Ziua Logo
  08:37, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Magazin

2008-03-22
Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 24.255.44...)
2008-03-22 02:10
Tacere Profunda?

Aud pentru prima oara expresia desi bunica mea "a trait" in biserica si asa ne-a educat si pe noi .... pana a putut sa ne controleze :-((( si pe urma ..... dar de tacerea profunda n-am auzit decat in manastiri la calugaritze.
Eu nu prea tac si nici de acum incolo nu decid sa ma schimb!!!
Telefonul suna aproape non-stop, cum as putea sa tac?!?!??!

Nu sa-mi ureze cineva ceva, pentru diferite retzete si metode de preparare a bucatelor traditionale si intrebari de genul: unde ai gasit usturoi verde???
dar zahar vaniliat ieftin!!! maruntaie de miel ??? marar verde mult si ieftin dar branza de vaci ??? :-))))) prin ce treci branza sa fie marunta pentru pasca??? In cat timp fierb sarmalele sau ouale pentru colorat cu chimicale??? etc.

Incerc sa tac maine sa nu ragusesc.

Sarbatori Fericite!

california din http://ziualibera.blogspot.com/ (...@yahoo.com, IP: 68.110.77...)
2008-03-22 06:58
Re: Tacere Profunda?

Paste Fericit!

PS. Eu fierb sarmalele o ora pe foc si doua ore la cuptor.

La 2008-03-22 02:10:44, Olga Khan a scris:
>
>
> Sarbatori Fericite!
>

indel din Houston (...@yahoo.com, IP: 70.251.27...)
2008-03-22 18:23
Re: Tacere Profunda?

La 2008-03-22 06:58:45, california a scris:

>
> PS. Eu fierb sarmalele o ora pe foc si doua ore la cuptor.
>
Inseamna ca maninci peste crud si muschi tartar.
Fetito, sarmalele se tin (in vas de lut) in cuptior, cel putin 6 (sase) ore.
Mai ce ti-e si cu bucatarii astia...de duminica!
Paste fericit!

Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 24.255.44...)
2008-03-22 19:13
Re: Tacere Profunda?

La 2008-03-22 18:23:15, indel a scris:

> Inseamna ca maninci peste crud si muschi tartar.
> Fetito, sarmalele se tin (in vas de lut) in cuptior, cel putin 6
> (sase) ore.


6 ore??? cel putin :-(((( faci din carne de dinozaur, elefant sau strutz ???

La mine nu maninca terci nimeni!!!! De cand le-am pus pe foc sa fiarba si pana am oprit focul nu trece mai mult de 60 de minute, 1(una) ora! in oala normala, ca ala de pamant are un gust si un miros care mie nu-mi place.

Stiu ca unii fac sarmale din carne afumata macinat mare in foi de varza acra si este nevoie de timp de fierbere mult mai mare decat pentru materialele proaspete, adica varza cruda, carne de vita tocat fin, orez, marar, ceapa prajita, sare, piper si suc de rosii.
Mie-mi place crud si umplutura de sarmale, chiftele ca si Steak Tartare !!!

indel din Houston (...@yahoo.com, IP: 70.251.27...)
2008-03-22 22:45
Re: Tacere Profunda?

La 2008-03-22 19:13:55, Olga Khan a scris:

>
> 6 ore??? cel putin :-(((( faci din carne de dinozaur, elefant sau
> strutz ???
>
Draga Olguto, daca te-ar auzi Pastorel, s-ar rasuci in groapa. O ora? Iti trebuie un fierastrau electric sa le tai! Norocul tau este ca nu-s chimist ca te-as bombarda cu toate fenomenele ce iau loc atunci cind varza si carnea se macereaza un timp mai indelungat. De ce unele mincaruri au gust mai bun dupa o zi sau doua de la gatit? Ha? Dar te iert, pen'ca, fiind al mai prima bucatar in tot statul Texas, treba sa fiu marinimos.
P.S. Iar expresia aia cu tacerea profunda a intrat in poezia romaneasca clasica. Iti redau un fragment:
...si-n linistea adinca, un popa si-o fatuca se spovedesc inca....

Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 24.255.44...)
2008-03-23 00:23
Re: Tacere Profunda? ca oala cu sarmale ... :-)))

La 2008-03-22 22:45:10, indel a scris:

> Draga Olguto, daca te-ar auzi Pastorel, s-ar rasuci in groapa. O ora?
> Iti trebuie un fierastrau electric sa le tai! Norocul tau este ca nu-s
> chimist ca te-as bombarda cu toate fenomenele ce iau loc atunci cind
> varza si carnea se macereaza un timp mai indelungat. De ce unele
> mincaruri au gust mai bun dupa o zi sau doua de la gatit? Ha? Dar te
> iert, pen'ca, fiind al mai prima bucatar in tot statul Texas, treba sa
> fiu marinimos.
> P.S. Iar expresia aia cu tacerea profunda a intrat in poezia
> romaneasca clasica. Iti redau un fragment:
> ...si-n linistea adinca, un popa si-o fatuca se spovedesc inca....
>
Ferestrau electric n-am!!! Chem mexicani pentru munci mai grele .....
dar sarmalele mele nu sint tari ... pentru ca ... /// ... ??? ... !!! ... :-))) nu le umplu tare?!?!?!??! adica nu pun multa umplutura intr-o foaie/frunza sau ce umplu:
dovlecel, frunze de vita-de-vie, colard green, frunze de gulie, rosii, cartofi, ardei de toate marimile si culori.
Doar 3/4 se umple orice sa aiba loc de "intins picoarele" !!!!
Poti sa fi tu cel mai mare bucatar din Texas, insa detalii tzin numai femeile minte, tu faci gratare mai mult si arunci din sticla salsa pe desupra, ala care-i facut in New York City!!!!!
Barbatii, precum spui fac sarmale pentru instrumente numite "power tools" !!!!

Iti dau reteta mea de sarmale sa vezi cat sint de tari dupa o ora de fiert.

Intr-o oala maaaare de 20 de litri sau mai mic, fierbi apa cu sare bolovanoasa pentru oparit varza. In apa clocotita arunci (pui incet) varza fara cotor si locul foarte bine scobit sa intre apa sarata rapid intre frunze sa-l inmoaie.
Cand pui varza opresti focul, si-l acoperi dar controlezi sa nu se topeasca detot
varza. Unele soiuri de varza au nevoie doar de foarte putin timp de oparit, pana ce altele nici fierte bine nu devin moale.
De preferinta se cumpara varza care n-a stat in alimentara udat, ci direct din cutiile de pe camp selectezi capatinele nu foarte tari.
Cand nu mai este cruda prima frunza, incepi sa le dai jos de pe capatina sa mearga repede procedura. Frunzele mici le toci marunt/cum vrei si merg pe fundul oalei impreuna cu tulpini de marar si niste conserve de rosii taiate cuburi si un pic de cimbru pentru gust. Amesteci bine cu mana sa fie stratul uniform
peste care le vei aseza sarmalele si un pic de apa. Pe deasupra o sa pui varza acra din conserva bine spalat si calit cu chimen macinat si foi de dafin, pentru o aroma mai exotica.

Umplutura

Cumpar o bucata de 1 kg sau 2 pound si ceva de carne numit "London Broil" si rog macelarul sa mi-o macine, fara pielite, este o carne foarte gustoasa si frageda. Intr-o cratita calesc doua cepe enorm de mari in ulei de seminte de struguri - asta folosesc pentru toate zilele - pana devine transparent spre galben.
Spal 2 cups de orez - unitate de masura americana, nu o cana de ceai la voia intamplarii - si adaug la ceapa calita le amestec bine si mai pun si piper macinat proaspat cu o lingurita si sare cu o lingura mare de supa cu varf, marar uscat 1 lingura de supa sau verde doua linguri si le mai calesc pe foc medium inca 10-15 minute dupa care adaug carnea tocata de doua ori. Dupa ce-l amestec foarte bine cu mana cu manusi surgicale gust, sa nu-i lipseasca nimic.
Umplu foile si le asez in oala incepand cu cei mai mari, asa cum le fac maninc din umplutura cu un pic de varza acra ... dar la restaurante chinezeste se maninca varza si altele aproape crud, de ce varza din sarmala trebuie sa fie
flescaita??? La biserica, cu ocazia evenimentelor de caritate se mai fac si sarmale si parca deja au fost mancate odata asa arta!!!! Galusca de umplutura cade din cearceaful de foiae de varza ..... :-((((( e dezgustator, pana ce pe ai mei poti sa le rostogolesti pana la Paris si nu se desfac.

california din http://ziualibera.blogspot.com/ (...@yahoo.com, IP: 68.110.77...)
2008-03-23 07:56
Re: Tacere Profunda? ca oala cu sarmale ... :-)))

La 2008-03-23 00:23:29, Olga Khan a scris:

> Iti dau reteta mea de sarmale sa vezi cat sint de tari dupa o ora de
> fiert.
>

Eu folosesc carne de porc si pun in amestec si un pic de pasta de tomate. Un can de stewed tomatoes, celery, green pepper si ceapa face toata treaba mai apoi.
Obisnuiam sa le pun pentru trei ore la cuptor, dar am primit reclamatii ca-s prea moi, asa ca am scazut cuptorul la doua ore.

Probabil ca in oala de pamant nu fierb asa de repede si de-aceea e nevoie de mai mult timp, altfel nu-mi imaginez cum ar arata dupa sase ore de fiert.




Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 24.255.44...)
2008-03-23 08:18
Re: Tacere Profunda? ca oala cu sarmale ... :-)))

La 2008-03-23 07:56:17, california a scris:

> Obisnuiam sa le pun pentru trei ore la cuptor, dar am primit
> reclamatii ca-s prea moi, asa ca am scazut cuptorul la doua ore.
>
> Probabil ca in oala de pamant nu fierb asa de repede si de-aceea e
> nevoie de mai mult timp, altfel nu-mi imaginez cum ar arata dupa sase
> ore de fiert.


In copilarie prin Harghita sarmalele fierbeau poate si mai mult timp, insa nu era pe gaz ci pe soba cu lemne la tzara in care abia ardeau carbunii deja.
De sarbatori faceam numai sarmale si de Craciun se puneau la fiert inca de la
ora pranzului si seara cand veneau colindatorii abia era miros prin casa!!!
Dupa ce am venit de la slujba de la miezul noptii pe la ora doua dimineata, bunicul voia sa guste cum au reusit (dupa 14 ore de abureala pe foc mic)!!!
si tin minte nu erau fierti sa devina moi si neplacuti la vedere ca erau cu varza acra si carne afumata de porc tocata cu un cutit mare.
In oala de pamint ca terra cotta erau fierti, dar si alte mancaruri faceam in oala si cratita din acelas material.
Acum la gaze fierb foarte repede sarmalele chiar si pe foc minim.
Eu am oala din metal foarte gros si greu care ramane fierbinte
oreeeeeeeeeeeeee dupa ce am oprit focul.
Am decis sa-mi cumpar un vas mai usor si emailat pentru gatit in general, ca din gresala daca uit sa scot mancarea din oala de fier sau otzel, se innegreste supa de exemplu!!!! sau isi schimba culoarea si nu-mi place.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00736 sec.