Ziua Logo
  22:37, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2009-05-14
scorillo decebal (...@yahoo.com, IP: 92.87.192...)
2009-05-14 18:50
fara titlu si fara spor

Felicitari domnule Ratacitul pentru pozitia echilibrata. Cred ca este cel mai serios punct de vedere exprimat la acest subiect.
As indrazni, pe de alta parte, sa incerc sa clarifica unele lucruri pentru cei ce par sa scrie despre acest subiect din carti sau din auzite.
Din pacate, guvernantii nostri au reusit sa aduca societatea romaneasca intr-o postura de haita de lupi, care se sfasie unii pe altii. A inflorit ura intre categoriile sociale si acum o ridica la rang de mare arta. Nimeni nu trebuie sa faca comparatii intre categorii sociale, mai ales atunci cand nu le cunoaste specificul muncii. Degeaba spuneti de militari, profesori, medici etc. Daca aveti nevoie de un mecanic auto sau de un instalator, atunci acel om se va dovedi cel mai util pentru voi. Daca va doare maseaua, o sa dati oricat sa va treaca, iar la final, medicul acela va fi cel mai bun. Fiecare inseamna ceva in societate, fie ca se vede, fie ca tipa, sau nu.
Povestea cu "pensii nesimtite", "salarii nesimtite" etc. este o dovada ca acel domn cu nume din trei litere, desi in parte (33.000 RON pensie) avea dreptate, felul in care a spus-o trebuia sa-l trimita direct la demisie (vezi premierul maghiar, pentru mult mai putin). Asta pentru ca, daca luam doar salariul lui, ii plangem de mila. In realitate, daca avem in vedere cohorta de spp-isti, politisti, asistenti, avioane, masini, elicoptere, apartament de la Protocolul de Stat, diurna de ultra-lux si nu mai este cazul sa continui, cheltuie intr-o luna cam cat leafa profesorilor dintr-o scoala.
Sa revenim: militarii (cadrele militare) ies la pensie la 55 de ani, nu la 40, dupa ce mai toti si-au inceput cariera (adica audepus juramantul militar) la 19-20. Pot iesi la pensie anticipat, la "limita de varsta in grad", adica sunt prea batrani pentru gradul pe care il au. Atunci, insa, pensia este diminuata corespunzator.
Militarii (cadrele) contribuie la fondul de asigurari sociale. Cu doar 5% vor spune unii. Exact, pentru ca diferenta pana la 10% o plateste angajatorul.
Nu spun ca pensia unui militar cu grad de colonel este mica. Dar asta nu inseamna ca nu a muncit pentru ea. Asa cum a muncit si profesorul, si medicul si toata lumea. Nu spun ca profesorul nu se pregateste acasa pentru ziua urmatoare. Dar este valabil si pentru comandantul de pluton care merge la instructie, si pentru medicul care citeste tratate de specialitate, pentru toata lumea.
Comandantul de batalion, care are functie de locotenent-colonel, este comandantul a aproximativ 700 de militari, iar un ordin gresit ii poate duce pe toti la moarte. Are in unitate sute de mijloace tehnice, pe roti, pe senile etc. Unitatea lui are patrimoniu de miliarde. Un comandant de depozit de munitii (nu Ciorogarla) sta (munceste, de fapt), impreuna cu personalul, pe un butoi cu pulbere. Orice gest gresit poate produce catastrofe iremediabile. Si exemplele pot continua.
Militarul voluntar are leafa suficient de mica pentru a se gandi mereu la plecarea in alta parte. Mai mult, se stie, cariera lui se opreste la 40 de ani, daca nu trece in corpul subofiterilor. Iar atunci pleaca doar cu o strangere de mana (cred ca mai degraba cu un sut in fund), fara pensie, doar cu 20 de ani vechime inscrisi in cartea de munca. Deci nu-i mai invidiati pe militari, pana nu traiti experientele lor.
Iata de ce, prezentand respectul meu tuturor, indiferent de meserie si de felul in care abordeaza problema, solicit, daca nu este prea mult, putin respect.

M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2009-05-14 19:25
Re: fara titlu si fara spor

La 2009-05-14 18:50:28, scorillo decebal a scris:

> Nimeni nu trebuie sa faca comparatii intre
> categorii sociale, mai ales atunci cand nu le cunoaste specificul
> muncii. Degeaba spuneti de militari, profesori, medici etc.

Ba trebuie sa spunem ca nu suntem multumiti de acest raport urias dintre salariul maxim si cel minim.
Unii castiga enorm de multi bani, cu basculanta, fara sa-i merite (de ex. cei din justitie si din fortele represive). Chiar si in cadrul unor categorii sociale s-au facut diferentieri la salariu nejustificat de mari (de ex. intre cadrele didactice). Dobitocul de Tariceanu a incurajat astfel de practici incorecte si in loc sa stimuleze productia (agricola, micii producatori, chiar si industria care a ramas nedistrusa), a bagat zazanie intre bugetari, practicand liberalismul la nivelul salariilor angajatilor de la stat. Ma mir ca nu dau liberalii cu el afara din partid, ca a facut numai deservicii PNL-ului. A mai dat strainilor si rezervele de hidrocarburi de la Marea Neagra.


> Povestea cu "pensii nesimtite", "salarii nesimtite" etc. este o dovada
> ca acel domn cu nume din trei litere, desi in parte (33.000 RON
> pensie) avea dreptate, felul in care a spus-o trebuia sa-l trimita
> direct la demisie (vezi premierul maghiar, pentru mult mai putin).
> Asta pentru ca, daca luam doar salariul lui, ii plangem de mila. In
> realitate, daca avem in vedere cohorta de spp-isti, politisti,
> asistenti, avioane, masini, elicoptere, apartament de la Protocolul
> de Stat, diurna de ultra-lux si nu mai este cazul sa continui,
> cheltuie intr-o luna cam cat leafa profesorilor dintr-o scoala.
> Sa revenim: militarii (cadrele militare) ies la pensie la 55 de ani,
> nu la 40, dupa ce mai toti si-au inceput cariera (adica audepus
> juramantul militar) la 19-20. Pot iesi la pensie anticipat, la
> "limita de varsta in grad", adica sunt prea batrani pentru gradul pe
> care il au. Atunci, insa, pensia este diminuata corespunzator.
> Militarii (cadrele) contribuie la fondul de asigurari sociale. Cu doar
> 5% vor spune unii. Exact, pentru ca diferenta pana la 10% o plateste
> angajatorul.
> Nu spun ca pensia unui militar cu grad de colonel este mica. Dar asta
> nu inseamna ca nu a muncit pentru ea. Asa cum a muncit si profesorul,
> si medicul si toata lumea. Nu spun ca profesorul nu se pregateste
> acasa pentru ziua urmatoare. Dar este valabil si pentru comandantul
> de pluton care merge la instructie, si pentru medicul care citeste
> tratate de specialitate, pentru toata lumea.

> Comandantul de batalion, care are functie de locotenent-colonel, este
> comandantul a aproximativ 700 de militari, iar un ordin gresit ii
> poate duce pe toti la moarte. Are in unitate sute de mijloace
> tehnice, pe roti, pe senile etc. Unitatea lui are patrimoniu de
> miliarde.

Nu stiu cat din tehnica de lupta se mai afla in stare de functionare. Deci se pazesc niste harburi ruginite. Tineti de ele ca sa aveti "obiectul muncii", cum tin profesorii de la universitati de ciumetii care zic ca sunt studenti.

> Un comandant de depozit de munitii (nu Ciorogarla) sta
> (munceste, de fapt), impreuna cu personalul, pe un butoi cu pulbere.
> Orice gest gresit poate produce catastrofe iremediabile. Si exemplele
> pot continua.

Aici se merge pe principiul "nu le folositi, ca sa le aveti", ca altele nu o sa mai primiti in loc. S-a dus dracu industria de aparare si in curand veti ramane fara cartuse pentru AKM-uri. Piese de schimb pentru transportoare si autocamioane oricum nu se mai fabrica.

> Militarul voluntar are leafa suficient de mica pentru a se gandi mereu
> la plecarea in alta parte. Mai mult, se stie, cariera lui se opreste
> la 40 de ani, daca nu trece in corpul subofiterilor. Iar atunci
> pleaca doar cu o strangere de mana (cred ca mai degraba cu un sut in
> fund), fara pensie, doar cu 20 de ani vechime inscrisi in cartea de
> munca. Deci nu-i mai invidiati pe militari, pana nu traiti
> experientele lor.
> Iata de ce, prezentand respectul meu tuturor, indiferent de meserie si
> de felul in care abordeaza problema, solicit, daca nu este prea mult,
> putin respect.
>

Lasand la o parte latura subiectiva a discutiei (e normal sa va aparati statutul si nivelul de trai), cred ca se doreste si destabilizarea armatei, in eventualitatea inceperii actiunilor separatiste ale maghiarilor din Transilvania.

scorillo decebal (...@yahoo.com, IP: 82.137.34...)
2009-05-14 20:35
Re: fara titlu si fara spor

Cine, cui a vandut hidrocarburile (care nu se stie nici macar daca exista), e o problema importanta. Eu incercam sa evidentiez ca nu e normal sa-i judecam pe unii, daca doar ne dam cu presupusul despre meseria lor. Nu ati facut decat sa demonstrati acest lucru.
Acum ceva ani, un ministru al apararii sunea, intrebat de ce cad MIG-urile, ca MIG-uri avem, n-are cum sa cada altceva. Cam asta este problema si in cel de-al doilea comentariu: tehnica e asta, invechita, nu pentru ca militarii nu si-ar dori sa foloseasca tot ce e mai bun. E asa, pentru ca "tara" se simte aparata si cu TAB-uri si cu AKM-uri, iar prioritatile au fost (aproape) de fiecare data altele. Cred ca nu pretinde nimeni sa-l impuscam pe comandantul de batalion ca lasa dupa-amiaza in unitate TAB-uri si nu gaseste a doua zi Piranha sau mai stiu eu ce alte bazaconii. Cat despre cate merg, merg multe, pentru cat se investeste in ele. Si asta e o chestie care tine (macar putin) si de devotamentul (sau "neghiobia") unor militari, unsi de vaselina pana la cot, carora nu li se curata niciodata negrul de sub unghii.
In ce priveste problema cu munitiile, ar vrea armata sa le mai traga, dar nu mai are cu ce (si chiar cu cine). In depozite se afla mii de tone de munitii, pentru care nu mai exista armament. Si nu evorba de cartuse, ci de munitie de artilerie ale carei guri de foc au fost scoase din uz, munitie atipica. Ocupa spatiile, se degradeaza, in timp devine periculoasa. La asta ma refeream. In rest, armata se carpeste cum poate. Apropos, ati mai vazut multe autoturisme ARO la Politie, la Jandarmi, la SPP sau la SRI? Eu nu. Iar camioane DAC, mai au cei de la jandarmi pentru interventii si ARMATA. Oare n-ar vrea si ei ceva mai bun? ca sa fac o paralela cu profesorii, scriem cu plaivazul pe tablita, in epoca computerului si a robotilor.
As mai avea un comentariu pentru domnul care ne indemna sa invatam istorie: Razboiul antisovietic nu a inceput in 1944, ci atunci s-a incheiat. O spune un militar din ala prost si needucat.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00756 sec.