spate manuitorii de papusi puternici care le arata mereu,cum se spune,pisica.

Presa subliniaza ca bilantul guvernului liberal al lui Tariceanu, din care n-au lipsit majorarea pensiilor si a salariilor, reducerea pana spre zero a somajului sau pacea sociala, este plin de realizari caracteristice mai degraba unui guvern de stanga. Dintre cele 930 de angajamente asumate prin programul de guvernare, 95% au fost realizate In mai putin de patru ani, a spus Tariceanu. "Nu exista domeniu fara schimbari radicale si fara atingerea obiectivelor asumate. Am reusit, la 1 ianuarie 2007, sa intram In Uniunea Europeana dupa aproape doi ani de eforturi. Iar dupa alti doi ani de eforturi, reusim sa fim tara cu cea mai mare crestere a PIB-ului din Europa.
Excelent vorbit,que bella voce are dl.Tariceanu.
Dar vorba dlui.Paunescu,deschideti domnilor fereastra sa auziti plansul poporului.
Chiar din tren se poate vedea ca agricultura romaneasca este in colaps absolut si ca pamantul tarii nu este utilizat.Industria merge datorita investitorilor straini,cat va fi profit,si dl.Tariceanu nici nu stim ce facea in acest timp.
Din contra,ceea ce face obiectul sarcinilor guvernulkui este in colaps:educatia,sanatatea,descentralizarea(din contra ei supercentralizeaza),infrastructura(cu cei 5 km in 4 ani) si as putea exemplifica la infinit.

PNL si PSD ataca Impreuna electoratul cu masuri sociale pentru a Imparti In alianta capitalul de imagine In perspectiva alegerilor din noiembrie.
De fapt subliniaza presa,aceasta este decizia adoptata de liderii celor doua partide In urma negocierilor de marti seara desfasurate la Palatul Victoria. De fapt au fost asa-zise negocieri, deoarece Intalnirea era programata Inca de la pranz, si discursul presedintelui PSD, Mircea Geoana, si al premierului Tariceanu erau redactate de mult pentru a fi prezentate drept declaratii spontane In fata presei convocate la ora 21.00 la Guvern.

Totodata, Mircea Geoana a anuntat ca, In schimbul generozitatii manifestate de Tariceanu, social democratii renunta la motiunea de cenzura pe care o fluturasera pe post de amenintare la Inceputul saptamanii. De asemenea, Geoana l-a asigurat pe premier ca PSD nu mai depune pana la finalul mandatului nici o motiune simpla In Parlament.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Cotidianul ca liderii partidului nu au intentionat nici o clipa sa depuna vreo motiune de cenzura, dar la nivelul discursului public aveau nevoie de acest pretext pentru a da impresia ca partidul are forta In fata Guvernului. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, citat de MEDIAFAX, ca abuzul de motiuni simple, care nu au o finalitate reala, poate fi prost perceput de catre opinia publica.
Acum este clar ca intre PSD si PNL exista o dragoste interesata,averea fiind viitoarea guvernare.Cele doua partide in fapt nu se iubesc,ba sustin chiar ca ar fi ca apa si focul avand in vedere pretentiile ca una detine o doctrina de dreapta si celalalt de stanga.
Pe timpul comunistilor exista expresia ca in astfel de cazuri intre cele doua conceptii este vorba de sange.
Dar atat PNL cat si PSD au experiente in domeniul colaborationismului.PSD ca urmas al PCR stie sa foloseasca asa numitii tovarasi vremelnici de drum(papuskini in forma originala,adica papusile) in timp ce PNL dispune de experienta Tatarascu,din pacate o experienta dureroasa.
Victima trebue sa fie Romania,mai ales bugetul si bogatiile lor,adica PUTEREA.
Deci dragostea Geoana-Tariceanu cu acceptul parintesc (Iliescu-Patriciu) este o dragoste mercantila pentru care cei doi fac orice.Geoana a recunoscut ca santajeaza PNL iar PNL a dovedit toata supunerea de care este capabil pentru a spera in viitor la, cateva ministere.
Sa nu-l duca capul pe Tariceanu sa ceara functia de premier ca nu se poate,in politica romaneasca canta cocosul,nu gaina,iar cocosul este dl.Geoana.
Exista insa si o speranta,si noi credem in inteligenta romanilor.
Tariceanu si Geoana vin si cer functia de premier al Romaniei.
Iar romanul,ca si vanzatorul comunist din magazinele alimentare de atunci, va spune vestita formula:
ESTE DAR S-A TERMINAT


daniel
2008-09-18 22:54:01

Aiureli !

Pena draga esti dus cu luntrea...
Vai de capul tau, amaratule !

Constantin Timoc
2008-09-18 23:31:51

Solutia: Votul uninominal si data alegerilor sa fie incluse in Constitutie

Constantin Timoc, M.S.E.E. & C.S., 1972, Columbia University

Candidat independent la Parlament in colegiul electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda

www.ConstantinTimoc.com

Avantajele sau dezavantajele unei forme de guvernamat (sau proceduri de alegere) se determina dupa o indelungata experienta istorica prin <<incercare si eroare<< din cauza ca statul este un sistem complex. Orice propunere in domeniul organizarii statului, oricat de logica pare sa fie ea, trebuie sa fi fost experimentata un timp indelungat pana ce se pot vedea avantajele si dezavantajele acesteia.

Alegerile pe liste de partid incalca unul din principiile fundamentale de organizare a sitemului de guvernamat democratic -- doctrina democratiei reprezentative. In legatura cu aceasta procedura de alegere, Aristotel a scris acum 2500 de ani urmatoarele:

<<Si in alegerea conducatorilor, a alege dintre candidatii alesi (pe liste) prezinta un pericol: caci daca unii vor sa se coalizeze, fie ei si in numar mediu, intotdeuna alegerile se vor face dupa vointa lor<<. [Politica,1266a]

Autorii constitutiei americane mentioneaza ca lucrarea <<Despre Spiritul Legilor<< al francezului Montesquieu a fost una din surselor lor principale de inspiratie. Iata ce scrie Montesquieu despre procedurile de alegere:

<<Poporul care detine puterea suprema trebuie sa faca el insusi tot ceea ce poate indeplini el bine; iar ceea ce nu poate, trebuie sa faca prin reprezentantii imputerniciti de el. Acestia insa nu sunt imputernicitii sai daca nu-i desemneaza el insusi; asa ca un principiu fundamental al democratiei este ca poporul sa-si aleaga el insusi reprezentantii<<.

Pentru cei ce se tem ca alegerile uninominale vor rezulta intr-un parlament mai ineficient decat cel de acum, tot Montesquieu scrie:

<<Poporul se pricepe de minune sa aleaga pe cei carora trebuie sa le incredinteze o parte din puterea sa. Pentru aceasta el nu are decat sa se calauzeasca dupa lucruri care nu le poate ignora si dupa fapte evidente. El stie foarte bine ca cutare barbat a fost adesea in razboi si ca acolo a avut cutare sau cutare izbanzi: el este deci foarte capabil sa aleaga un comandant de oaste. El stie ca un judecator este zelos, ca multi oameni pleaca multumiti de la tribunalul sau si ca nimeni nu l-a dovedit vinovat de coruptie: aceasta ii este de ajuns sa aleaga un bun conducator<<.

Constitutia americana, ratificata in 1788, a respectat doctrina democratiei reprezentative numai in alegerea deputatilor (reprezentantilor) pentru ca acestia au fost si inca mai sunt alesi prin vot uninominal pe colegii electorale (districte). Este important de mentionat ca procedura de alegere a parlamentarilor (congressmen) este stabilita prin constitutie (nu prin lege, asa cum este in Romania) pentru ca parlamentul (congresul) sa poata modifica aceasta procedura numai dupa dezbateri indelungate -- prin amendamente constitutionale.

Doctrina democratiei reprezentative nu a fost respectata in constitutia americana originala (ratificata in 1788) in cazul procedurii de alegere a senatorilor pentru ca acestia erau numiti de legislativul fiecarui stat (nu prin vot popular). Dupa mai mult de 100 de ani, legiuitorii americani au ajuns la concluzia ca, pentru a elimina actele grave de coruptie care apareau frecvent in numirea senatorilor, si procedura de alegere a senatorilor trebuie sa respecte doctrina democratiei reprezentative; aceasta a fost implementata in constitutie printr-un amendament (numarul 17, in 1913). Doctrina democratiei reprezentative este aplicata nu numai in constitutia federala ci si in alegerea conducatorilor la nivel statal, judetean (county) si local. Doctrina democratiei reprezentative, in cuvintele lui Jefferson (presedinte 1801-1808), este mentionata in felul urmator:

<<Un stat este cu atat mai democrat cu cat mai multi dintre conducatorii acestuia sunt alesi direct de catre popor<<.

Constitutia Romaniei este deficitara pentru ca nu contine o procedura de alegere a parlamentarilor, aceasta fiind stipulata prin lege iar legea poate fi modificata tocmai de cei ce sunt afectati de felul cum se fac alegerile. Cu toate ca legea votului uninominal (Legea 35-2008) este un pas important inspre respectarea doctrinei democratiei reprezentative in sistemul de guvernamat din Romania, o deficienta a aceastei legi este faptul ca nu toti parlamentarii vor fi alesi direct de catre popor. Inspirandune din sistemul american, acest lucru ar putea fi corectat daca alegerile parlamentare ar fi uninominale in doua tururi de scrutin pentru ca din fiecare colegiu electoral sa fi ales un singur parlamentar.

Referitor la impartirea tarii in colegii electorale, pentru a evita coruptia care apare cand <<cine-mparte, parte-s face<<, aceasta impartire poate fi facuta dupa modelul american unde legislativul fiecarui stat isi imparte statul sau in colegii electorale (districte). Deci, aplicand acest model la noi, consiliul judetean al fiecarui judet ar trebui sa imparta judetul sau in colegii electorale, nu parlamentul sau guvernul, cum a fost de data aceasta.

O alta deficienta majora a procedurii de alegere a parlamentarilor este atat durata de numai 30 de zile a campaniei electorale cat si faptul ca data alegerilor nu este stabilta prin constitutie ci este lasata la dispozitia legislativului si a guvernului sa stabileasca acest lucru. Aceasta deficienta in legile noastre este cauza principala a mentinerii incumbentilor la putere pentru ca alegatorii nu au la dispozitie timpul necesar de a cunoaste suficient de bine candidatii. Daca am organiza lucrurile dupa sistemul american, atunci ar trebui sa nu limitam durata campaniei electorale si sa fixam data alegerilor printr-un amendament la constitutie. In felul acesta alegatoriil vor avea timp sa-si cunoasca pe o perioada mult mai indelungata (1 sau 2 ani) candidatii si sa-l aleaga pe ce mai bun. Astfel vor aparea oameni noi si capabili in politica.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament legi si amendamente la Constitutie pentru a respecta doctrina democratiei reprezentative:

* * *
Pasadena, California

22 august 2008

crocat
2008-09-19 00:13:50

FELICITARI

Excelent editorial, o analiza obiectiva, fara patimi inutile, sec, rece si consistent. Adevaruri dureroase spuse pe un ton cam, natural. Pe sufletuy=l oricarui roman care mai este dispus sa gandeasca si sa nu dispere. Sper ca si cititorii sa se ridice la acest nivel. Excelent titlu, Va felicit domnule Pena.

Aladin
2008-09-19 01:11:51

Din articol; " sa nu revina banditii la votul pe liste ".

Da asa este, acesti banditi doresc vechiul sistem pe liste ,pt. ca acesta (sistemul) le- a asigurat timp de 20 de ani pozitiile in parlament.
Si gili-gili tot asta doreste n'asa ? o fi si el bandit ?

Arogantu'
2008-09-19 01:53:06

Re: Din articol; " sa nu revina banditii la votul pe liste ".

Baladine - ai auzit in ultima vreme vreun "deontolog" vorbind despre votul uninominal ?
Dar pe matroz - stii care, ala care tzopaia anul trecut pe aceeasi tema ?
L-au lasat pe WC Tudor sa vorbeasca in numele lor !
Iar parerea bulimacului despre votul uninominal o stii - NIET !

Deci - despre cine este vorba in propozitie ?

La 2008-09-19 01:11:51, Aladin a scris:

> Da asa este, acesti banditi doresc vechiul sistem pe liste ,pt. ca
> acesta (sistemul) le- a asigurat timp de 20 de ani pozitiile in
> parlament.
> Si gili-gili tot asta doreste n'asa ? o fi si el bandit ?
>

srelu
2008-09-19 02:43:00

Asta da surpriza !

Si-a realizat Tariceanu 95% din angajamente ?

Habar n-aveam... asta si-a luat cumva vreun angajament serios si ambitios ?
Ce anume s-a angajat sa faca ? Ce a reusit ? Eu nu vad nimic.

Cat timp nu iti asumi angajamente clare si ambitioase, e foarte usor. Altfel 95% din zero tot zero face. Asa poti baga ce procentaj vrei, 95% e chiar modest.

Caline, rupe-le gura, baga acolo 500%. Sa crape toti de ciuda !

Ratacitul
2008-09-19 03:57:40

Roland Catalin PENA ...

Roland Catalin PENA o fi fost platit pentru "articolul" asta sau a scris doar ca sa discrediteze Ziua?
Intreb si eu; nu stiu cum stau lucrurile pe acolo.

Ratacitul
2008-09-19 04:00:51

Re: FELICITARI

Poti sa fii mai specific, care-i partea de analiza? Ca ceea ce numesti "editorial" pe aici se numeste "scrap", dar unde-i analiza?


La 2008-09-19 00:13:50, crocat a scris:

> Excelent editorial, o analiza obiectiva, fara patimi inutile, sec,
> rece si consistent. Adevaruri dureroase spuse pe un ton cam, natural.
> Pe sufletuy=l oricarui roman care mai este dispus sa gandeasca si sa
> nu dispere. Sper ca si cititorii sa se ridice la acest nivel.
> Excelent titlu, Va felicit domnule Pena.
>

srelu
2008-09-19 05:21:54

Re: Roland Catalin PENA ...

La 2008-09-19 03:57:40, Ratacitul a scris:

> Roland Catalin PENA o fi fost platit pentru "articolul" asta sau a
> scris doar ca sa discrediteze Ziua?
> Intreb si eu; nu stiu cum stau lucrurile pe acolo.
>

Imagineaza-ti mai (zbu)Ratacitule, culmea coruptiei ! A fost platit ! Toti cei care se inhaiteaza cu criminalul scop de a edita un ziar sunt platiti. Mai rau, isi castiga painea de toate zilele numai din asemenea activitati marsave. Scriu mereu articole si o data, de doua sau de delta-epsilon ori pe luna, directorul ii corupe cu cate un teanc de bani. Si pe urma iar scriu. Si iar iau bani. E de-a dreptul strigator la cer !

N-am inteles de de ai pus cuvantul articol intre ghilimele. Dupa parerea ta nu e articol ? Dar ce e, adverb ? Complement ? Submarin ? Ca nu-ti place aia e cu totul altceva. Dar chiar daca nu-ti place, este ARTICOLUL care nu-ti place.

Eu m-am uitat pe monitor si am vazut un articol.
L-am intors cu capul in jos, pe urma pe laterala, tot articol am vazut.
Numai cand am intors monitorul cu spatele nu l-am mai vazut. Uite, chestia asta chiar m-a surprins si nu inteleg ce s-a intamplat. Te vad baiat destept, poate reusesti sa-mi explici cauza. Numai daca o stii... da' nu prea cred...

Ratacitul
2008-09-19 05:48:57

Re: Roland Catalin PENA ...

Draga srelu,

Multumesc pentru informatie. E binevenita, nu-mi inchipuiam ca in Romania se plateste pentru asa ceva. Dar ma bucur, evident ca romanii sunt mai bogati decat spun unele guri rele.

In ceea ce priveste problema monitorului, da, s-ar putea sa intrevad cauza. Totusi, imi trebuie cateva informatii suplimentare. Monitorul tau se comporta asa ciudat numai la acest articol, sau refuza sa functioneze privit din spate si la alte articole?


La 2008-09-19 05:21:54, srelu a scris:

> La 2008-09-19 03:57:40, Ratacitul a scris:
>
> > Roland Catalin PENA o fi fost platit pentru "articolul" asta sau a
> > scris doar ca sa discrediteze Ziua?
> > Intreb si eu; nu stiu cum stau lucrurile pe acolo.
> >
>
> Imagineaza-ti mai (zbu)Ratacitule, culmea coruptiei ! A fost platit !
> Toti cei care se inhaiteaza cu criminalul scop de a edita un ziar
> sunt platiti. Mai rau, isi castiga painea de toate zilele numai din
> asemenea activitati marsave. Scriu mereu articole si o data, de doua
> sau de delta-epsilon ori pe luna, directorul ii corupe cu cate un
> teanc de bani. Si pe urma iar scriu. Si iar iau bani. E de-a dreptul
> strigator la cer !
>
> N-am inteles de de ai pus cuvantul articol intre ghilimele. Dupa
> parerea ta nu e articol ? Dar ce e, adverb ? Complement ? Submarin ?
> Ca nu-ti place aia e cu totul altceva. Dar chiar daca nu-ti place,
> este ARTICOLUL care nu-ti place.
>
> Eu m-am uitat pe monitor si am vazut un articol.
> L-am intors cu capul in jos, pe urma pe laterala, tot articol am
> vazut.
> Numai cand am intors monitorul cu spatele nu l-am mai vazut. Uite,
> chestia asta chiar m-a surprins si nu inteleg ce s-a intamplat. Te
> vad baiat destept, poate reusesti sa-mi explici cauza. Numai daca o
> stii... da' nu prea cred...
>

Viorel
2008-09-19 07:15:39

Hantzy
2008-09-19 08:05:34

Gand la gand cu bucurie ...

... nu voi nici io sa-i vaz in parliament pe niciunul, dar absolut niciunul dintre cei enumerati. Io sunt insa si mai rau ca RCP si nu voi sa-i vaz nici pe Berceanu, nici pe Nicolicea, pe Andon aproape sigur n-o sa-l vad, pe Paunescu nici atat, nici pe Preda, nici pe Nicolai Norica, poate pe nepoata ei, nici pe Prigonitorul Prigoana, nici pe Videanu, nici pe Murgeanu, de asimetric nici nu mai vorbesc, nici de odraslele-i , Boureanu sa-si vada de pelinela lui, iar Antonescu sa faca spume la televizor, de partea cealalta a ecranului decat pana acum.
Am uitat pe cineva? Desigur, pe Meir, pe Stolojan, pe Flutur si pe Stejarel de la Suceava, cel cu sase voturi, ,... cica ar fi redevenit politician.
Nici de Guse sau Ghise nu mai vreau sa aud, de Sandru poate da, dar sigur nu de barbu sau macovei, de Olteanu sau Buruiana, de Avramescu sau Frunda, de inca multi. Ii prefer pe Dida si Florin lui Dolanescu, si cel mare si cel polutionat!

Hantzy
2008-09-19 08:08:19

Hantzy
2008-09-19 08:09:49

srelu

E articol! Chiar hotarat: echivalentul lui la, le, the, der, die das, sto ta koy?


La 2008-09-19 05:21:54, srelu a scris:


>
> Imagineaza-ti mai (zbu)Ratacitule, culmea coruptiei ! A fost platit !
> Toti cei care se inhaiteaza cu criminalul scop de a edita un ziar
> sunt platiti. Mai rau, isi castiga painea de toate zilele numai din
> asemenea activitati marsave. Scriu mereu articole si o data, de doua
> sau de delta-epsilon ori pe luna, directorul ii corupe cu cate un
> teanc de bani. Si pe urma iar scriu. Si iar iau bani. E de-a dreptul
> strigator la cer !
>
> N-am inteles de de ai pus cuvantul articol intre ghilimele. Dupa
> parerea ta nu e articol ? Dar ce e, adverb ? Complement ? Submarin ?
> Ca nu-ti place aia e cu totul altceva. Dar chiar daca nu-ti place,
> este ARTICOLUL care nu-ti place.
>
> Eu m-am uitat pe monitor si am vazut un articol.
> L-am intors cu capul in jos, pe urma pe laterala, tot articol am
> vazut.
> Numai cand am intors monitorul cu spatele nu l-am mai vazut. Uite,
> chestia asta chiar m-a surprins si nu inteleg ce s-a intamplat. Te
> vad baiat destept, poate reusesti sa-mi explici cauza. Numai daca o
> stii... da' nu prea cred...
>

Hantzy
2008-09-19 08:11:06

Re: Asta da surpriza !

La 2008-09-19 02:43:00, srelu a scris:

> Si-a realizat Tariceanu 95% din angajamente ?
>
> Habar n-aveam... asta si-a luat cumva vreun angajament serios si
> ambitios ?
> Ce anume s-a angajat sa faca ? Ce a reusit ? Eu nu vad nimic.
>
> Cat timp nu iti asumi angajamente clare si ambitioase, e foarte usor.
> Altfel 95% din zero tot zero face. Asa poti baga ce procentaj vrei,
> 95% e chiar modest.
>
> Caline, rupe-le gura, baga acolo 500%. Sa crape toti de ciuda !
****************
Nici pe departe n-a dat de 95%! Nu l-a ajutat nimeni!

Hantzy
2008-09-19 08:12:15

Re: FELICITARI

La 2008-09-19 00:13:50, crocat a scris:

> Excelent editorial, o analiza obiectiva, fara patimi inutile, sec,
> rece si consistent. Adevaruri dureroase spuse pe un ton cam, natural.
> Pe sufletuy=l oricarui roman care mai este dispus sa gandeasca si sa
> nu dispere. Sper ca si cititorii sa se ridice la acest nivel.
> Excelent titlu, Va felicit domnule Pena.
>
*****************
Unde e analiza?! Vezi la DEX ce inseamna asta!

Hantzy
2008-09-19 08:15:11

Re: Solutia: Votul uninominal si data alegerilor sa fie incluse in Constitutie

La 2008-09-18 23:31:51, Constantin Timoc a scris:

> Constantin Timoc, M.S.E.E. & C.S., 1972, Columbia University
>
> Candidat independent la Parlament in colegiul electoral SUA, Canada,
> Australia, N. Zeelanda
>
> www.ConstantinTimoc.com
>
> Avantajele sau dezavantajele unei forme de guvernamat (sau proceduri
> de alegere) se determina dupa o indelungata experienta istorica prin
> <<incercare si eroare<< din cauza ca statul este un sistem complex.
> Orice propunere in domeniul organizarii statului, oricat de logica
> pare sa fie ea, trebuie sa fi fost experimentata un timp indelungat
> pana ce se pot vedea avantajele si dezavantajele acesteia.
>
*********************
Ai mata experienta asta indelungata in buzunar?! Matusalem al 2-lea!
Cel mai putin pot sa-i sufar pe inchipuitii care-si permit sa afirme ca ar fi singurii cu solutii.

Viorel
2008-09-19 09:21:45

alwis46
2008-09-19 10:07:29

Program de guvernare.

Hantzy
2008-09-19 10:22:09

Viorel

gili
2008-09-19 10:29:32

E stai sa vezi ce n-ai vazut ...

Daca aruncam o privire asupra calitatii parlementarilor romani , dar nu numai , in generel asupra alesilor am putea zice , de la revulutie incoace , este lesne de constatat ca , calitatea acestora a scazut de la un ciclu electoral la altul .
Tare a imboldeste gindul ca in curind o sa ne procopsim cu un parlement si mai si ...

PS

Zic in curind , da nu-s chiar asa de sigur . Vaz ca se depun eforturi sustinute de catre pedei si aleatii peremei de "plimbare" a alegerilor mai spre primavara asa ..., n'asa ?

Hantzy
2008-09-19 10:32:09

Re: Viorel

b.d.
2008-09-19 12:59:14

Re: Viorel / off topic

DanBruma
2008-09-19 14:17:11

Re: Roland Catalin PENA ... Ratacitule, de ce nu citesti povesti?

S-ar putea sa fie mai pe intelesul tau.

La 2008-09-19 03:57:40, Ratacitul a scris:

> Roland Catalin PENA o fi fost platit pentru "articolul" asta sau a
> scris doar ca sa discrediteze Ziua?
> Intreb si eu; nu stiu cum stau lucrurile pe acolo.

Mona G.
2008-09-19 14:26:54

Sa nu-i mai vad in Parlament

Sunt de acord,pe niciunul din astia sa nu-i mai vad in Parlament.As mai adauga si pe:Norica Nicolai,C.Antonescu,P.Hasotti,Serban Nicolae,Ponta,Ghise,Bolcas,S.Andon,O.Vasilescu,L.Sandru,Buruiana,deci mare parte din cei care constituie alianta rusinoasa PNL-PSD cat si cei care s-au dus sa se milogeasca pela PSD sa-i reprimeasca.A,i-am uitat pe expiratul P.Roman(mare liberal acum),F.Calinescu(actoras de mana a doua convertit si el la liberalism).

Hantzy
2008-09-19 14:31:10

Re: Sa nu-i mai vad in Parlament

La 2008-09-19 14:26:54, Mona G. a scris:

...,deci
> mare parte din cei care constituie alianta rusinoasa PNL-PSD cat si
> cei care s-au dus sa se milogeasca pela PSD sa-i reprimeasca...

***************
doua intrebari:
1. De ce alianta asta mai rusinoasa, decat a fost cea dintre PNL si PD, ultimii fiind pe atunci exact la fel de socialisti ca si PSD?
2. Nu prea mi-e clar pentru ce sunt blamabili cei ce se roaga de PSD sa-i reprimeasca. Pentru ca au venit in trecut la PD, sau pentru ca pleaca acum inapoi?

Romica
2008-09-19 14:58:25

Nota

Abia acum am observat ca articolele din "Ziua" nu pot fi notate de cititori.
Felicitari d-le Roland Catalin PENA, aveti din partea mea maximul de puncte!

Garamfoiu
2008-09-19 16:15:53

Re: Solutia: Votul uninominal si data alegerilor sa fie incluse in Constitutie

La 2008-09-18 23:31:51, Constantin Timoc a scris:

> Constantin Timoc, M.S.E.E. & C.S., 1972, Columbia University
>
> Candidat independent la Parlament in colegiul electoral SUA, Canada,
> Australia, N. Zeelanda
>
> www.ConstantinTimoc.com
>
> Avantajele sau dezavantajele unei forme de guvernamat (sau proceduri
> de alegere) se determina dupa o indelungata experienta istorica prin
> <<incercare si eroare<< din cauza ca statul este un sistem complex.
> Orice propunere in domeniul organizarii statului, oricat de logica
> pare sa fie ea, trebuie sa fi fost experimentata un timp indelungat
> pana ce se pot vedea avantajele si dezavantajele acesteia.
>
> Alegerile pe liste de partid incalca unul din principiile fundamentale
> de organizare a sitemului de guvernamat democratic -- doctrina
> democratiei reprezentative. In legatura cu aceasta procedura de
> alegere, Aristotel a scris acum 2500 de ani urmatoarele:
>
> <<Si in alegerea conducatorilor, a alege dintre candidatii alesi (pe
> liste) prezinta un pericol: caci daca unii vor sa se coalizeze, fie
> ei si in numar mediu, intotdeuna alegerile se vor face dupa vointa
> lor<<. [Politica,1266a]
>
> Autorii constitutiei americane mentioneaza ca lucrarea <<Despre
> Spiritul Legilor<< al francezului Montesquieu a fost una din surselor
> lor principale de inspiratie. Iata ce scrie Montesquieu despre
> procedurile de alegere:
>
> <<Poporul care detine puterea suprema trebuie sa faca el insusi tot
> ceea ce poate indeplini el bine; iar ceea ce nu poate, trebuie sa
> faca prin reprezentantii imputerniciti de el. Acestia insa nu sunt
> imputernicitii sai daca nu-i desemneaza el insusi; asa ca un
> principiu fundamental al democratiei este ca poporul sa-si aleaga el
> insusi reprezentantii<<.
>
> Pentru cei ce se tem ca alegerile uninominale vor rezulta intr-un
> parlament mai ineficient decat cel de acum, tot Montesquieu scrie:
>
> <<Poporul se pricepe de minune sa aleaga pe cei carora trebuie sa le
> incredinteze o parte din puterea sa. Pentru aceasta el nu are decat
> sa se calauzeasca dupa lucruri care nu le poate ignora si dupa fapte
> evidente. El stie foarte bine ca cutare barbat a fost adesea in
> razboi si ca acolo a avut cutare sau cutare izbanzi: el este deci
> foarte capabil sa aleaga un comandant de oaste. El stie ca un
> judecator este zelos, ca multi oameni pleaca multumiti de la
> tribunalul sau si ca nimeni nu l-a dovedit vinovat de coruptie:
> aceasta ii este de ajuns sa aleaga un bun conducator<<.
>
> Constitutia americana, ratificata in 1788, a respectat doctrina
> democratiei reprezentative numai in alegerea deputatilor
> (reprezentantilor) pentru ca acestia au fost si inca mai sunt alesi
> prin vot uninominal pe colegii electorale (districte). Este
> important de mentionat ca procedura de alegere a parlamentarilor
> (congressmen) este stabilita prin constitutie (nu prin lege, asa cum
> este in Romania) pentru ca parlamentul (congresul) sa poata modifica
> aceasta procedura numai dupa dezbateri indelungate -- prin
> amendamente constitutionale.
>
> Doctrina democratiei reprezentative nu a fost respectata in
> constitutia americana originala (ratificata in 1788) in cazul
> procedurii de alegere a senatorilor pentru ca acestia erau numiti de
> legislativul fiecarui stat (nu prin vot popular). Dupa mai mult de
> 100 de ani, legiuitorii americani au ajuns la concluzia ca, pentru a
> elimina actele grave de coruptie care apareau frecvent in numirea
> senatorilor, si procedura de alegere a senatorilor trebuie sa
> respecte doctrina democratiei reprezentative; aceasta a fost
> implementata in constitutie printr-un amendament (numarul 17, in
> 1913). Doctrina democratiei reprezentative este aplicata nu numai in
> constitutia federala ci si in alegerea conducatorilor la nivel
> statal, judetean (county) si local. Doctrina democratiei
> reprezentative, in cuvintele lui Jefferson (presedinte 1801-1808),
> este mentionata in felul urmator:
>
> <<Un stat este cu atat mai democrat cu cat mai multi dintre
> conducatorii acestuia sunt alesi direct de catre popor<<.
>
> Constitutia Romaniei este deficitara pentru ca nu contine o procedura
> de alegere a parlamentarilor, aceasta fiind stipulata prin lege iar
> legea poate fi modificata tocmai de cei ce sunt afectati de felul cum
> se fac alegerile. Cu toate ca legea votului uninominal (Legea
> 35-2008) este un pas important inspre respectarea doctrinei
> democratiei reprezentative in sistemul de guvernamat din Romania, o
> deficienta a aceastei legi este faptul ca nu toti parlamentarii vor
> fi alesi direct de catre popor. Inspirandune din sistemul american,
> acest lucru ar putea fi corectat daca alegerile parlamentare ar fi
> uninominale in doua tururi de scrutin pentru ca din fiecare colegiu
> electoral sa fi ales un singur parlamentar.
>
> Referitor la impartirea tarii in colegii electorale, pentru a evita
> coruptia care apare cand <<cine-mparte, parte-s face<<, aceasta
> impartire poate fi facuta dupa modelul american unde legislativul
> fiecarui stat isi imparte statul sau in colegii electorale
> (districte). Deci, aplicand acest model la noi, consiliul judetean
> al fiecarui judet ar trebui sa imparta judetul sau in colegii
> electorale, nu parlamentul sau guvernul, cum a fost de data aceasta.
>
> O alta deficienta majora a procedurii de alegere a parlamentarilor
> este atat durata de numai 30 de zile a campaniei electorale cat si
> faptul ca data alegerilor nu este stabilta prin constitutie ci este
> lasata la dispozitia legislativului si a guvernului sa stabileasca
> acest lucru. Aceasta deficienta in legile noastre este cauza
> principala a mentinerii incumbentilor la putere pentru ca alegatorii
> nu au la dispozitie timpul necesar de a cunoaste suficient de bine
> candidatii. Daca am organiza lucrurile dupa sistemul american,
> atunci ar trebui sa nu limitam durata campaniei electorale si sa
> fixam data alegerilor printr-un amendament la constitutie. In felul
> acesta alegatoriil vor avea timp sa-si cunoasca pe o perioada mult
> mai indelungata (1 sau 2 ani) candidatii si sa-l aleaga pe ce mai
> bun. Astfel vor aparea oameni noi si capabili in politica.
>
> Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament legi si
> amendamente la Constitutie pentru a respecta doctrina democratiei
> reprezentative:
>
> * * *
> Pasadena, California
>
> 22 august 2008
>
>
Cetatene emigrat.
A visa nebunie se cheama.
Se cere sa suni salvarea.
Nu ai primit destule suturi in fund de la romani ?
Dute cu pluta pe Misisipii si lasa romania asa cum ie.
Mari invatati Lenin,Marx;Stalin, Antonescu, daca vrei Tepes nu au schimbato.
Hitler doi pasi a facut in gara de nord si sa intors cu trenul inapoi la Bernin.
Ce vrei tu sa faci nebunie se cheama.
Chir de ai sarcina de la Secu.
Maninca Hanburgarul la USA si uita.

Nashu
2008-09-19 17:37:38

Ba baiete!

Tu ai gresit ziaru'!
Ce cauti tu la foaia Sereseului? Ca dai in cine nu trebe.
Nu te vad bine. Sper ca n-ai datorii multe, ca daca mai dai asa tare cu dreapta ramai pe drumuri.
Apropo'... bine zis.

Nashu
2008-09-19 17:51:37

Hantzy

Intrebarile tale sunt atat de idioate incat nu se merita sa pierzi timpul asteptind vreun raspuns.

Viorel
2008-09-19 19:47:45

Stimata doamna b.d.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00885 sec.