Ziua Logo
  18:54, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2009-07-17
simiondan din timisoara (...@yahoo.com, IP: 89.123.43...)
2009-07-17 10:58
hm, grele ganduri!

"In aceste conditii "se pune problema cum sa tratam cu Rusia", atrag atentia semnatarii scrisorii. "Sperantele noastre ca relatiile cu Rusia se vor imbunatati si ca Moscova va accepta pe deplin in cele din urma totala noastra suveranitate si independenta, dupa ce ne-am alaturat NATO si UE, nu s-au implinit. In schimb, Rusia s-a intors ca o putere revizionista care isi continua o agenda de secol XIX cu tactici si metode de secol XXI. La nivel global, Rusia a devenit, in majoritatea privintelor, o putere status-quo. Dar la nivel regional si fata de natiunile noastre se comporta din ce in ce mai insistent ca una revizionista. Ne contesta revendicarea de a avea propriile noastre experiente istorice. Isi afirma o pozitie privilegiata in determinarea propriilor noastre optiuni de securitate. Foloseste mijloacele deschise sau disimulate ale razboiului economic, incepand cu blocadele energetice si investitiile motivate politic pana la mita si manipularea media pentru a-si promova interesele si a sfida orientarea transatlantica a Europei Centrale si de Est", este avertismentul transmis presedintelui Obama de semnatarii scrisorii, multi dintre ei avand experienta relatiilor cu Moscova imediat dupa caderea Cortinei de Fier."

am rupt o parte din scrisoare .

tarile baltice, ungaria, romania, cehia, slovacia, polonia.

tari care-au avut in istoria recenta, experiente tragice cu rusii. balticii aproape de desfiintare, ungurii in 56, romanii cu raptul teritorial, cehii si slovacii cu revolutia de la praga, polonezii cu katin-ul.
cizma ruseasca a fost dintotdeauna la fel. nu cred ca aceste tari vor putea vreodata , in lipsa unei protectii americane, sa-si imagineze ca pot avea in rusia un partener de incredere.

aceasta scrisoare , suna disperat pe alocuri. pentru mine cel putin , spune foarte clar un lucru. daca zona asta nu va(mai) fi o prioritate americana, vremurile sec xx se vor reintoarce. pentru ca vestul europei , e o slaba speranta.

se poate pune intrebarea, americanii or fi mai buni? oare nu si ei vor urmari si vor face cam acelasi lucru ca rusii , dar in alte forme? e, uite ca nu prea pot raspunde clar la intrebarea asta. dar pana una alta, wisikiu e mai colorat si mai interesant ca vodca. parca permite mai multe iluzii!


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00764 sec.