Ziua Logo
  15:26, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-06-02
tzara din babadag (...@hotmail.com, IP: 89.136.178...)
2007-06-02 08:36
articol corect

Inca de pe vremea "ctaturii proletariatului" persoanele numite in functii de conducere administrativa nu se aflau intimplator acolo ; ele erau oameni de incredere, instalati in pozitii de autoritate si raspundere de catre ierarhia superioara "de partid si de stat" pentru ca erau obedienti, pentru ca faceau parte din anumite sisteme de lucru sausi pentru ca erau corect relationati cu cine trebuie. O anumita tipologie de oameni au ocupat acest tip de functii .
Trecind acum de la "dictatura proletariatului " la "dictatura persoanei fizice" specia cu pricina nu a disparut , ci dimpotriva, a identificat noi forme de valorizare sociala ; unii dintre ei sunt chiar aceiasi (si e bizar ca se bucura inca de increderea "noilor structuri") . Indiferent ce ar face unii dintre acesti "manageri", ei sunt imuni . De ce sunt ei imuni? Cine si de ce ii protejeaza?
Una din explicatii este caracterul lor ipocrit, faptul ca "se incadreaza cu orice pret" in prevederile bugetare,"ies in fata","raspund pozitiv" oricaror indicatii, nu se contrazic cu conducerea, indiferent de realitati (nu solicita fonduri acolo unde ele sunt necesare, nu se preocupa de nevoile reale ale pacientilor , nu lucreaza pentru binele institutiei pe care o conduc).
O alta explicatie este protectia asigurata de catre companii producatoareimportatoare de aparatura, medicamente, etc.(contractele depind de cei care gestioneaza fondurile publice locate)
O alta explicatie este asocierea tacita si subterana cu interese din piata privata de servicii din acelasi domeniu ; managerul public lucreaza pentru interesul grupului privat la care este afiliat si respectiv impotriva propriei sale institutii (tip primitiv de capusare , care s-a mai vazut si in industrie).
O alta explicatie este sistemul p.c.r. - reteaua informala de influenta, mai puternica decit orice; "nu pot sa-l schimb pe Gicuta; stiu ca e vai de capu' lui dar, vai! atita lume buna telefoneaza pentru el... si , in fond, e "baiat bun", e de-ai nostri...")
Explicatia propriu-zisa este incompetenta managerialal, lipsa de orientare spre scop, lipsa de responsabilitate fata de problemele de gestionat, lipsa de obiective si strategii, lipsa de analiza obiectiva, bazata pe principii care functioneaza in tari civilizate.
Orice natiune este datoare sa construiasca si sa sustina un sistem public de sanatate si de invatamint, (ceea ce nu exclude interesele private- dar aceste domenii, fiind strategice, trebuiesc dezvoltate pe baza de politici si nu la bunul plac al diversilor cirnatari, dornici de profit maximal si imediat).


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01059 sec.