Ziua Logo
  01:18, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-10-08
Ratacitul (...@lycos.com, IP: 74.57.191...)
2007-10-08 22:13
Bancorex si justitiarul de ocazie

Pentru ca in Romania toata lumea si-a gasit o noua vocatie, aceea de justitiar, imi permit cateva adaugiri / fapte la textul textul lui nea alwis, inginer pensionar-justitiar.

In primul rand, termenul devalizare implica una sau mai multe persoane care au fugit cu banii sustrasi dintr-o banca. In cazul Bancorex, nu exista nimic de natura asta.
In al doilea rand, Bancorex era, pe vremea lui Vacaroiu, singura banca care credita industria, ma rog, ce mai ramasese din ea. Toate celelalte banci traiau din credite scurte, diferenta debit-credit, etc; foarte putine dadeau credite industriei. De aici si expunerea de tip deosebit a acestei banci. Totusi, privind lucrurile in ansamblu, agentii prestigioase de rating dadeau note bune Bancorex, spre exemplu, Standard&Poor califica Bancorex la nivelul BB+, unul dintre cele mai bune date bancilor romanesti din acea vreme. Evident ca specialistii S&P stiau foarte bine structura creditelor Bancorex, dar in lipsa unui eveniment major, de tipul razboi sau catastrofa naturala generalizata in Romania, stiau ca Bancorex merge bine. De aici si ratingul.
Ce nu stiau specialistii S&P era capacitatea economica a celor 15.000 de specialisti. Nu stiau ca asta echivaleaza cu un razboi sau catastrofa naturala majora. Deci, dupa alegerile din '96, au aparut in prim plan cei 15.000 de specialisti in frunte cu Ciorbea. Deviza generala: sa taiem coada cainelui dintr-una. Zis si facut. Rezultate: dolarul era 3000 lei in octombrie '96 (inainte de alegeri); 10.000-12.000 in Ianuarie-Februarie 2007 (dupa instalarea celor 15.000 de specialisti). Cadere de 300%-400% in doar patru luni.
(paranteza - aratati-mi tara care rezista cu un singur faliment bancar la o cadere a monedei nationale de 300%-400% in patru luni).
Evident ca economia s-a dus la vale (caderea economica in 1997 a fost aproape de 8%, daca-mi amintesc bine. Oricum, mai mult decat un razboi, specialistii acorda un procent de 5% caderii economice datorita intrarii intr-un razboi; Serbia a cazut cu vreo 4,7% cand a fost bombardata de americani -tot din memorie).
Care parte a economiei a cazut cel mai mult? Marile industrii, cele dependente de importuri, adica exact clientii Bancorex. Era normal ca Bancorex sa aiba probleme majore intr-un astfel de context. Majoritatea creditelor au devenit neperformante in mai putin de trei luni. Dar, inca se putea salva daca s-ar fi voit. E alta poveste, nu va mai plictisesc cu ea, cert e faptul ca vointa politica impunea aratarea cu degetul spre cineva (e normal, cand induci o cadere economica anualizata de 8% (pe care o mai si numesti "crestere negativa") trebuie sa gasesti un tap ispasitor.) Ei bine, tapul ispasitor a fost....BANCOREX. Mai departe, se stie.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00748 sec.