Ziua Logo
  Nr. 4713 de marti, 15 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2009-12-15

Comentarii: 8, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

rasputin
2009-12-14 23:08:40

Da de unde...

...mititeii erau cunoscuti inca inaintea primullui razboi mondial...
mai documentati-va...

Olga Khan
2009-12-15 04:31:50

Ce poveste scurta!!!!

Aproape ca nici n-ai ce comenta!!! insa si eu fac caltabos de ficat fara matz, cu orez fiert si cimbru, ii dau o forma dupa containerul in care-l inghesui ... conteaza ca e gustos, arata bine, e proaspat si rece!!! pe o felie de paine subtire cu niste muraturi e grozav de buna!!!!
De pe oricare platou rece dispare prima!!!!!

briel
2009-12-15 05:30:02

Re: Ce poveste scurta!!!! // Olga, da reteta ! Te somez !

La 2009-12-15 04:31:50, Olga Khan a scris:

> Aproape ca nici n-ai ce comenta!!! insa si eu fac caltabos de ficat
> fara matz, cu orez fiert si cimbru, ii dau o forma dupa containerul
> in care-l inghesui ... conteaza ca e gustos, arata bine, e proaspat
> si rece!!! pe o felie de paine subtire cu niste muraturi e grozav de
> buna!!!!
> De pe oricare platou rece dispare prima!!!!!
>

Te rog.

Olga Khan
2009-12-15 11:36:07

Caltabos/Pate de ficat

Se toaca nu prea fin o ceapa mare si se pune intr-o tigaie cu ulei la prajit.
Atentie, nu cratita ci tigaie sa n-aibe margini prea inalte sa se evapore repede aburii. Se curata de vene si pielite indezirabile 500 gr de ficat, indiferent de care, se toaca felii nu mai groase de 0.5 mm si cand ceapa deja se ofileste, devine roz-galbui se adauga ficatul. Se pune focul la maxim cand intra incredientul rece in contact cu cel fierbinte sa nu se opreasca prajirea si sa inceapa fierberea ca ficatul lasa atunci zeama si nu e prea indicat.
Se adauga cimbru cand se amesteca sa scoata o aroma parfumata, dupa gust.
Se amesteca repede si un pic de piper si boia de ardei dulce.
Se tine pe foc pana ce la taiere nu iese zeama roz din ficati, un praf de sare si patrunjel verde tocat si se poate servi peste mamaliga calda, orez fiert, cartofi sau cu paine proaspata si niste muraturi, varza rosie sau alba murata merge perfect si devine o mancare de pranz sau de cina!!!!!

Daca vrei sa ridici la un alt nivel ficatul, lasa-l sa raceasca un pic si-l dai prin masina de tocat carne sau-l toci pe un lemn marunt si-l amesteci cu o cana de orez fiert, sare piper dupa gust si o lingura de smantana si mai mult patrunjel verde si cimbru daca mai este necesar. Nu conteaza daca in acel moment nu este asa de condimentat, ca dupa ce sta se schimba si asta.
Orezul trebuie sa fie boabe lipicoase ca si pentru orez cu lapte, nu Basmati sau ceva cu boabe lungi, ci rotunde si mici, fierte perfect si doar strecurat nu limpezit.
Se pune compozitia intr-o forma sau cu mana uleiata se poate forma suluri si se invelesc in celofan si se pastreaz la rece pana la servire peste cel putin 2 ore sau si mai mult. Cantitatile nu sint definite niciodata ca mereu difera din tara in tara dar sa arete aproape ca si caltabosul cu ficat, ca gustul deja-l are!!!!
Se mai poate adauga diferite maruntisuri ca ciuperci marunte din conserva, masline, fistic, cranberry, seminte de brad, sau slanina in cubulete mici daca se va manca!!! Eu le tai felioare subtiri dar sa nu se sfarme si servesc langa paine la fel taia in feliii mici si subtiri si cu muraturi: castraveciori, ardei iuti, gogosari, masline, stiuleti de mini porumb, etc.

Pentru ca aici nu avem acces la caltabos doar din comanda speciala din Los Angeles, magazinele maghiare dar si atunci doar din porc, si mai au si cei din New Orleans o varianta semi franceza numit Boudin cu condimente a la Cajun,
adica iute si vindea Walmart o vreme inainte de marea furtuna. Trebuie sa fiu inventiva daca vreau sa gust ceva asemanator macar de sarbatorile de Craciun cand e frig si aici sa avem ceva special langa un coniac. In cazul meu aparte ca nu maninc porc, ori il fac, altfel nu maninc, ca si cu varza acra, capatini.

Precis o sa experientezi si sper sa-ti placa!!!

Sarbatori Fericite!

briel
2009-12-15 17:08:35

Multumesc, Olga ! ( ca m-ai facut sa salivez ... )

Am bagat la cap si precis ca vreau sa gust din asa ceva. Si noi gatim mai mult pui, asa ca ficateii vor fi zburatori.

Craciun Fericit !

folclorist
2009-12-15 17:54:34

Nici pomeneala ! Ce minciuna gogonata !

Micii sint de origine Mongoleza. Si siint raspinditi peste tot. In Iuropa si America sint cunoscuti ca mincare croatiana. Arabii si mongolii ii fac si acum cu carne de oaie. Cred ca azi ma duc iar la mongoli ( ca imi place carnea de oaie ) daca tot veni vorba. . Faptul ca ar fi mincare Romaneasca este o gluma proasta, ca si bataliile cu turcii ( romanii nu au avut niciodata razboi cu turcii ), ca H Coanda a inventat avioane le cu reactie, Paulescu a inventat insulina si Babes turbarea ( ca toti romanii zic asta ca pe o poezie ! ).
Nu mai zic de sarmale. Eu am mincat sarmale in foi de vitz facute de nevasta unui amic , care era din Hawaii. E traditionala !
O tara care exista numai de 130 ani nu poate avea prea multe ( si nimeni nu are pretentie !), dar nici sa spuneti ca romanii au pus cozile la toate prunele nu tzine !
Si daca veni vorba de mincare, nu exista practic nici o mincare romaneasca ! Niciuna ! Nici borsul de urzici macar !

LILI MARLEN
2009-12-15 19:05:00

PENTRU "FOLCLORIST"

hai ca m-ai facut curioasa,cum naiba "romanii nu au vaut nicodata razboi cu turcii" ,ala din 1877 cu cine naiba a fost, ?

acta_derbedeica
2009-12-15 19:44:44

Re: Nici pomeneala ! Ce minciuna gogonata !

Cred ca singura mancare romaneasca care a facut "cariera" (cel putin dupa nume) sunt prunele uscate. In SUA se cheama "prunes", nu plums sau derivatele din limbi romanice. Acum vreo zece ani americanii au vrut sa scoata denumirea "prunes" din circulatie. Cred ca este si singurul cuvint romanesc care s-a "globalizat". Am crezut multa vrema ca un al doilea cuvint romanesc este "nepotism", dar am vazut ca de fapt e italienesc. Cevapci (mititeii) nu sunt specifici numai croatilor, ci peste tot in fosta Yugoslavie.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 PNL nu mai vrea nimic (4284 afisari)
 Razboi intre Mitrea, Nastase si Geoana (3367 afisari)
 Patru parlamentari PSD au dezertat (3303 afisari)
 Pentru Geoana si Antonescu realitatea este in ceata (2256 afisari)
 Spaga video de la PSD (2205 afisari)
 Cei 67.000 de "turisti" sovietici care au participat la lovitura de stat din decembrie 1989 (5315 afisari)
 Un mos pervers i-a pipait sanii, in direct! - VIDEO (3869 afisari)
 O nouă casetă in interiorul PSD: Vanghelie se laudă că are o inregistrare cu Mitrea, Geoană, Oprescu și Bobic (2647 afisari)
 O felicitare de Craciun a fost retrasa de pe rafturi. VEZI DE CE! (2619 afisari)
 Pamantul este mult mai aproape de o gaura neagra decat se credea pana acum (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01604 sec.