Ziua Logo
  21:21, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-07-31
Mark din "Licuricii Mari" (...@rcn.com, IP: 207.38.226...)
2007-07-30 23:33
Basescu la vale din nou (vreo suspendare ceva sa-i mai umflam procentilii?)

Traian Basescu a scazut, din mai pana in iulie, de la 63% la 43%, trecand printr-o valoare intermediara de 59% in luna iunie. Cum era de asteptat, replica a venit printr-un sondaj CURS - fostul director al institutului este nimeni altul decat Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential- care releva faptul ca presedintele se mentine pe prima pozitie la capitolul incredere in personalitatile politice, cu 55 de procente. Acesta a fost dat publicitatii de presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali ai PLD, Valeriu Stoica.
La o analiza atenta scaderea increderii in Traian Basescu pare credibila dupa evenimentele de dupa Referendum, daca luam in calcul erorile prezidentiale, plus suprasaturatia alegatorilor. Oamenii nu mai suporta sa auda acelasi refren, sa vada acelasi spectacol. Dincolo de cuvintele populiste, faptele au lasat de dorit, iar cetateanul, oricat ar fi de neinitiat in jocul politicii, nu poate fi pacalit la infinit. Incercarile repetate ale presedintelui Traian Basescu de a-si spori popularitatea, de a-si revendica succesul, de a-si intari puterea, de a-si gasi sprijin la popor apeland la diverse metode ce nu respecta niciun principiu politic, par a nu mai avea impactul scontat. Traian Basescu este unul dintre politicienii care prefera spectacolul si scandalul politic, care a ales rutina bazata pe o formula. Se poate spune ca s-a erodat singur in jocul initiat chiar de el, gafele, unele monumentale, nelipsind din peisaj.
Sa ne amintim doar incidentele 'pasarica -tiganca imputita' si deposedarea ziaristei de telefon. Cu acelasi limbaj neprezidential, nu dupa multa vreme, i-a gratulat pe ziaristi cu apelativul de nesimtiti, si tot mai des i-a atacat pe jurnalistii care si-au permis neobrazarea de a avea o alta opinie. Toate acestea au aratat tot mai clar un presedinte nervos, care se simte in largul sau doar cand detine controlul si devine prea usor iritabil in situatiile incare nu poate gestiona evenimentele dupa propriul interes politic. Intalnirea de la Neptun cu gasca de intelectuali care-i ridica osanale este doar un exemplu in acest sens. Decizia extravagana de a folosi un avion de 100 de persoane pentru a aduce pe litoral cinci persoane, pe bani publici, nu a lasat, de asemenea, o impresie tocmai buna. Mergand pe tactica victimizarii si pe principiul ca o greseala recunoscuta poate fi pe jumatate iertata, Basescu abordeaza in stilul inconfundabil si relatia cu? premierul Tariceanu.
Dupa ce l-a plimbat pe acesta de mana prin campania din 2004, aratand ca ambii au acelasi 'interes' si 'trag la aceeasi caruta' , seful statului a sustinut intr-un interviu ca nu l-a cunoscut pe acesta inainte de constituirea Aliantei si nu a avut cu el discutii despre 'idealuri politice'.
Cum sa nu stie Traian Basescu pe cine a pus premier? Cum sa nu stie ca joaca pentru oligarhi, dupa cum spune acum presedintele? Si exemplele pot continua? In urma cu un an, la scoala de vara a PD, el se impotrivea votului uninominal. 'Sunt momente cand demagogic sustii o solutie numai pentru ca ti se pare ca da bine la public, dupa care, cand te duci in spatele usilor de partid si cu oameni care se pricep, incepi sa faci socotelile si iti dai seama ca solutia pe care o propui nu permite realizarea unei majoritati democratice', afirma presedintele. Acum, dorind o noua tema prin care sa adune capital electoral, il sustine din toate puterile si proclama ca cea mai buna solutie pentru a scapa de hahalerele din Parlament, uitand subit de afirmatiile anterioare. Disputa pe tema pensiilor reprezinta un alt element de demagogie politica. Dupa ce in campania electorala a afirmat ca marirea pensiilor va fi o prioritate pentru Alianta, Basescu a declarat ,intr-un interviu, ca prioritatea zero a Romaniei este invatamantul si a incercat sa induca ideea ca Executivul nu are bani de pensii si asta in conditiile in care aprobase cumpararea de aeronave prezidentiale. Acest lucru a permis adversarilor sa afirme ca presedintele se opune la orice masura daca aceasta nu-i aduce lui capital electoral. Alte doua evenimente controversate, care nu l-au pus intr-o lumina tocmai favorabila si care au scos la suprafata anumite interese obscure din zona prezidentiala, au fost scandalul din jurul parcului Bordei si sustinerea puternica a unui proiect controversat si criticat de ecologisti, care vizeaza construirea unui drum national prin rezervatia naurala Retezat. In plan extern, Traian Basescu nu s-a remarcat printr-o activitate intensa, dar in schimb, a dat interviuri in presa internationala unde, fara sa respecte minima deontologie politica, si-a atacat toti adversarii politici, a discreditat Guvernul si, nu in ultimul rand, Romania.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00661 sec.