Ziua Logo
  Nr. 4655 de vineri, 2 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2009-10-02
Romanian Museum din USA (...@romanianculture.us, IP: 96.235.179...)
2009-10-02 05:43
Cine sa evalueze? Expertii si.. Cine sa controleze?. ..si parintii !

Analiza dvoastra cruda si plina de durere este mai mult decit relevanta...dar nu se mentioneaza masuri la care se lucreaza...si nu am urmarit stirile in ultima vreme..S-a votat o lege noua sau nu si Dna Andronescu a apucat sa semneze hotariri de destituire/schimbare de directori sau nu (cum ii cerea PSD-ul..mai ales Dl.Geoana, oare???)

Deci legea noua nu duce la reforma si control ca sa se excluda sau macar reduca substantial coruptia si sa se intareasca si profesionalizeze structura masteratelor si doctoratelor? (Intelegeti ca prelungirea educatie prin masterate este dupoa modelul strain si nu neaparat ca au vrut unii sa imite dar mai ales ca sa se poata face echivalarile de diplome cind romanii pleaca in afara..Mi s-a parut si mie suspecta tendinta cadrelor didactice din scoli sa pregateasca elevii romani p,t a pleca din tara - caci ii pregatesc pur intelectual si nu ca cetateni ai tarii lor la cares a contribuie..Dovada este ca nu au introdus programe si proiecte pt.ei sa-si formeze orizontul si deprinderile civice si nici parintilor ..dar explicatia este ca ele insele nu stiu/nu-si dau seama de valoarea esentiala a familiarizarii elevilor cu nevoile societatii...deci sa aplice in invatamint mai pragamtic..al proiectelor si activitatilor extrascolare prin intermediul carora elevii invata sa se respecte, sa aibe reguli si sa le urmeze, sa se organizeze ca sa tinda la rezultate. Aceasta i-=ar ajuta mai tirziu cind sunt studenti sa participe, sa s eimplice si aibe un cuvint in colectivele de conducere ale facultatilor...

Este clar ca scoala romaneasca - invatamintul superior - trece pintr-o mare drama si ca aproape ca se afla intr-un cerc vicios caci nu poate angaja specialisti si manageri (de educatie) din afara..IN economie au aparut straini, au investit si astfel si multi romani au invatat in plus - de ex.in marketing, dar in educatie de unde sa invete caci cei mai tinerii care in anii 90 au iesit in afara DOAR la niste seminarii de scurta durata sau conferinte..nu insemana ca au invaat destul si oricum, chiar daca au prins ce se face..au citit si citesc mult si chiar copiaza/preiau..nu inseamna ca se potriveste cu sistemul romanesc si nic cu societatea romaneasca as acum este ea acum...cu nevoile ei noi, economia capitalista.. Oricum ei, chiar si cei care au facut doctorate la Budapesta.., cu f.putine exceptii nu au ajuns sa fie profesori universitari inca; iar cei care predau inca o fac f.teoretic..si FARS A PUNA CCENT EI INSISI PE CEEA CE ARATAM CA TREBUIE sa faca cadrele didactice din scoli, chiar daca o fac prin invatare...

Si, asa cum spuneti, ei stiu ca nu sunt la nivelul care trebuie si se feresc de scrutinul societatii....

Adica nici scandalurile de acum 1-3 luni cu acele universitati/colegii (Spiru Haret si..???) nu a a dus la stabilirea unor comisii speciale la Min.Inv. , la pedepsirea lor prin a fi dati in judecata (de nimeni?) si ..ce s eintimpla acum...caci chiar am citit ca Dna Andronescu s-a intors la rectorat (ce drama..!!!!) si Pres.T Basescu afondu-se la Cluj a facut declaratii acre suna bine, dar cum se aplica..deci inca se lucreaza la lege?

Noi nu am fost consultati si ar fi fost bine sau macar nromal..sa ni se trimita proiectul..si de mai demult sa ni se ceara pareri, recomandari..

Pretentia de autonomie este absurda si abuziva mai ales daca se refera la procedurile administrative care ar trebuie sa fie standard si VERIFICATE de minister pina cind nu mai sunt plngeri din partea oamenilor...Acest drepturi ale universitatilor se manifesta in cazul unor opinii sau in cazul unor proceduri care pot fi dovedite ca sunt mai bune intr-un fel fata de altfel, dar nu sa nu fie controlati sis a nu respecte intr-u totul legea si regulamentele..pina cind imping destui sa fie schimbata..

Intr-o tara care abia s-a desprins din sistemul restrictiv comunist dar care impunea si mentinea calitatea invataturii cu usurinta..(si astfel a scos generatiile bine pregatite de care stim..) Ministerul a aprobat cu prea multa usurinta tot felul de universitati cu cadre didactice mediocre..si, cum spuneti si cred ca multi isi dau seama, nu are cine sa le verifice...Vor trece cel putin inca 10 ani daca nu 20 pina cind se vor dezvolta metode de evaluare si ele sa fie comparate si judecata prin competitia pe baza meritului si rezultatelor ...Prea multa libertate a stricat tarii in mai multe privinte si nu cred ca se poate spune ca unii au subminat-o cit de mult se pot spune alte doua lucruri : salariatii publici s-au ocupat mai mult de treburile, interesele si relatiile lor si cadrele didactice au sarit peste cal si, in invatamintul preuniversitar au imprumutat din afara metode laxe sau nu au stiut cum sa le aplice intern ...

Politicienii din comisii si in general ar cere mai dese verificari daca parintii si studentii ar sti ca trebuie sa le ceara - sa formeze grupuri si sa insiste la acestia. Asta cel putin p,t aspecte de regulamente, de management/ administrative si nu cele de programa de invatamint.

Ne este clar de cel putin 15 ani ca Romania are o mare drama care nu poate fi reparata la feld e repede cit ar fi alte domenii socio-economice...caci nu are cadre didactice moderne/potrivite in invatamintul superior si ministerul nu are bani sau/si nu vrea, ca si facultatile , sa angajeze profesori straini si nici macar sa atraga romanii din emigratie ....ca problema se trage chiar de la cadrele didactice care nu au de unde invata in plus, nu au cum sa se schimbe..sau nu vor inlocuirea lor.

Guvernul si administratia locala ca si politicienii ar simti ca trebuie sa miste..si pe de alta parte , ar avea mai mare putere de control si reglementare DACA S-AR INTIMPLA CEVA NOU in Romania - ceva ce tine de presiuni civice - anume ale PARINTILOR , dar si studentilor ar trebui sa li se dea posibilitatea sa se plinga in formule de annonimat.

Ar fi intersant de stiut ce s-a discutat in comisiile de invatamint din parlament, cine s-a preocupat, a cerut controale si le-a urmarit . SI mai important ce fel de experti au la dispozitie care sa verifice si alcatuiasca rapoarte relevante, inclusiv statistici care sa foloseasca acestor membrii pt.legea noua...

Am spus de multe ori (la intilniri in Romania) ca daca as putea as invata parintii sa dea in judecata facultatile ca nu pregatesc bine absolventii ; tot ei - unii dintre ei ca doar trebuie sa aibe unii constiinta si grija societatii - ar trebui sa dea in vileag profesorii corupti si sa se organizeze cumva

Tot parintii - la nivelul scolilor - ar trebui sa se implice mai mult , sa evalueze directorii si chiar sa formeze comitete care sa aleaga inspectorii generali (cum se face in SUA) caci drama este la inspectorate unde chiar ca nu e cine sa evalueze inspectorii principali..


Dar cine sa-i invete si stimuleze pe parinti sa s eimplice/organizeze? este problema PARTICIPARII CIVICE. Dar cine daca nu ei - caci este in interesul IMEDIAT al lor - sa-si dea seama de necesitatea punerii presiunii asupra cadrelor didactice de azi ca sa pastreze un nivel de educatie superior din moment ce controlul de sus nu mai functioneaza bine.. p.t copiii lor atunci cine..

Rodica Perciali
www.romanianculture.us
vedeti in continuare


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Presedintele a mutat, Geoana s-a prostit de tot (5556 afisari)
 Basescu mazileste generalii incomozi (4881 afisari)
 Guvernul prezidential (1994 afisari)
 Romania este noua tinta a Gazprom (1751 afisari)
 Traian in PSD, Mircea in Playboy (1426 afisari)
 La 41 de ani, Tania Budi - goala si sexy in Playboy (5303 afisari)
 Doi tineri fac sex in camera de asteptare a unui salon de tatuaje (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4422 afisari)
 Specia umana va disparea in cateva sute de ani. Va fi o lume a sobolanilor, a buruienilor si a gandacilor (2747 afisari)
 Dan Nica face dezvaluiri incendiare: Banii negri din contrabanda cu tigari sunt folositi in campania electorala  (2384 afisari)
 UPDATE ORA 17.20: Consilierul PSD porno i-a stricat lansarea lui Geoana: Mersi, ba, este cel mai frumos cadou! (2074 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00754 sec.