Ziua Logo
  08:25, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-03-10
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2008-03-10 19:27
Statuia unui criminal de razboi in centrul Odorheiului

»» Ziua

-- Bustul grofului Wass Albert, condamnat la moarte in contumacie in 1946 pentru crime de razboi documentate si la Muzeul Holocaustului, a fost amplasat in parcul memorial cu inscriptia "Vandor szekely - Secuiul ratacitor" * Oficialii maghiari din zona pregatesc ample miscari pentru 15 martie, ocazie cu care se asteapta declararea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc de catre liderii extremistiIn parcul memorial din centrul orasului Odorheiul Secuiesc a fost amplasat un nou bust al criminalului de razboi Wass Albert, sfidandu-se astfel prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
Bustul grofului Wass Albert, condamnat la moarte in contumacie in 1946, pentru crime de razboi documentate si la Muzeul Holocaustului, a fost amplasat "sub acoperire" in parcul memorial din Odorheiul Secuiesc - pe soclul statuii fiind plasata inscriptia "Vandor szekely - Secuiul ratacitor". Wass Albert a fost responsabil de uciderea mai multor evrei si romani, inclusiv o fetita de cinci ani, in perioada ocupatiei horthyste a Ardealului.

Antonescu nu, Wass da

Cultul lui Wass Albert se manifesta public in Romania prin busturile sale amplasate in curtea scolii din Lunca Muresului, judetul Mures, si in curtea bisericii romano-catolice din Reghin, oficialii catolici de la Bucuresti fiind obligati sa dea o explicatie publica. Un bust al maresalului Antonescu, ridicat in curtea unei biserici ctitorite chiar de el in Bucuresti, a fost incastrat intr-un cosciug de tabla, invocandu-se aceeasi Ordonanta de Urgenta, neluata in seama in cazul criminalului de razboi Wass Albert. In ciuda faptului ca legislatia romaneasca nu permite cultul public al celor condamnati drept criminali de razboi, busturile indicate mai sus raman nederanjate de autoritati.

Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc (ACROS) a protestat pe adresa tuturor forurilor responsabile fata de amplasarea acestui bust, fara ca autoritatile sa ia vreo masura. Asociatia judeteana "Cultul Eroilor" a formulat si o plangere penala impotriva primarului Szasz Jeno, in care se arata, printre altele, faptul ca Uniunea Civica Maghiara, care militeaza pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa zisului "Tinut Secuiesc", a editat si o serie de calendare pe anul 2006, care au ca motto sloganul "om si maghiar cu credinta de nestramutat", atribuit lui Wass Albert si pozitionat sub fotografia bustului "Secuiului ratacitor". Asociatia citata afirma ca, regulat, unul din fiii criminalului de razboi, Wass Endre, domiciliat in Germania, se deplaseaza atat in Lunca Muresului si Reghin, cat si in Odorheiul Secuiesc, pentru a depune coroane de flori in fata busturilor ridicate de reprezentantii comunitatii maghiare.

Romanii, ajunsi o minoritate neprotejata in aceste zone, au protestat degeaba si fata de "discriminarea sistematica, incalcarea drepturilor si libertatilor constitutionale practicate impotriva comunitatii romanesti din Odorheiul Secuiesc de catre reprezentanti ai autoritatilor publice, care au impiedicat desfasurarea spectacolului festiv dedicat Zilei Nationale a Romaniei la Casa de Cultura". Surse ZIUA ne-au dezvaluit ca pentru data de 15 martie se asteapta declararea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc de catre lideri si oficiali maghiari din aceste zone.

UDMR sprijina criminalii de razboi

Personalitati de varf ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania sunt implicate in promovarea cultului criminalului de razboi Wass Albert.

Editura Mentor din Targu Mures, la care Marko Bela detine 45% din actiuni, a editat mai multe lucrari in care sprijina reabilitarea criminalului de razboi Wass Albert. Editura ''Mentor'' s-a batut in instantele maghiare pntru dreptul de a edita operele criminalului de razboi Wass Albert cu editura ungara ''Krater'', "opere" sovine in care romanii sunt caracterizati, printre alte epitete, drept "viermi" si "animale tiganesti". Procesul s-a desfasurat la Curtea Suprema de Justitie din Ungaria, care a dat castig de cauza editurii Mentor. Reprezentantii editurii ungare au invocat faptul ca Mentor nu avea dreptul de a edita si difuza cartile lui Wass Albert, condamnat in Romania ca criminal de razboi. In anul 1998, dupa moartea lui Wass Albert, titularul contractului de editare si difuzare a operei acestuia a devenit Lorand Szasz, cetatean ungar si american. Drepturile de editare si difuzare a operei, detinute de Lorand Szasz, au fost cumparate de editura ungara Krater. Intre timp, asociatia infiintata de copiii lui Wass Albert a recastigat drepturile de difuzare a operelor tatalui lor, lucru dovedit si prin decizia instantelor din SUA, si le-au vandut Editurii Mentor din Targu Mures.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este cel care a inaintat procurorului general al Romaniei in anul 2002 o cerere privind anularea sentintei prin care Wass Albert a fost condamnat in anul 1946 pentru crime de razboi comise in 1940, cand Ardealul a fost ocupat de trupele horthyste. Gyorgy Frunda a cerut ca busturile amintite mai sus sa fie mentinute pe soclu pana cand cererea sa va fi solutionata. (D.E.)


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00758 sec.