Ziua Logo
  08:18, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Procesul Comunismului

2008-04-24
13-15 iunie 1990 (...@gmail.com, IP: 86.121.178...)
2008-04-24 00:18
In memoriam Octavian Radulescu - figura emblematica a Pietei Universitatii

Octavian Radulescu
"Foarte periculos . A se transporta in lanturi"

Numele : Radulescu
Prenumele : Octavian
Data nasterii: 1930

Prima arestare : 8 nov. 1945, arestat impreuna cu fratele sau, loan Radulescu. loan Radulescu a decedat, sapte luni mai tirziu, fara o cauza precisa. Avea 17 ani. Retezase furtunul cu care pompierii stropeau demonstrantii.

A fost prins de par, batut cumplit cu bocancii pina la lesin. A fost eliminat din toate liceele din tara. A terminat liceul in particular. S-a inscris la 3 facultati: Dreptul, Academia comerciala, Academia cooperatista.

A doua arestare: 1949. Condamnat la 8 ani inchisoare grea. La Canal 4 ani. Arestul la Aiud. inchis la special, in lanturi.

Tuberculoza bilaterala cavitara, T.B.C. renal, T.B.C. intestinal, insuficienta mitrala, hepatita cronica cirotica. Operatie de rezectie a 5 cm. de intestin, alte operatii, toate fara anestezie. lata diagnosticurile cu care iese din spital. Este tinut in lanturi. Din 2 in 2 zile i se da de mincare. I se spunea fiara. Nu este batut.

Este eliberat in 1957. "imi injectau aer in stomac, ca sa imi impinga diafragma si sa-mi inchida cavernele. Plaminii mi se micsorasera, ajunsesera la nivelul mamelonului".
"M-am angajat ca salahor la Bacau, mai precis, la 20 km. de Bacau, impreuna cu alti 3 detinuti :
- Victor Coconet,
- Cicerone lonitoiu,
- Nicu Martin."

"Dupa 2 ani ocupam ilustra functie de sef de echipa"
in 1960 a fost din nou arestat impreuna cu doctorul Ahile Sau. Acuzatia: organizarea in inchisoare a unor grupe de rezistenta.

Din 1965 si pina in 1971 a fost anchetat din ordinul lui Nicolae Andruta Ceausescu. Sub diferite pretexte si scuze (motivatii aiurea) este din cind in cind retinut. Pe dosarul lui, Nicolae Andruta Ceausescu scrie: "Foarte periculos. A se transporta in lanturi !".

Primul atentat :
"in 21 dec. 1970, la 13,50, un civil inarmat cu un cutit lung il ataca in curtea imobilului in care locuia strigind : Banditule, dasman al poporului. Rezultatul : tendoanele si venele de la mina stinga taiate. Este dus la spitalul de chirurgie plastica.
Al doilea atentat : 1981.
Un camion "Bucegi" ii loveste masina.
Reparatia caroseriei costa 36 mii lei.
in 1983, din nou, retinut la Securitate. 1-10 iunie ,10 zile de ancheta. I se confisca de la domiciliu un manuscris si un eseu despre noul concept in arta.
Este anchetat pe un scaun fara speteaza si cu niste fire legate de picioare. Este iradiat. Se simte din ce in ce mai rau. Diagnosticul dupa 3 ani : cancer. Dr. luliu Suteu i-a extirpat o tumora cit un cap de copil.

Pina in 1988 a fost anchetat, urmarit, amenintat, terorizat La 22 dec. a fost la televiziune. La 12 ianuarie a fost cooptat in cadrul delegatiei care ducea tratative cu guvernul.
in ianuarie, la parastasul lui Iuliu Maniu, este urmarit. in 28 ianuarie participa la manifestatia pasnica din Piata Victoriei. Este batut cumplit, lovit in nas, in arcada, pe spinare, peste miini, in cap. Cele 2 lovituri in cap ii aduc in stare de inconstienta. Vomita singe. Este lovit, in special, in stomac. Cu lantul.
in noaptea de 25 spre 26 este atacat in Grozavesti de 4 persoane neidentificate. Este amenintat cu un pistol cu teava lunga. Unul din cei 4 aveau nise greutati pe sirma care pendulau. Atit masina, cit si agresorii erau straini. Scapa ca prin minune, si el si studentul care-l insoteste.

in data de 10 aprilie Octavian Radulescu da in judecata pe d-nii lon Iliescu, Petre Roman, si comp. pentru premeditare si incitare la violenta si declara : "Am fost o viata intreaga urmarit si terorizat de comunisti. Vreau ca adevarul sa iasa la suprafata. Nu mi-e frica. Durerea acestui neam trece si prin inimile noastre, a detinutilor politici. Un detinut politic nu se vinde si nici nu se cumpara. Oricum, el costa mai mult, cu mult mai mult decit 80.000 lei".

(articol preluat din "Figaro", nr. 2, 1990, Bucuresti)


Datorita sanatatii extrem de subrede, ajunsese la metastaza, Octavian Radulescu a murit in 2003. Dumnezeu sa-l odihneasca!

ARP din Vaslui (...@rdslink.ro, IP: 86.127.120...)
2008-04-24 11:20
Re: In memoriam Octavian Radulescu - figura emblematica a Pietei Universitatii

Dumnezeu sa-l odihneasca!


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00747 sec.