Ziua Logo
  08:25, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Procesul Comunismului

2008-04-24
13-15 iunie 1990 (...@gmail.com, IP: 86.121.188...)
2008-04-24 19:59
Petre Roman: "Ion Iliescu a indemnat minerii sa ocupe Piata Universitatii"

pasaje din declaratia lui Petre Roman, data in fata procurorilor, in dosarul "Mineriadei '90" - dosarul 75/P/98, la data de 31 martie 1999
-- din "Ziua", 27 aprilie 2000:

"Aceasta actiune a fortelor de ordine publica a avut la baza sesizarea facuta de catre procurorul general, ca urmare a constatarii starii de tulburare a ordinii publice in Capitala. Practic, prin sesizare, a solicitat restabilirea ordinii publice. (...) Decizia degajarii Pietei Universitatii a fost rezultatul discutiilor din seara zilei de 11.06.1990, cand l-am informat pe presedintele tarii, precum si pe unii membri ai C.P.U.N., in prezenta ministrului de Interne, gral. col. Mihai Chitac, care a afirmat categoric ca fortele politiei isi vor indeplini misiunea. Apoi, gral. col. Chitac a adaugat ca ar fi nevoie de interventia unui grup de muncitori la limitele de acces in jurul Pietei Universitatii, in sprijinul Politiei. Am considerat ca aceasta interventie trebuie sa fie numai a fortelor de politie. Toti cei de fata au aprobat actiunea Guvernului, de restabilire a ordinii doar cu ajutorul fortelor de politie. Solicitarea facuta de gral.col. Mihai Chitac A FOST LASATA PE SEAMA POLITICULUI, RESPECTIV A F.S.N., daca s-ar fi impus."

Iliescu s-a opus initial inlocuirii lui Chitac
Dupa ce declara in continuare ca a aflat de venirea minerilor in data de 14 iunie '90, orele 4, Petre Roman a continuat: "Gelu Voican Voiculescu a propus sa gasim urgent calea de a-i intoarce pe mineri in Valea Jiului. A urmat o sedinta la care au participat dl. Ion Iliescu, V. Voiculescu, eu si alte persoane pe care nu mi le mai amintesc. Aici s-a luat decizia ca minerii, odata ajunsi in Piata Victoriei, sa fie indemnati de catre dl. Ion Iliescu sa se reintoarca in Valea Jiului, dupa ce vor primi o hrana calda. Spre supriza mea, lucrurile nu s-au petrecut asa, deoarece dl. ION ILIESCU A INDEMNAT MINERII SA OCUPE PIATA UNIVERSITATII SI SA ,,PLANTEZE FLORI,,. La fel de surprins a fost si Gelu Voican Voiculescu. In cursul zilei de 14 iunie '90, am primit tot felul de informatii cu privire la intrarea minerilor in sedii de partid, in Universitate, Institutul de Arhitectura si sediile unor ziare si devastarile la care au fost supuse acestea. De asemenea, despre devastarea locuintei dlui I.Ratiu. In acele momente A DEVENIT EVIDENTA RASPUNDEREA CE NE REVENEA PENTRU ACESTE FAPTE ALE MINERILOR, ce se manifestau fara nici o opreliste in Bucuresti. (...) Am decis, in calitate de prim-ministru, destituirea gral.col. Mihai Chitac din functia de ministru de Interne si numirea in loc a dlui Doru Viorel Ursu. Ion Iliescu s-a opus, initial, insa, in jurul orei 15.00, s-a operat schimbarea de titular la M.I."


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00719 sec.