Ziua Logo
  21:52, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Timp liber

2009-05-30
CALUGARU din Manastire (...@yahoo.com, IP: 99.17.38...)
2009-05-31 16:27
Daca povestea asta nu-i adevarata, macar ca trebuia inventata !

Editorial aiuristico-fantastico-magic, draghe Mihaelo. Refulari de muiere singuratica. Numai muieri ca tine se pot strofoci impotriva barbatilor insurati. Exista in rindul vostru (si nu numai) aceasta invirtoshire impotriva barbatilor insurati. Cred ca motivul acestor refulari este acesta : ,,asa-ti trebuie, dobitocule, daca nu m-ai ales pe mine !" :)))

Exista aceasta masodo-opinie cum ca, cei insurati sau cele maritate sunt supusi inchisorii, unui fel de ,,marsh in cutia ta", fiinte care nu mai au nici un drept la iubire pentru ca, nu ?, s-au unit si nu mai au voie sa se desparta, iar din momentul ce spui ,,da", iubirea-ti este interzisa. Dreptul la iubire ramine numai pentru cei care sunt asa-zisi, liberi.

Strofocelile Mihaelei sunt pur si simplu comice. Dupa parerea ei, o diva a intrat in colaps melancolico-sentimental pentru ca si-a permis sa se indragosteasca de un tip insurat. ,,I-auzi, dom'le ! Cum isi permite jigodia aia insurata sa se dea la dive ? Stai acolo, ma, nerusinatule, la trocul tau. N-ai voie sa scoti capul din cutie !" Mihaela crede ca lumea se imparte in doua sisteme : casatoritii si liberii. Intre aceste doua sisteme nu exista nici o relatie sau compatibilitate. ,,Fiecare cu a ma-sii !" Numai ca realitatea este alta, iar Mihaela traieste paralel cu aceasta realitate.

Un exemplu suprem : Anna Karenina.

Daca madam Mihaela ar fi citit acest roman, n-ar mai fi scris acest jalnic editorial. Ar fi avut macar bunul simt sa inmoaie judecatile prin care isi tortureaza pseudo-prietena din imaginara ei inventie.

Anna ?, o tipa invrednicita cu toate darurile, renunta la acestea pentru o aventura amoroasa cu capitanul Vronsky. ,,Na belea ! Ce-a apucat-o, dom'le, nenorocita naibii ? Nu stia ca-i maritata ? Ce-a cautat ? Ia sa-si vada de treburile iei de femeie maritata (cu batic pe cap) si sa stea la cratita, jigodia nabii, nu sa umble dupe berbanti liberi prin tirg !" Dar Anna n-a ascultat de sfaturile mihaelesti ale timpului ei si a ales iubirea versus indestularea materiala. Sfirsitul ii apartine lui taica Tolstoi care trebuia sa ne rupa gurile intr-un fel sau altul ca sa ne doara stomacele o luna dupa ce-nchidem cartea. Asta-i alta discutie. Ma rog !... Ceea ce ramine, totusi, din aceasta gilceava a Annei este faptul ca ... virgula ... casatoria reprezinta o cruce grea si al naibii de greu de purtat, iar la capatul acestei munci teribile nici macar nu prevezi aflarea unui vreun rost sau avantaj. Totul ramine la latitudinea hazardului si domeniul alegerii personale. Ana a ales iubirea si suferinta iubirii pentru ca sufletul ei in casatorie murea nemaicunoscind nici un fel de satisfactie. Ana era os impla papuse de salon, invidiata de toate celelalte percepindu-o ca pe un model de femeie realizata, in timp ce ea simtea cum se descoloreaza si devine transparenta pe zi ce trece.

E posibil sa iubesti pe altcineva cind esti maritata ? Da. De ce nu ? Iubirile adevarate nu au finalitati ,,pozitive". Asa ceva numai la Hollywood se-ntimpla (ma refeream la filme). Iubirile adevarate au in marea lor majoritate un iz al suferintei. Iubirea inseamna suferinta care te curata si care te transforma; e singura care te scoate din tine si-ti da sentimentul cel mai placut al sufletului : daruirea de sine. Acest sentiment il ai atunci cind gasesti pe cea / cel pe care sufletul tau il primeste ca sa locuiasca in tine; nu-ti mai apartii tie-tzi ci celuilalt; iar aceasta stare nu are nimic de-a face cu casatoritul sau ,,legatul de alta sau altul". E un proces care are conotatie in divinitate ... atit si nimic mai mult.

Iar daca, Doamne fereste, se intimpla ca cele scrise de tine sa fie adevarate, iar acea prietena a ta sa fie una reala ?, ce pot sa-ti spun altceva decit ca : sa-ti fie rusine ! Da, da ! Sa-ti fie rusine ca-ti permiti sa emiti judecati, sfaturi si comentarii bazate pe secretul unei intimitati despre care nu vei sti niciodata nimic. Acea diva a trecut sau trece printr-o experienta despre care tu n-ai nici cea mai mica idee ce reprezinta ea in esenta, in intimitatea ei. Tu nu esti decit ,,o aia" de pe gard care se ofuscheaza si-si varsa fierea pe nefericirea alteia, eliberindu-te, de fapt tu insuti, de tragediile insatisfactiilor tale personale.

Hai, pa !

Thalia din Big Apple (...@aol.com, IP: 64.12.116...)
2009-05-31 21:08
"...acel farmec sfant"

La 2009-05-31 16:27:15, CALUGARU a scris:

> e singura care te scoate din
> tine si-ti da sentimentul cel mai placut al sufletului : daruirea de
> sine. Acest sentiment il ai atunci cind gasesti pe cea / cel pe care
> sufletul tau il primeste ca sa locuiasca in tine; nu-ti mai apartii
> tie-tzi ci celuilalt; iar aceasta stare nu are nimic de-a face cu
> casatoritul sau ,,legatul de alta sau altul". E un proces care are
> conotatie in divinitate ... atit si nimic mai mult.

Poate ca e mai bine sa nu ai parte niciodata de asemenea "conotatii in divinitate".

Ca daca nu esti intelept a realizezi ca "acel farmec sfant" nu se poate clona, nu merge re-construit de la temelie dupa retetelor Olgai, atunci viata ti se risipete in eforturi sisifice, sau (auto) culpabilizari gen:

Tu [eu] trebuia sa te [ma] cuprinzi
De acel farmec sfant,
Si noaptea candela s-aprinzi
Iubirii pe pamant. "


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00683 sec.