Ziua Logo
  21:55, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-01-21
Alex.Pandrea (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2008-01-20 22:18
NOSTALGIA DE A MAI FI LIBERAL

Iata ce spune pe drept cuvant Florian Bichir: A fi declarativ liberal, dintr-o nostalgie a istoriei- "noi cu Bratienii am facut Romania Mare-si a fi in acelasi timp anti-Basescu nu-i de ajuns.
Indiscutabil sa ajungi sa ai ministri ca Remes,Norica Nicolae, Chiuariu, Cioroianu etc denota ca liberalii nu au pregatite cadre,deci partidul nu este pregatit sa conduca.Altfel nu ar recurge la solutii pompieriste ca acestea,ca sa nu mai amintim de Orban,Antonescu sau Hasoti.
Disperarea dlui Tariceanu s-a vazut cand dupa alegeri striga ca PNL deschide larg portiile pentru oameni valorosi.PNL altadata partidul intelectualilor a devenit spereietoarea acestei categorii de oameni, spereietoarea societatii civile.
De fapt liberalii au ajuns demult la fundul sacului din toate punctele de vedere si in primul rand de a mai emite teme ideologice.Ori fara aceste intelectualii s-ar compromite daca ar intra in PNL.Ceea ce nu-i opreste de a intra in fractiunea liberala din PD-L.

De fapt adevarata cauza a derivei liberale este ca dupa 1990 am asistat la inexistenta unei ideologii,a unei doctrine si dupa 1989 ca si astazi PNL mai asteapta inca doctrinarii.
Nu pe Cinteza,Antonescu sau Hasoti care demult au ajuns la fundul sacului ci pe liberalii adevarati,probabil pe cei goniti din PNL (Stoica, Stolojan,Turcanu etc).
Republicarea lui Zeletin si alte traduceri nu au putut declansa aparitia unei doctrine proprii,motiv pentru care adevarata criza,adica criza de identitate a liberalismului se prelungeste si devine imposibila cu actuala conducere obsedata doar de afaceri si mentinerea purerii.

Inconsistenta ideologica a framantat si divizat partidul si chiar in PNL actual exista grupuri ideologice diferite sau chiar opuse.
De aceea miscarea liberala a evoluat inconsistent.
Ramanerea in liberalismul de secol XIX ne face sa ne gandim ca de fapt liberalii se ocupa cu filosofia de cabinet si nu sunt un partid politic.
Liberalismul secolului XIX avea alte tinte(feudalismul,clericalismul), incat asa cum spunea Nicolas Russellier Liberalii stiu cel mai bine ce nu vor decat ce isi doresc.
Dupa Dan Amedeo Lazarescu liberalismul nu si-a mai revenit iar azi se confunda doar cu pragmatismul unor oligarhi sau oameni de afaceri,dar adesea aici sunt intrecuti de unii PSD-isti sau PRM-isti.

Ori subliniaza dl.Bichir,lipsa unui concept, a unui program de sorginte liberala s-a vazut in aceste zile, cand premierul Tariceanu a avut indelungi convorbiri cu guvernatorul Mugur Isarescu, pentru ca economia romaneasca si-a pierdut suflul.
De fapt liberalii isi zic liberali doar dintr-o nostalgie dupa trecutul istoric al partidului la care au adaugat doar de a fi contra lui Basescu.Dar acest lucru nu este suficient pentru a fi liberal.
Aceasta-i definitia liberalului roman de azi,spune dl.Bichiri: antibasescian prin excelenta si adeptul radical al libertatii. Or, acesta nu-i program. Mai ales cand esti la guvernare. Iar deciziile de moment, unele populist-stangiste, nu pot tine loc de strategie, de un plan coerent.

De fapt PNL a devenit,asa fara doctrina,un SRL,o firma de lobby si isi pierde statutul de formatiune politica.Politicienii liberali devin bogati,intra in top 300 dar ca politicieni devin lamentabili,asa cum ne-o dovedeste galeria de ministri PNL si insasi premierul.
De fapt nici in UE liberalismul nu mai joaca un rol important incat PNL este practic lipsit si de suport extern.
Ce este de facut?
De fapt s-a facut prin grupul PDL s-a incercat revenirea doctrinara la liberalismul de secolul 21.Unirea cu PD a dat forta si vigoare liberalismului real,care a sesizat pericolul disparitiei prin delasare si uitare a doctrinei liberale de catre PNL,un SRL al bogatilor.
Personalitati ca Stolojan,Stoica,Basescu,Boc vor reface si vor folosi tot ce a adus bun liberalismul,vor adauga aici si forta crestin democratiei si astefl ei vor deveni continuatorii Bratenilor in secolul XXI,dar si a lui Maniu si Mihalache.
Din pacate PNTCD a lui Milut si Constantinescu,in loc sa vina la matca lor popular-crestin-democrat-liberala orbecaeste din cauza unor ambitiosi pe o cale obscura care ii va conduce in neant.




Sobru. (...@yahoo.com, IP: 89.137.241...)
2008-01-21 00:31
Re: NOSTALGIA DE A MAI FI LIBERAL

Pe gunoierul asta de Bichir ti-ai gasit sa-l citezi? Asta spune numai ineptii. La fel ca toata cloaca de la EVZ de altfel....

Arogantu' (...@k.ro, IP: 89.32.47...)
2008-01-21 02:52
La Piatra-Neamt aveti CURCI ?

Priveste-le si apreciaza calitatea risului lor - si nu te mira: ti-au citit postarea !
Da, da - sint mai inteligente decit tine!

<<Personalitati ca Stolojan,Stoica,Basescu,Boc vor reface si vor folosi tot ce a adus bun liberalismul>>

Hello din lumea larga (...@verizon.net, IP: 71.242.217...)
2008-01-21 07:25
Re: La Piatra-Neamt aveti CURCI ?

La 2008-01-21 02:52:14, Arogantu' a scris:

adica, ai cu ce te lauda? si nu te mai lauda ca ai si ris ca te rid si cur_cile alealante. hai pa, mah!

> Priveste-le si apreciaza calitatea risului lor - si nu te mira: ti-au
> citit postarea !
> Da, da - sint mai inteligente decit tine!
>
> <<Personalitati ca Stolojan,Stoica,Basescu,Boc vor reface si vor
> folosi tot ce a adus bun liberalismul>>
>
>
>

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2008-01-21 13:17
Re: nostalgia ignorantei nea nelu davidescu

> Indiscutabil sa ajungi sa ai ministri ca Remes,Norica Nicolae,
> Chiuariu, Cioroianu etc denota ca liberalii nu au pregatite cadre,deci

"Cadre" in mod clar nu au. "Cadre" foarte bine pregatite in munca de cadre se regasesc la 3 coceni si la ramura ailalta a fsn-ului.

> Disperarea dlui Tariceanu s-a vazut cand dupa alegeri striga ca PNL
> deschide larg portiile pentru oameni valorosi.

Asta e o minciuna a lui bichir si a dtale. Dupa alegeri PD a dreschis larg portile pt oamenii "valorosi" ai psd sau prm chiar si contrar statutului DA. Acestia au devenit "fruntasi primari" pedelari.

> De fapt adevarata cauza a derivei liberale este ca dupa 1990 am
> asistat la inexistenta unei ideologii,a unei doctrine si dupa 1989 ca
> si astazi PNL mai asteapta inca doctrinarii.

Pana sa vorbesti matale sau bichir de ideologie mai bine o cautati pe a "voastra". Aia liber schimbista din socialism de internationala peste zi migrat populara si peste an devenit republicana. Drept e ca habar nu aveti ce reprezinta oricare din doctrinele de mai sus nu?

> Nu pe Cinteza,Antonescu sau Hasoti care demult au ajuns la fundul
> sacului ci pe liberalii adevarati,probabil pe cei goniti din PNL
> (Stoica, Stolojan,Turcanu etc).

Ca vorbiim de exemplele de 3 lulele si in contradictie flagranta cu orice doctrina in afara celei comuniste pure de la 90 incoace pt cei din lista "bunilor) sa luam macar doua cazuri la analizat.

Stoica fost ministru al justitie cunoscut pt crearea "recursului in anulare" arma extrema utilizata impotriva retrocedarilor. Atat numitul cochinescu (amicul lui stoica) cat si numitul joita(soldat al lui ilici) s-au remarcat prin blocarea retrocedarilor. Tipic comunist nicidecum liberal, republican sau crestin democrat.

Stolojan fost ministru de finante apoi prim ministru remarcat si el atat prin angajarea garantiei guvernamentale pt "societati" ale unor "amici politici" ceea ce a dat startul imprumuturilor pe perioada scurta nu numai pt acoperirea acestor garantii dar si pt asistarea nereformei. Acest tip de consecventa a dus la distrugerea industriei romanesti aproape in totalitate cat si la stagnarea reformelor pt o "piata libera".
Aminesc si nationalizarea valutei care nu a insemnat decat FURT. De inflatia galopanta, de lipsurile de pe piata, etc. Stolojan a dat masura unei politici economice comuniste si nicidecum liberale, republicane sau crestin democrate.
Sa susti ca cei doi de mai sus au doctrina liberala nu reprezinta decat maxima imporcizie a unor aplaudaci ai lui basecu.

> Inconsistenta ideologica a framantat si divizat partidul si chiar in
> PNL actual exista grupuri ideologice diferite sau chiar opuse.

Poate invata si nea nelu davidescu sau nea bichir ca intr-un partid democrat pot exiista curente diferite. Poate reusesc si ei sa iasa din "era" majoritatii de 100%. Fraza de mai sus masoara si ea liberalismul, republicanismul si crestindemocratia celui care a scris "tampenia". E drept ca o masoara la negativ dar ce te faci cand "jurnalistul" lucreaza doar un "valori absolute"?

> Dupa Dan Amedeo Lazarescu liberalismul nu si-a mai revenit iar azi se
> confunda doar cu pragmatismul unor oligarhi sau oameni de afaceri,dar
> adesea aici sunt intrecuti de unii PSD-isti sau PRM-isti.

nea nelu tautu sau bichir mint de "ingheata apele" la referinta de mai sus cu Lazarescu. Loby-uri au existat intotdeauna. Mai nervosi insa si mai vindicativi ca cei de la pd-l nu exista e drept. Cei de la psd erau doar mai organizati.

> Ori subliniaza dl.Bichir,lipsa unui concept, a unui program de
> sorginte liberala s-a vazut in aceste zile, cand premierul Tariceanu a
> avut indelungi convorbiri cu guvernatorul Mugur Isarescu, pentru ca
> economia romaneasca si-a pierdut suflul.

In caz ca nea bichir sau tautul de piatra neamt nu stie cu guvernatorul Bancii Nationale trebuie sa se discute des. Asta nu da masura "lipsei" unui program sau concept economic. E dreopt ca pt aplaudacii tatucului prezidential a discuta cu altcineva in afara "omnipotentului" si "omnicompetentului" presedinte e aproape un act de "tradare".

> Aceasta-i definitia liberalului roman de azi,spune dl.Bichiri:
> antibasescian prin excelenta si adeptul radical al libertatii. Or,
> acesta nu-i program. Mai ales cand esti la guvernare. Iar deciziile de
> moment, unele populist-stangiste, nu pot tine loc de strategie, de un
> plan coerent.

Definitia lui bichir este aberanta. Adeptii libertatii sunt liberalii. Baza ideologica a liberalismului este libertatea. A renunta la "libertate" pt un tatuc nu te face in nici un caz liberal. Ci doar "nostalgic" daca nu chiar "consecvent" comunist.

> ne-o dovedeste galeria de ministri PNL si insasi premierul.

Am observat galeria de ministrii pd-l si e suficienta. E greu sa fi mai slab ca aia.

> De fapt nici in UE liberalismul nu mai joaca un rol important incat
> PNL este practic lipsit si de suport extern.

Sigur ca da acum in UE brusc liberalismul nu mai "joaca rol important". Asta este o alta marota a unor persoane care nu au inteles si nu inteleg cum functioneaza UE. Cum cauta doar "rime" pt sustinerea unor asa zise "concepte" de o efemeritate puerila iporcrizia este evidenta.

> De fapt s-a facut prin grupul PDL s-a incercat revenirea doctrinara la
> liberalismul de secolul 21.Unirea cu PD a dat forta si vigoare
> liberalismului real,care a sesizat pericolul disparitiei prin
> delasare si uitare a doctrinei liberale de catre PNL,un SRL al
> bogatilor.

Am dat exemplele de mai sus pt a zugravi "liberalismul" PLD. In amestec cu nostalgia comunista marcata de fsn-ism a PD-ului dau masura perfecta a a populismului "fara idei".

> Personalitati ca Stolojan,Stoica,Basescu,Boc vor reface si vor folosi
> tot ce a adus bun liberalismul,vor adauga aici si forta crestin
> democratiei si astefl ei vor deveni continuatorii Bratenilor in
> secolul XXI,dar si a lui Maniu si Mihalache.
> Din pacate PNTCD a lui Milut si Constantinescu,in loc sa vina la matca
> lor popular-crestin-democrat-liberala orbecaeste din cauza unor
> ambitiosi pe o cale obscura care ii va conduce in neant.

Cu securoii de factura pur fsn-ista si care detin ca unica ideologie miinciuna si liber schimbismul nu o sa se faca nici un FAS. Cu unul care s-a impotrivit ani de zile retrocedarilor la "cap" este tare greu sa faci ceva liberal. Singura chestie care le ramane este sa faca CIRC. Pt asta trebuie sa recunoastem ca sunt extrem de bine dotati.

MTP din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 79.114.166...)
2008-01-21 15:56
Re: NOSTALGIA DE A MAI FI LIBERAL

La 2008-01-20 22:18:26, Alex.Pandrea a scris:

>Mos Tau(n)tu
Cintezismu lui matale a plecat impreuna cu fluturimul dde unde zici!


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00652 sec.