Ziua Logo
  08:30, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-03-10
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2008-03-10 19:32
Devastarea bisericilor, uciderea preotilor


Bicfalau
In septembrie 1940, noile autoritati de ocupatie au impuscat crucile de pe turnuri si au stricat acoperisul, biserica a fost inchisa si sigilata, iar credinciosii trecuti cu forta la cultele maghiare.

Lisnau
In septembrie 1940 ambii preoti, cel ortodox Mihai Petru si cel greco-catolic Miron Radu, au fost izgoniti, iar bisericile au fost devastate. Credinciosii ortodocsi si greco-catolici au fost obligati sa treaca la Biserica catolica si reformata. Casa parohiala a fost transformata in gradinita de copii. Primarul localitatii, Radu Socaciu, (tatal cunoscutului cantaret de folk Victor Socaciu), a fost alungat din sat impreuna cu familia, stabilindu-se, ca atatea alte sute de romani, in primitorul judet Brasov, din Romania neocupata

Sationlunca
In toamna anului 1940, biserica a fost devastata, crucile doborate si acoperisul distrus. Casa parohiala a fost transormata in magazie de cereale si apoi in camin cultural. Preotul Victor Folea a fost expulzat, iar credinciosii trecuti la cultele maghiare.

Poian
In 1940, toti cei 280 credinciosi romani au fost obligati sa treaca la confesiuni maghiare, parohia a fost desfiintata, preotul greco-catolic Gheorghe Ghergheli a fost izgonit, iar arhiva distrusa

Comolau- Reci
Despre evenimentele tragice din 1940 ce s-au abatut si asupra comunitatii romanesti de aici, aflam din trista relatare facuta de preotul Ioan Rauca, el insusi fiind obligat sa-si paraseasca credinciosii in urma unor serioase amenintari: "Dupa 1 septembrie 1940 - spune el - zilnic am fost boicotat si batjocorit atat eu cat si parohienii mei, dintre care o parte si-au parasit vetrele si s-au refugiat. In noaptea de 10-11 septembrie 1940 mi-au fost sparte geamurile de la casa parohiala (…), asa ca in ziua de 11 septembrie, dupa ce am predat arhiva si toata administratia epitropului, am fost silit sa parasesc parohia si sa ma stabilesc in Araci. La vreo cateva zile de la plecarea mea din parohie, am aflat ca (…), in biserica au fost introduse o mare cantitate de paie, au fost puse stranile peste paie si le-au dat foc, distrugand astfel biserica (…) ramanand din ea doar turnul cel mare si patru ziduri de caramida".

Casa parohiala a fost ocupata de postul maghiar de jandarmi, iar zidurile bisericii, ramase in picioare, au fost demolate. Locul bisericii a devenit teren arabil. Clopotul bisericii a fost salvat fiind instalat intr-o clopotnita improvizata, ce se gaseste in curtea fostei case parohiale.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00770 sec.